Trei deținuți au fost eliberați din greșeală din Penitenciarul Giurgiu. Ce a făcut imediat unul dintre ei. Explicațiile șefului închisorii

Trei deținuți au fost eliberați din greșeală din Penitenciarul Giurgiu. Ce a făcut imediat unul dintre ei. Explicațiile șefului închisorii
Publicat: 04/11/2017, 15:34

UPDATE: „A fost doar o eroare materială în calculul zilelor respective, o eroare umană. Pur și simplu, volumul de muncă a fost foarte mare, s-a produs aceasta eroare umană. Au fost dispuse măsuri pentru reîncarcerarea deținuților. Se fac verificări la dosare, au fost înaintate adrese către toate instituțiile abilitate. Va fi o comisie care va face verificările, la sfârșit vom stabili măsuri. Se verifică doar aceste trei dosare unde s-a produs eroare”, a declarat, pentru agenția de presă MEDIAFAX, directorul Pentenciarului Gurgiu, Marius Fulga. Acesta a mai precizat că nu este vorba de niciun deținut străin.

Președintele Federației Sindicatelor din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), Sorin Dumitrașcu, a precizat, pentru agenția de presă MEDIAFAX, că trei condamnați, printre care și un cetățean străin, au fost eliberați din greșeală în baza recursului compensatoriu din Penitenciarul Giurgiu.

Potrivit sursei citate, este vorba de doi deținuți, dintre care doi au fost deja prinși, unul dintre ei fiind condamnat pentru tâlhărie, și încă un cetățean străin, care ar fi plecat din țară.

„Vorbim despre un număr de trei deținuți, a fost o eroare de calcul, în sensul că un corp de clădire căruia i se supun trei secții a fost categorisit greșit. Nu era pe lista aceea cu clădirile care ar fi trebuit sa aibă condiții improprii, ca să ducă la eliberarea unor deținuți. S-au calculat niște zile în plus pentru acești deținuți și au fost puși în libertate. Ulterior, la o verificare, s-a constatat eroarea. Noi am avertizat ca dacă aplicarea acestei legi nu este pregătită corespunzător sunt posibile niște erori, ceea ce înseamă fie punerea în libertate eronat, adică mai devreme, fie anumiți deținuți vor sta mai mult decât ar fi necesar în penitenciar. Nu știu exact de ce erau condamnați acești trei deținuți, însă fiind la penitenciarul Giurgiu, care are profil de maximă siguranță, cel mai probabil, erau recidiviști și cu pedepse mari. Din informațiile pe care le avem și noi, unul dintre cei trei deținuți este cetățean străin și a părăsit România, imediat ce a fost eliberat. În situația asta, se impune o verificare a tuturor eliberării condiționate în perioada aceasta și se impune ca cel, care nu a organizat corespunzator, sa răspundă”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Sorin Dumitrașcu.

Sorin Dumitrașcu a mai precizat că nu este vorba de o greșeală de evidență, ci de una de coordonare între directorul penitenciarului, directorul adjunct de pază și șeful care se ocupă cu aplicarea regimului deoarece aceștia au avut teren să actualizeze fisele de cameră pentru mutarea deținuților pe secții cu aplicația PMS Web.

Reprezentanții Administrației Naționale a Penitenciarelor au transmis, pentru agenția de presă MEDIAFAX, că este vorba despre trei deținuți pentru care s-a produs o neînțelegere la stabilirea camerelor în care și-au executat pedepsele.

„S-au luat de urgență măsurile necesare pentru reîncarcerarea lor. Probabil se vor face verificări interne pentru a se stabili exact împrejurările și cine se face vinovat”, potrivit reprezentanților ANP.

În prima zi în care Legea recursului compensatoriu a intrat în vigoare, au fost eliberați 529 de deținuți. Alți 3.349 de deținuți au obținut dreptul de a solicita eliberare condiționată. Potrivit legii, pentru fiecare 30 de zile executate în condiții improprii, deținuții obțin șase zile de libertate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ce sport practică fiica lui Corduneanu? Elisa îi calcă pe urme, deși are 12 ani
EXCLUSIV: Cât plătesc românii pentru o sticlă de apă plată în restaurantele din București. Prețurile...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Viorica de la Clejani este în doliu: Mereu mi-a fost frică, parcă a presimțit...
Alex Ciucu, surprins cu amanta în plin proces de divorț. Ar fi ținut-o ascunsă timp...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
O nouă specie de dinozauri este printre cele mai mici descoperite vreodată