Trăilă: Guvernul urcă pragul achiziției directe, valoarea contractelor directe crește cu 500 mil euro

Trăilă: Guvernul urcă pragul achiziției directe, valoarea contractelor directe crește cu 500 mil euro
Publicat: 16/07/2012, 18:31
Actualizat: 23/07/2012, 20:32

Fostul președinte al ANRMAP Cristina Trăilă (PDL) afirmă că actualul Guvern intenționează să ridice pragul de achiziție directă de la 15.000 euro la 20.000 euro pentru bunuri și servicii și la 60.000 euro pentru lucrări, ceea ce ar majora valoarea contractelor astfel atribuite cu 500 milioane euro.

„Premierul Victor Ponta și-a făcut un obicei în a lansa atacuri și amenințări la adresa tuturor. Am constatat cu surprindere că o nouă temă de intoxicare mediatică este legată de persoana mea și mandatul avut ca președinte ANRMAP. O «vânătoare de vrăjitoare» care a început deja cu «praf în ochii» contribuabililor români, pentru a se acoperi adevăratele «tunuri» pe bani publici ce sunt dedicate baronilor USL. În loc să inventeze sesizări la DNA legate de așa-zise «protejări» ale mele ca fost președinte ANRMAP, mai bine domnul Ponta ar explica cum de este de acord cu ridicarea pragurilor de achiziție directă de la 15.000 de euro la 20.000 de euro (pentru bunuri și servicii) și respectiv 60.000 de euro (pentru lucrări), în condițiile în care, la o simplă analiză a statisticilor publice, valoarea contractelor ce vor fi atribuite direct în marja noilor praguri reprezintă un plus de 500 milioane euro, și asta dacă ținem cont doar de ce s-a cheltuit în anii 2010 și 2011”, afirmă fostul președinte al Autorității Naționale pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice (ANRMAP), într-o declarație de presă.

Trăilă arată că suma de 500 milioane euro, reprezentând aproximativ contravaloarea unei tranșe de la Fondul Monetar Internațional, se vor adăuga la cheltuielile netransparente pe care statul le va face „în favoarea firmelor agreate” și amintește că, potrivit OU 34/2006 privind achizițiile publice, la contractele atribuite sub aceste praguri nu este obligatoriu decât un document justificativ.

„Dacă la această măsură mai adăugăm și intenția de a se elimina verificarea prealabilă a documentațiilor de atribuire, atribuție a ANRMAP agreată de Comisia Europeană de care, este adevărat, s-au arătat nemulțumiți toți baronii USL, încă de când a fost instituită în august 2011, atunci observăm un trend de eliminare a tuturor verificărilor privind atribuirea de contracte pe bani publici și de relaxare a pieței contractelor publice (…) Domnule Ponta, pregătiți cumva un cadou electoral sau, mai bine zis, o «premiere» electorală pentru meritele deosebite ale primarilor și șefilor de instituții din partea USL? Cum se justifică ridicarea filtrului de transparență care este SEAP-ul pentru aceste contracte?”, adaugă Trăilă.

Președintele ANRMAP, Lucian Vlădescu, a anunțat săptămâna trecută, la conferința Mediafax Talks about European Funds, că va propune Guvernului creșterea pragului de la care autoritățile contractante sunt obligate să deruleze proceduri de achiziții publice, fixat la 15.000 de euro în prezent.

„Vrem ca acel prag de 15.000 de euro de la care autoritatea contractantă este obligată să inițieze o procedură de achiziție publică să fie ridicat. Evident, nu vom ridica la un nivel foarte înalt, pentru că atunci vom trezi suspiciuni, firesc, la nivelul Comisiei Europene, dar mie mi se pare anormal ca Bulgaria să aibă acest prag la nivelul de 20.000 de euro pentru contractele care au ca obiect produse și servicii și 60.000 de euro pentru lucrări, respectiv 66.000 de euro pentru proiectare, iar România să fie la același nivel la care s-a aflat în 2006”, a spus Vlădescu.

El a arătat că „în urma semnalelor din piață” prețurile la care se fac achizițiile publice pentru contractele de valori relativ scăzute sunt mai mari dacă se parcurge procedura de achiziție publică decât atunci când are loc o achiziție directă.

Șeful ANRMAP a precizat că altă propunere de modificare legislativă este ca documentațiile de atribuire să nu mai fie evaluate de către ANRMAP decât în situația în care valoarea estimată a contractelor se situează peste pragurile prevăzute de Ordonanța 34, respectiv 125.000 de euro pentru produse și servicii și 4,85 milioane euro pentru lucrări.

Totodată, Vlădescu a arătat că ANRMAP vrea să renunțe la activitatea de verificare a caietelor de sarcini.

El a arătat că în prezent legea prevede ca ANRMAP să evalueze întreaga documentație de atribuire, mai puțin aspectele tehnice ale caietelor de sarcini.

Vlădescu a mai spus că toate aceste propuneri vor fi înaintate Comisiei Europene.

Vineri, premierul Victor Ponta a afirmat, la Antena 3, că fostul primar al sectorului 3 din București Liviu Negoiță (PDL) a organizat peste 40 de licitații ilegale pentru contracte finanțate din fonduri europene, pe care fostul șef al ANRMAP Cristina Trăilă le-a ascuns.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Karina Pavăl & iubi, apariție spectaculoasă în Floreasca. Moștenitoarea imperiului Dedeman este, cu adevărat, adorabilă....
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Vine următoarea zi libera legală. Beneficiază de ea și bugetarii, și salariații din domeniul privat
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Jumătate de ţară intră sub cod galben de ploi torențiale, grindină și vânt. Zonele vizate
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Talia lui Kim Kardashian a șocat internetul în ținuta de la Met Gala 2024
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin este învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce ţări europene vor...
VINDECĂTOR sau ȘARLATAN? Călugărul care a avut LUMEA la picioare
Halep a aflat acum NOUL verdict. Decizia nu îi e deloc favorabilă: Toleranță zero
Revoluție pe piața bateriilor auto. Tehnologia pe care o așteptau toți șoferii
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Câți ani de închisoare riscă bărbatul care și-a incendiat mătușa în scara unui bloc din...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Cercetătorii au găsit o mutație care protejează oamenii de îmbătrânire