Trei morți și nouă răniți în urma unui atac armat la o clinică de planning familial din SUA

Trei morți și nouă răniți în urma unui atac armat la o clinică de planning familial din SUA
Publicat: 28/11/2015, 11:49

Un ofițer de la Universitatea Colorado, cu sediul la Colorado Springs, se află printre persoanele ucise, a anunțat poliția. Doi civili au fost de asemenea uciși, iar alți nouă au fost răniți, inclusiv cinci ofițeri de poliție.

Un oficial din cadrul forțelor de ordine l-a identificat pe atacator, care a fost reținut, drept Robert Lewis Dear din North Carolina. Oficialul, la curent cu cazul în mod direct, a vorbit sub protecția anonimatului deoarece nu a fost autorizat să stea de vorbă cu presa despre ancheta în curs. Alte detalii despre atacator nu erau disponibile imediat.

Autoritățile au anunțat că nu cunosc motivul atacului sau dacă atacatorul are vreo legătură cu clinica de planificare familială.

„Nu avem nicio informație despre mentalitatea, ideile sau ideologia acestei persoane”, a declarat locotenentul de poliție Catherine Buckley.

Clinica de planificare familială a anunțat, într-un comunicat, că nu cunoaște circumstanțele sau motivele din spatele atacului de la Planned Parenthood din Colorado Springs sau dacă organizația a fost ținta.

Timp de mai multe ore, focuri de armă erau singurul indiciu pe care poliția l-a avut că atacatorul se afla în clădire, a declarat Buckley. Polițiști au reușit să stabilească un contact strigând la el și convingându-l să se predea după aproximativ cinci ore de la începutul atacului, a spus ea.

Înregistrări video de la The Denver Post surprind un bărbat înalt, purtând un tricou alb, escortat de poliție în timp ce ningea și era frig, vineri seara.

Imediat după dispariția amenințării, autoritățile și-au concentrat atenția asupra inspectării unor obiecte nespecificate pe care atacatorul le-a lăsat în exteriorul clădirii și pe care le-a cărat înăuntru în saci.

Departamentul de Poliție al Universității Colorado din Colorado Springs l-a identificat pe ofițerul ucis ca fiind Garrett Swasey, în vârstă de 44 de ani, un veteran care făcea parte de șase ani din forțele de ordine. El era totodată un lider la Hope Chapel, o biserică în nordul Colorado Springs.

Swasey și soția sa au fost „hărăziți cu un suflet de servitori ai Domnului și sunt o dovadă a harului lui Dumnezeu”, potrivit site-ului bisericii.

Cei doi creșteau un fiu și o fiică, potrivit aceleiași surse.

Niciun detaliu nu era disponibil despre civilii uciși în atac, dar poliția a anunțat că starea celor nouă răniți era bună.

Focurile de armă de la clinică i-au obligat pe oameni să fugă să se adăpostească. Jennifer Motolinia s-a ascuns după o masă, în clinică, și l-a sunat pe fratele ei, Joan, care a spus că a auzit mutiple focuri de armă în fundal.

„Îmi spunea să am grijă de copiii ei, pentru că ea o să fie ucisă”, a declarat Joan Motolinia referindu-se la sora sa, mamă a trei copii.

El s-a dus repede către clinică, dar un baraj al poliției nu i-a permis să se apropie.

„Oameni trăgeau sigur. Am auzit pe cineva trăgând. Au fost multe focuri de armă. Ea era calmă, încerca să se ascundă de acești oameni”, a declarat el.

Poliția din clădire a cerut personalului și pacienților să urce la etajul doi, fără să spună de ce, i-a spus angajata Cynthia Garcia soacrei sale, Tina Garcia.

După aceea Cynthia Garcia a auzit focuri de armă, dar nu-și dădea seama de unde veneau, a declarat Tina Garcia pentru The Associated Press.

Poliția a instituit un perimetru de securitate în jurul clinicii, unor cabinete medicale vecine și unui centru comercial. Autoritățile au ordonat celor din zonă să se adăpostească acolo unde se aflau.

Denise Speller, managera unui salon de coafură din apropiere, a declarat că a auzit până la 20 de împușcături în mai puțin de cinci minute.

Ea a declarat pentru publicația The Gazette că a văzut doi ofițeri în apropierea filialei unei bănci, nu departe de clinică.

Unul dintre ofițeri a părut să cadă la pământ, iar celălalt a îngenunchiat să-l ajute, dup care a încercat să-l ducă la adăpost în spatele unei mașini de patrulare, a spus ea. Alt ofițer i-a spus lui Speller să se adăpostească în clădire.

„Suntem în continuare destul de speriați”, a declarat Speller la telefon, blocată în continuare în salon. „Tremurăm”, a adăugat ea.

Shelley Satulla a declarat că a văzut cum cinci sau șase persoane, întinse pe targă, erau introduse în ambulanțe parcate lângă centrul comercial King Soopers, în apropiere de clinică.

Mike Pelosi, care lucrează la un magazin de delicatese în apropiere de magazinul alimentar King Soopers, a declarat că a auzit la sistemul de amplificare din magazin, chiar înainte de prânz, că nimeni nu putea părăsi magazinul.

Locul unde a avut loc atacul se află la mai puțin de nouă kilometri de strada pe care un bărbat a împușcat mortal două din trei persoane, după care a fost ucis într-un schimb de focuri de armă cu poliția, de Halloween.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
TAXA obligatorie în România. Nu poți evita plata ei, oricine ai fi
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice