Traian Băsescu, urmărit penal pentru ȘANTAJ la adresa Gabrielei Vrânceanu Firea

Traian Băsescu, urmărit penal pentru ȘANTAJ la adresa Gabrielei Vrânceanu Firea
Publicat: 18/03/2015, 12:46

Cu câteva minute înainte de ora 11.00, fostul șef de stat a ajuns la sediul Parchetului General, unde s-a prezentat pentru a fi audiat în dosarul în care Gabriela Firea îl acuză de amenințare și șantaj. Fostul președinte a fost huiduit de câteva persoane care îl așteptau la intrarea în sediul instituției. Nu s-a oprit însă și nici nu a făcut nicio declarație. După 25 de minute a ieșit, păstrând aceași tăcere. Luni, Băsescu a anunțat că a primit o scrisoare prin care a aflat că este suspect în acest dosar.

În cursul dimineții a ajuns la Parchet și Lucian Bolcaș, apărătorul Gabrielei Firea în această cauză. Potrivit lui Bolcaș, fostul președinte „s-a comportat ca orice suspect care este chemat la Parchet” și a cerut un termen pentru a consulta documentele din dosar.

„Este un dosar normal și obișnuit și mă bucur că Parchetul General în tratează ca pe un dosar normal”, a spus avocatul lui Firea. Traian Băsescu, de cealaltă parte, este reprezentat de avocatul Dan Apostol cel care l-a apărat și în dosarul „Flota”.

Lucian Bolcaș, apărătorul Gabrielei Firea / Mediafax Foto: Marius Dumbrăveanu

Parchetul General: „I-a fost adusă la cunoștință învinuirea”

Din Parlament, autoarea denunțului, Gabriela Vrânceanu Firea, a arătat, la rândul său, că fostul președinte nu a fost audiat astăzi, cerând, prin avocatul său să consulte documentele. „În perioada următoare probabil va răspunde și întrebărilor procurorului de caz, cum am făvut și eu pe 22 ianuarie. Am răspuns tuturor întrebărilor, poate unele incomode, din partea procurorului de caz”, a spus ea.

Ulterior, Parchetul General a făcut anunțul oficial privind urmărirea penală a lui Traian Băsescu încă din 11 martie 2015. „În cauza constituită ca urmare a plângerii formulate de către doamna Firea Gabriela, procurori ai Secției de urmărire penală și criminalistică au dispus, prin ordonanța din data de 11 martie 2015, efectuarea în continuare a urmăririi penale față de domnul Băsescu Traian sub aspectul săvârșirii infracțiunii de șantaj. Azi, 18 martie 2015, domnul Băsescu Traian s-a prezentat la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru a-i fi adusă la cunoștință învinuirea, context în care apărătorii acestuia au solicitat un termen pentru consultarea dosarului”, se arată în comunicatul Parchetului.

Fostul președinte, pe de altă parte, nu a făcut niciun comentariu nici la intrare, nici la plecare. Luni a răspuns însă printr-un atac atât la adresa Gabrielei Vrânceanu Firea, care l-a reclamat, cât și, indirect, față de Tiberiu Nițu, șeful Parchetului General care instrumentează cazul.

Cum se apără fostul președinte

Tot atunci Băsescu a invocat în apărarea sa imunitatea în ceea ce privește declarațiile politice, menționată de Curtea Constituțională în motivarea unei decizii recente la sesizarea aceleiași Gabriela Vrânceanu Firea. „Doamna Firulescu (Gabriela Firea, n.red.) a făcut o plângere la Curtea Constituțională pentru declarațiile mele și, din câte știu, Curtea Constituțională i-a explicat că președintele este liber să facă orice declarație politică în timpul mandatului și are aceeași libertate ca și parlamentarii”, a spus fostul președinte.

Sesizării Gabrielei Firea, fost purtător de cuvânt al comisiei speciale înființate în Parlament pentru a ancheta situația retrocedării terenurilor agricole pe care familia Băsescu le-a cumpărat la Nana, i-a răspuns însă cu un contracatac: „Tot împrumuta așa an de an și nu plătea înapoi 400.000 de euro și vreun milion opt sute de mii de dolari de la Crescent și îi transfera într-o companie care era în grupul domnului Voiculescu. Dacă Firica își aduce aminte de chestia asta ar fi bine să se spovedească public”, a susținut Băsescu.

În privința unei plângeri oficiale la adresa Gabrielei Firea în care să formuleze suspiciuni concrete, fostul președinte a arătat că s-ar fi adresat deja instituțiilor statului în timpul mandatului, trimițându-le informații cxare au ajuns la Cotroceni: „Eu cred că organele statului ar trebui să se uite în Grivco să vadă câți bani au fost transferați de la compania Securității Crescent în Grivco în perioada 2007-2011 când doamna Firea era administrator la o firmă din grupul Grivvo și doamna Firea, cu mânuța domniei sale a semnat împrumuturi de la Crescent către compania unde era administratori, ceva cu Media Press (Media Casa Press, n.red.), ceva de genul ăsta, sau Casa Press. A semnat împrumuturi de 400.000 de euro și 1.800.000 de dolari, pe care se pare că a uitat să-i mai dea înapoi, deci era o spălare de bani, un transfer din banii firmei Securității în firma Grivco”.

Sursa acestor informații a fost, potrivit președintelui, Elena Udrea. „Am primit un bilețel pe care scria 10.000 de euro de la doamna Udrea, le ceruse un ziarist, Oreste, e unul cu barbă. Oreste ceruse 10.000 de euro ca să îi dea doamnei Udrea aceste documente. Doamna Udrea mi l-a dat mie, eu le-am dat instituțiilor statului, care bineînțeles nu se ocupă de ele”, a reclamat el public. Potrivit Elenei Udrea, documentele ar fi fost trimise de președinte la DNA.

„Instituțiile statului mai devreme sau mai târziu, vor trebui să spună dacă acele documente au fost utilizate pentru a se constata spălare de bani și transferul banilor românilor de la Crescent, firma securității, prin doamna Firea, către grupul Grivco al lui Voiculescu”, a comentat Băsescu.

Firea, în schimb, spune că nu era mai mult decât „unul dintre managerii diviziei de print ai trustului Intact” și că nimic din ce a „girat ca manager în acei ani nu a fost nimic ilegal, imoral”. „Au fost acțiuni comerciale perfect legale. Nu am nicio teamă în ceea ce privește așa-zise dezvăluiri ale fostului președinte”, a arătat senatorul PSD.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
Cum arată Adi Minune după OPERAȚIA de micșorare a stomacului. E transformat total
Craterul din Slănic Prahova s-a mărit cu 20 cm. Oamenii trăiesc cu groază, nu ştiu...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Ultimele informații despre starea de sănătate a Regelui Charles. Palatul Buckingham se așteaptă la ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Decizie definitivă pentru cei cu CARDURI de ENERGIE. Legea promulgată azi, 26 aprilie, de Iohannis
Burna Boy, pe scena Untold 2024. Artistul a câștigat și un premiu Grammy
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Cum au decis Oana Moșneagu și Vlad Gherman să petreacă petrecerea burlacilor, resprectiv petrecerea burlăcițelor
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
(P) Cum Poți Utiliza Camera de Inspecție în Viața de Zi cu Zi?