Trei dintre protestatarii de duminică seară de la Universitate, amendați cu câte 500 de lei

Trei dintre protestatarii de duminică seară de la Universitate, amendați cu câte 500 de lei
Publicat: 09/12/2013, 13:37
Actualizat: 10/12/2013, 11:17

Trei dintre persoanele care au protestat duminică seară la Universitate, ce au fost ridicate și conduse le Poliție după ce au încercat să forțeze cordonul de jandarmi, au primit câte o amendă de 500 de lei, a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Georgian Enache.

Cei trei protestatari au fost amendați pentru participarea la o adunare publică nedeclarată conform legii, a precizat Enache.

Aproximativ o sută de persoane au protestat, duminică, în zona fântânii de la Universitate, pentru a cere oprirea explorării gazelor de șist și pentru a-i susține pe protestatarii de la Pungești.

În timpul manifestației, trei dintre protestatari au încercat să forțeze cordonul de jandarmi, fiind scoși din grup și duși la Poliție pentru identificare.

„Trei persoane au încercat să forțeze cordonul de jandarmi de la Universitate, motiv pentru care au fost extrase din grup și duse la Secția 3 de Poliție din Capitală, pentru identificare și luarea măsurilor legale care se impun în prezenta situație”, a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Georgian Enache.

Alte două persoane din rândul protestatarilor au fost duse la spital pentru investigații medicale, după ce au spus că au dureri la picioare, potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență București, Daniel Vasile.

Prin serviciul de urgență 112, în zona fântânii de la Universitate au fost solicitate două ambulanțe SMURD, pentru a acorda îngrijiri medicale unor persoane din grupul protestatarilor. Una dintre persoane a fost transportată la Spitalul de Urgență Floreasca, iar cealaltă a fost dusă la Spitalul Universitar de Urgență București, a precizat Daniel Vasile.

Peste o sută de persoane au protestat și sâmbătă seara, la fântâna de la Universitate, față de explorarea gazelor de șist. În timpul manifestației, unii dintre manifestanți au încercat să treacă de pe trotuar pe bulevard, intenționând să meargă spre Guvern. Jandarmii au format un cordon pentru a-i împiedica să iasă pe stradă, unii dintre protestatari reclamând că au fost împinși de forțele de ordine.

Manifestanții care au protestat la Universitate au avut steaguri și pancarte pe care scria „Solidaritate cu Pungești”, „Punga asupritorilor sau Pungeștiul apărătorilor” și „Jos Guvernul trădător”.

Aproape 400 de persoane au declanșat, sâmbătă, un protest, pe marginea drumului Vaslui-Gârceni, față de intenția Chevron de a amplasa în zonă prima sondă de explorare a gazelor de șist din județul Vaslui.

Protestatarii, în majoritatea lor localnici, dar și din alte orașe precum Iași, București, Brașov, Sibiu, s-au adunat pe terenul proprietate privată al unei persoane fizice din comuna Pungești, vizavi de suprafața de teren luată în concesiune de către Chevron. Inițial, protestul a fost pașnic, însă la un moment dat, protestatarii au trecut drumul județean și au ajuns în poarta suprafeței îngrădite, deținută de către Chevron, o parte dintre ei intrând pe terenul companiei petroliere și aruncând cu pietre în camioanele frmei angajate de către Chevron. Totodată, oamenii au început să tragă de gardurile împrejmuitoare reușind să le dărâme aproape în totalitate.

Câțiva dintre protestatarii de la Pungești au fost ridicați și duși în mașinile Jandarmeriei pentru a da declarații, în timp ce alții s-au întins pe jos, pe șosea, pentru a nu permite acestor autovehicule să iasă din zonă, manifestanții îmbrâncindu-se cu jandarmii. Protestatarii care s-au întins pe șosea au fost luați pe sus de către jadarmi și duși pe marginea șoselei.

Unii dintre jandarmi au acuzat că au fost ultragiați în momentul în care protestatrii dărâmau gardul de pe proprietatea Chevron.

Jandarmii au dus la IPJ Vaslui 22 de protestatari în urma incidentelor care au avut loc sâmbătă, la Pungești, dintre care 14 sunt acuzați de ultraj și unul de port ilegal de armă alba, iar ceilalți șapte au primit amenzi între 500 și 5.000 de lei, pentru participare la o adunare publică nedeclarată.

Din 1 septembrie până în 17 noiembrie, în fiecare duminică au avut loc proteste în Piața Universității din Capitală ale opozanților proiectului minier de la Roșia Montană. Manifestanții au mers în marș pe străzi în mai multe zone din Capitală, au protestat la sediul Guvernului, al Parlamentului, la Cotroceni, Televiziunea Română și Direcția Națională Anticorupție.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Măcelarul de eunuci”: Un bărbat care a făcut o afacere filmându-se în timp ce își...
Vestea care îi “îngroapă” pe șoferi în datorii. Urmează creșteri uriașe
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Ce vedetă din România se iubește cu un puștan cu 22 de ani mai tânăr...
De ce nu a fost înmormântată Naomi până acum. Noi detalii cutremurătoare
ANIMAŢIE. Filmul teribilului accident din Timiş, provocat de un şofer de BMW care îşi luase...
"Plângea lângă fată". O tânără de 17 ani și-a pierdut viața după ce mașina condusă...
“Vreau să fie și el la trei metri cum este fata mea”. Mama tinerei decedate...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
E legal să circuli cu portbagajul deschis când transporți mărfuri voluminoase? Ce obligație au șoferii
Cine va fi succesorul lui Putin?
OBICEIUL sănătos prin care CÂȘTIGI ani întregi de viață!
Ungurii, MESAJ DE FORȚĂ pentru toată Europa: Vrem să ne ţinem departe de acest lucru
Concediul pentru creșterea copilului. Schimbări la întoarcerea în câmpul muncii
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină...
"Plângea lângă fată". O tânără de 17 ani și-a pierdut viața după ce mașina condusă...
Julia și Sebastian schimb acid de replici! Roberta consideră că Julia este invidioasă: „Nu putem...
Irina Loghin, indignată de modul în care este tratat Florin Piersic: ”Mai mare bătaie de...
BANCUL ZILEI. În seara de Ajun, Moş Crăciun vine la Bulă. Îl arată cu degetul...
Rafael Nadal nu este „100% sigur” dacă se va mai întoarce la Openul Italiei
×