Transparența à la MTO a Administrației Prezidențiale: CE ESTE ȘI CE NU ESTE SECRET la Cotroceni?

Transparența à la MTO a Administrației Prezidențiale: CE ESTE ȘI CE NU ESTE SECRET la Cotroceni?
Publicat: 27/07/2014, 15:08
Actualizat: 19/05/2015, 15:34

Pe 14 iulie, Administrația Prezidențială a publicat înregistrarea consultărilor dintre președintele Traian Băsescu, Victor Ponta și ministrul Ioana Petrescu. În înregistrare, premierul României și ministrul Finanțelor apar în mai multe ipostaze delicate, nefiind în stare să răspundă la întrebările foarte precise formulate de președinte despre resursele bugetare care vor susține scăderea CAS-ului. Faza întâlnirii a constituit-o momentul în care Traian Băsescu i-a spus premierului că „avem și MTO care înseamnă 5-6 miliarde”. Înregistrarea completă și relatarea întâlnirii le puteți consulta aici

Pe 15 iulie, gândul a transmis biroului de presă al Administrației Prezidențiale o solicitare în baza legii 544/2001 prin care am cerut s[ publice toate stenogramele, înregistrările, audio sau video, ale consultărilor dintre președintele Traian Băsescu și membrii guvernelor care s-au succedat la Palatul Victoria din 2009 și până în prezent.

În solicitare, reporterul gândul a menționat următoarele: „Având în vedere că Administrația Prezidențială a făcut publice imaginile discuțiilor dintre președintele Traian Băsescu, premierul Victor Ponta și ministrul Ioana Petrescu vă solicită să îmi puneți la dispoziție pentru consultare și pentru publicare imaginile, înregistrarile audio sau stenogramele discuțiilor dintre președintele Traian Băsescu și membrii guvernului din anul 2009 și până în prezent. Consider că aceste discuții sunt de interes public deoarece privesc funcționarea statului și în special modul de cheltuire a banului public. Menționez că sunt dispus să suport personal costurile necesare pentru stocarea pe hardiskuri a imaginilor, inregistrarilor audio”.

La acestă solicitare, Administrația Prezidențială a transmis un răspuns prin care a refuzat accesul la informațiile solicitate de reporterul gândul. În răspunsul semnat de purtătorul de cuvânt, Bogdan Oprea, se invocă în argumentarea refuzului faptul că acest tip de consultări și implicit imaginile și stenogramele lor sunt exceptate de la accesul liber al cetățenilor. Iată și răspunsul integral al Administrației Prezidențiale:

â–º „Ca urmare a solicitării dumneavoastră trimisă Administrației Prezidențiale marți, 15 iulie a.c., vă transmitem că aceasta nu face obiectul Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public. Potrivit Articolului 12 litera b) din Legea 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public se exceptează de la accesul liber al cetățenilor informațiile privind deliberările autorităților. Or, în timpul discuțiilor menționate de dumneavoastră, au avut loc deliberări care au stat la baza deciziilor președintelui României.

â–º În ceea ce privește consultările de luni, 14 iulie a.c., ale președintelui României cu Guvernul, decizia de publicare a înregistrărilor video a fost luată ca urmare a lansării în spațiul public a unor afirmații de natură să aducă prejudicii președintelui României, domnul Traian Băsescu, și instituției prezidențiale. Imaginile video au ajutat opinia publică la informarea corectă și nici nu au conținut elemente de deliberare”.

Legea 544 interpretată eronat

La răspunsul Administrației Prezidențiale, am formulat o nouă solicitare în care argumentam că articolul din legea 544 invocat pentru refuzul de comunicare a informațiilor a fost interpretat eronat. Mai jos puteți citi integral argumenția logico-juridică formulată de gândul în cea de a doua solicitare:

„În răspunsul dvs. invocați ca temei de drept art. 12 litera b din legea 544/2001 și spuneți că informațiile solicitate sunt exceptate de la liberul acces la informațiile de interes public pentru că ele ar conține elemente despre modul de deliberare al președintelui Traian Băsescu. Susțineți că informațiile solicitate, adică înregistrările tuturor întalnirilor dintre președinte și miniștrii, premierii Romaniei din 2009 până acum sunt secretizate pentru că art 12 litera b al legii 544 ar excepta furnizarea acestui tip de informații.

