Tratamentul privilegiat de care avea parte șeful de la Cimitire în perioada când Oprescu era primar. Anchetatori: „O relație atipic de apropiată”

Tratamentul privilegiat de care avea parte șeful de la Cimitire în perioada când Oprescu era primar. Anchetatori: „O relație atipic de apropiată
Publicat: 16/09/2015, 16:32
Actualizat: 16/09/2015, 17:31

Anchetatorii DNA arată, în dosarul în care îl cercetează pe Sorin Oprescu pentru fapte de corupție, că primarul avea o „relație atipic de apropiată” atât cu Bogdan Cornel Popa, directorul Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane, cât și cu fostul său șofer Cristian Stanca.

Potrivit documentelor anchetatorilor obținute de MEDIAFAX, Oprescu „se afișa” peste tot cu Bogdan Cornel Popa și îl trimitea pe acesta la recepții și la evenimente la care nu avea acces.

„Se poate spune că nici notorietatea faptului că Bogdan Cornel Popa și inculpatul Mircea Sorin Oprescu «se afișează» împreună, așa cum a arătat și Florin Șupeală, notorietate confirmată de discuțiile telefonice, din care rezultă că Popa Bogdan Cornel, trimis de primar sau împreună cu acesta, merge la evenimente la care altfel n-ar avea acces (recepții la ambasade, la Palatul Cotroceni, participarea la vizite oficiale în străinătate, cum a fost cea din Statele Unite ale Americii, deși a fost singurul șef de instituție publică din subordinea primarului din delegație și în ciuda faptului că nu pare a exista o logică pentru care directorul administrației cimitirelor și crematoriilor trebuia să fie prezent) nu sunt chestiuni care atrag atenția”, arată procurorii în dosar.

Anchetatorii mai prezintă în dosar și analiza convorbirilor telefonice de la începerea punerii în aplicare a mandatelor de supraveghere tehnică (începutul lunii aprilie 2015), analiză care ar duce spre concluzia că „atât Popa Bogdan Cornel, cât și Stanca Cristian au o relație atipic de apropiată cu inculpatul Oprescu Sorin”.

„Astfel, nu numai că cei doi se duc, împreună sau separat, cel puțin o dată pe săptămână, să discute cu primarul, la biroul acestuia din sediul primăriei și nici faptul că din discuțiile telefonice dintre ei rezultă că își comunică acest lucru, acționând într-un mod concertat, iar adesea discuțiile telefonice între ei sau între unul dintre ei și diverși apropiați denotă că urmează să «introducă» la primar o terță persoană, în condițiile în care persoanele care lucrează în mod obișnuit cu primarul (secretarele acestuia, șoferii) îi tratează ca pe niște apropiați ai inculpatului Oprescu Sorin sunt aspecte ce atrag atenția”, arată anchetatorii.

Bogdan Cornel Popa, directorul Administrației Cimitirelor, ar fi cel care cerea și intermedia mita între firmele care doreau contracte din partea instituțiilor publice conduse de el, iar banii ar fi fost împărțiți între el, primarul Sorin Oprescu și directorul economic din Primărie, conform anchetatorilor.

Sorin Oprescu a fost suspendat din funcția de primar general al Capitalei, marți, după decizia definitivă de arestare preventivă. Consiliul General al Municipiului București l-a desemnat pe Ștefănel Marin (UNPR) în funcția de primar interimar.

Edilul șef al Capitalei a fost arestat preventiv în 6 septembrie, de Tribunalul București, la cererea procurorilor Direcției Naționale Anticorupție, care îl acuză de luare de mită.

Decizia de arestare preventivă a fost contestată de Sorin Oprescu și judecată în 14 septembrie la Curtea de Apel București, de magistratul Camelia Bogdan, cea care l-a condamnat pe Dan Voiculescu în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). Magistratul a menținut decizia din 6 septembrie a Tribunalului București, Sorin Oprescu rămânând în arest preventiv.

Procurorii DNA îl acuză pe Sorin Oprescu de luare de mită, susținând că în 5 septembrie, în baza unei înțelegeri prealabile cu șeful Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane (ACCU), Cornel Bogdan Popa, și cu fostul său șofer Cristian Stanca, zis „Grenadă”, a primit de la Popa suma de 25.000 de euro din 60.000 de euro ceruți de cei doi pentru edil, de la SC Green Line Construct SRL, prin Cristina Giorgiana Gogonea, Teodor Gogonea și Octavian Alin Petroi, denunțători în dosar. Firma efectua lucrări la Palatul de la Mogoșoaia, iar Oprescu ar fi validat astfel activitatea infracțională a lui Popa și l-ar fi menținut în funcție, susțin anchetatorii.

În acest dosar au mai fost arestați, în 7 septembrie, de Tribunalul București, Cristian Stanca, fostul șofer al lui Sorin Oprescu, Mircea Octavian Constantinescu, director economic în Primăria Capitalei, Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae și Florin Șupeală, directorul general și respectiv directorul adjunct al Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești de la Mogoșoaia, și omul de afaceri Claudiu Bengalici.

Instanța a dispus și luarea măsurii arestului la domiciliu pentru Bogdan Cornel Popa, directorul Administrației Cimitirelor, și pentru Romeo Albu.

Bogdan Cornel Popa, directorul Administrației Cimitirelor, ar fi cel care cerea și intermedia mita între firmele care doreau contracte din partea instituțiilor publice conduse de el, iar banii ar fi fost împărțiți între el, primarul Sorin Oprescu și directorul economic din Primărie, conform anchetatorilor.

„Executantul păstra pentru sine între 30 și 33 la sută din profitul brut, diferența de profit reprezenta mită și/sau preț al influenței, după caz, având trei destinații: 10 la sută din valoarea contractului pentru Oprescu Sorin Mircea, ca primar al municipiului București (Primarul), 5 la sută din valoarea contractului pentru Constantinescu Mircea Octavian, director economic în cadrul aparatului primarului municipiului București (Directorul economic), iar restul era mita pentru Popa Bogdan Cornel, director la Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului în perioada 2013-ianuarie 2014 și la Administrația Cimitirelor și Crematoriilor Umane în perioada ianuarie 2014-prezent”, au arătat procurorii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Decizie pentru femeile din România. Se dă legea care va deveni obligatorie
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Ziua în care Rusia l-a regăsit pe Ţareviciul Alexei, ucis de bolşevici la 14 ani