Trupe rusești au început să ajungă în Belarus pentru exerciții militare

Trupe rusești au început să ajungă în Belarus pentru exerciții militare
Publicat: 18/01/2022, 09:22

Trupe rusești au ajuns în Belarus pentru a efectua prima etapă de exerciții militare anunțate în zonă, a declarat luni secretarul Consiliului Securităţii de la Minsk, Aleksandr Volfovici, citat de ziarul rusesc Kommersant. Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko anunţase noi manevre împreună cu Rusia abia în februarie, scrie Reuters.

Vereficarea capacităţii de luptă a grupării regionale de trupe Belarus-Rusia reprezintă o măsură importantă a acţiunilor comune pentru asigurarea securităţii Uniunii statale, a spus Volfovici.

„Această decizie a fost luată pe baza unei evaluări a situaţiei politico-militare create în apropierea graniţelor cu Belarus şi Rusia. Nu este nimic extraordinar în aceasta, la sfârşitul anului trecut, preşedinţii ţărilor noastre au confirmat planul de a organiza evenimente comune în Belarus anul acesta”, a spus oficialul de la Minsk, citat de agenţia de presă oficială belarusă Belta.

Minskul „nu poate să nu-şi facă griji” cu privire la intensificarea activităţii militare a ţărilor NATO în apropierea Belarusului, susţine acesta. „Politica agresivă şi distructivă dusă de guvernele statelor vecine nu contribuie deloc la menţinerea şi dezvoltarea unor relaţii de bună vecinătate. În orice moment se poate întâmpla o provocare şi ireparabilul”, a declarat  Volfovici. Trupele vor efectua acţiuni de respingere a unor atacuri terestre şi aeriene, a indicat Volfovici.

Rusia a concentrat de mai multe luni peste 100.000 de soldaţi şi echipamente în apropiere de frontiera cu Ucraina, generând temeri cu privire la o posibilă invazie.

În acest context, Marea Britanie a declarat luni că va furniza Ucrainei arme antitanc pentru a o ajuta să se apere faţă de o potenţială invazie, în cazul unui conflict cu Rusia.