â–º În primul rand fac precizarea că solicit aceste înregistrări pentru că opinia publică are dreptul să afle modul în care cei mai importanți demnitari ai statului român decid modul în care se realizeaza politicile publice care în fond înseamnă modul de cheltuire a banului public, bugetul de stat fiind constituit din taxele plătite de fiecare cetățean al României, care la randul său i-a investit cu votul său pe acești demnitari să realizeze politicile publice ale țării.

â–ºRevenind la art 12 litera b a legii 544/2001 vă invederez faptul ca ați interpretat eronat legea și ați citit doar prima teză a articolului. Litera b a art 12 este următorul:

b) informațiile privind deliberările autorităților, precum și cele care privesc interesele economice și politice ale României, dacă fac parte din categoria informațiilor clasificate, potrivit legii;

â–º Astfel că, după cum lesne se poate citi, se exceptează informațiile legate de deliberări numai dacă, (acest dacă este imperativ și nu opțional) sunt informații clasificate. Pe cale de consecință, vă rog să îmi puneți la dispoziție prevederea legală care spune că înregistrările și stenogramele cerute fac parte din categoria informațiilor clasificate. În caz că nu există această prevedere legală sau dispoziție anterioara acestei solicitări, vă rog să dați curs solicitării inițiale în cel mai scurt timp posibil”.

La această solicitare, Administrația Prezidențială a eșuat să formuleze un răspuns convingător. Mai precis, biroul de presă a transmis următoarele: „Ca urmare a solicitării dumneavoastră trimisă Administrației Prezidențiale miercuri, 16 iulie a.c., vă transmitem că aceasta nu face obiectul Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public.”

Astfel că Administrația Prezidențială nu a argumentat de ce inregistrările consultărilor lui Traian Băsescu s-ar încadra articolului 12 litera b din legea 544/2001. În speță de ce aceste înregistrări ar conține în întregime discuții ce fac parte din categoria informațiilor clasificate.

În continuare, reporterul gândul a transmis potrivit normelor legii 544/2001 o plângere administrativă. Asta înseamnă că am solicitat conducătorului instituției, adică președintele Traian Băsescu, să reviziuască decizia biroului de presă de a nu transmite informațiile solicitate. La această plângere administrativă, nu am primit încă un răspuns.

Băsescu a anunțat publicare altor clipuri cu Ponta

Pe 16 iulie, exact când gândul transmitea cea de a doua cerere către Administrația Perzidențială, președintele Traian Băsescu declara la o emisiune televizată că ar putea să publice și alte înregistrări de la întâlnirile cu Victor Ponta.

„S-ar putea să-l arăt cum arată de când e premier. Când am spus că se poartă cu un pisicuț cu mine, să știți că n-am exagerat deloc. Dacă va continua să perpetueze că ce-i face el președintelui când merge la Cotroceni, voi fi obligat să pun în realitate modul în care se poartă discuțiile”, a declarat Traian Băsescu.

Precedentul 2012: O stenogramă cu Ponta

În mai 2012 președintele Traian Băsescu a făcut publică o altă discuție de la Cotroceni cu Victor Ponta. Stenograma discuției a fost făcută publică după ce premierul Ponta a negat că Băsescu i-a propus funcția de premier. Președintele a făcut publică stenograma în cadrul unei emisiuni televizate.

Alte precedente în instanță

Instanțele din România au emis în ultimii ani mai multe decizii judecătorești prin care instituțiile statului au fost obligate să pună la dispoziția publicului informații pe care inițial le-au secretizat sau pe care pur și simplu au refuzat să le comunice. În 2009 și 2012 Societatea Academică din România a obținut prin hotărâri judecătorești publicarea unor unor contracte despre care autoritățile susțineau că sunt secretizate. Astfel, în 2012, Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) a publicat pe site acordurile petroliere semnate cu compania americană Chevron pentru cele trei perimetre de la malul mării, Adamclisi, Vama Veche și Costinești, unde grupul petrolier este interesat de explorarea zăcamintelor de gaze de sist.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Sprijin de 330 LEI LUNAR în România. Decizia oficială anunțată azi, 29 martie
Surpriză pentru fanii Survivor. Cine este Alba Renai, noua prezentatoare
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii transmit mai multe virusuri animalelor decât invers