Trei ani de închisoare cu executare pentru fostul procuror șef care a primit un Audi A4 pentru a distruge acte

Trei ani de închisoare cu executare pentru fostul procuror șef care a primit un Audi A4 pentru a distruge acte
Publicat: 13/05/2014, 14:55
Actualizat: 04/02/2019, 14:11

Judecătorii instanței supreme au mai dispus ca Dumitru Cristudor să nu poată exercita anumite drepturi pe o perioadă de un an după executarea pedepsei de trei de închisoare.

Prin decizia luată luni de magistrații de la instanța supremă a fost menținută măsura arestării preventive în cazul lui Dumitru Cristudor. De asemenea, magistrații au dispus confiscarea de la Cristudor a sumei de 5.354 de lei, reprezentând contravaloarea a zece pomi tuia și a două mașini cu piatră.

Judecătorii au mai dispus ca Dumitru Cristudor să restituie autoturismul Audi A4 pe care l-ar fi primit de la Vasile Daniel Taifas și au menținut sechestrul asigurător asupra mașinii, până la rămânerea definitivă a deciziei.

Sentința poate fi atacată cu recurs la Completul de cinci judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Dumitru Cristudor a fost trimis în judecată în iulie 2013, când era șef al DNA Slobozia, fiind acuzat că a primit mită două mașini de piatră și un autoturism Audi A4 pentru a ajuta trei persoane să distrugă acte și obiecte care puteau fi folosite ca probe într-un dosar din Germania privind fapte de evaziune fiscală. Procurorul a fost suspendat din funcție în 14 iunie 2013, de către Consiliul Superior al Magistraturii.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada 22-23 mai și 1 iunie 2013, Cristudor, în calitate de șef al DNA Slobozia, nu a luat „măsuri de protecție minimale” pentru a asigura conspirativitatea percheziției ce urma să fie făcută de autoritățile judiciare germane în Slobozia, primind în schimb de la omul de afaceri Daniel Taifas, direct și prin intermediul Monicăi Andronache, materiale de construcție și de amenajare, în valoare totală de 6.144 de lei.

Cristudor ar fi primit două mașini de piatră pentru amenajarea grădinii și zece pomi tuia. Anchetatorii susțin că bunuri au fost folosite pentru amenajarea unui imobil aparținând unei societăți comerciale la care asociat este fiul magistratului.

Perchezițiile fuseseră planificate în perioada 3-5 iunie 2013, la domiciliile a trei persoane din anturajul omului de afaceri Daniel Taifas, cercetate pentru evaziune fiscală într-un dosar aflat pe rolul autorităților din Germania.

„În perioada februarie – iunie 2013, cei trei au fost avertizați de magistratul Cristudor Dumitru, prin intermediul lui Taifas Daniel Vasile și Andronache Monica, că domiciliile le vor fi percheziționate, asigurându-le astfel timpul necesar pentru a distruge și ascunde documente sau alte bunuri compromițătoare ce ar fi putut constitui mijloace de probă, ori pentru a putea părăsi teritoriul țării, zădărnicind astfel urmărirea penală efectuată de autoritățile germane”, au scris procurorii în rechizitoriu.

De asemenea, în septembrie – noiembrie 2012, șeful DNA Slobozia ar fi primit de la Taifas un Audi A4 în valoare de 16.300 de euro, „în schimbul asigurării unei protecții necondiționate, prin neadoptarea măsurilor legale ori prin furnizarea de informații confidențiale, în situația în care împotriva lui Taifas Daniel Vasile ar fi fost inițiate proceduri judiciare de organele judiciare române ori, prin intermediul acestora, de organe judiciare din afara României”.

Anchetatorii au precizat că autoturismul a fost înmatriculat pe numele soacrei lui Cristudor, pentru a ascunde că magistratul este adevăratul proprietar.

Procurorii au pus sechestru asigurător pe bunurilor lui Cristudor, până la concurența sumei ce reprezintă obiectul celor două infracțiuni de luare de mită.

Dumitru Cristudor a fost reținut de procurorii DNA pe 13 iunie 2013, iar o zi mai târziu, un complet de trei judecători al instanței supreme a dispus arestarea preventivă a magistratului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
S-a stins marele artist al țării. A murit chiar în Sâmbăta Mare. Drum lin!
Legenda Iepurașului de Paști - o tradiție prezentată de un teolog creștin!
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Oamenii de știință vor să construiască „Zidul Morții” pe Lună