Tu știi de ce ne-am luat rația de libertate? Copilărie și adolescență „sub acoperire”: șoim al patriei, pionier, utecist (Partea I)

Tu știi de ce ne-am luat rația de libertate? Copilărie și adolescență „sub acoperire: șoim al patriei, pionier, utecist (Partea I)
Publicat: 02/10/2019, 15:44

Pe lângă înglobarea elevilor în organizații subordonate PCR, învățământul românesc se confrunta în timpul regimului Ceaușescu și cu problemele existente în societate: penuria de căldură, electricitate, alimente.

Istoricul Dinu C. Giurăscu vorbea, în disertația susținută cu ocazia ceremoniei de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa al Universității din Craiova, la 22 noiembrie 2001, despre „munca – obligatorie a elevilor și studenților la strângerea recoltelor sau alte lucrări. În mediul rural, școala generală începea, de fapt, între 15 octombrie și 1 noiembrie, deoarece primele 5-6 săptămâni elevii și elevele erau la câmp. b) Campania promovată pentru , îndeosebi hârtie, carton, sticle, borcane, metal vechi. Clasele aveau „plan” de colectare, iar elevii erau obligați să aducă, indiferent de unde le procurau. c) Condițiile precare din clasă. Începând din 1984, timp de 4-5 luni pe an, temperatura era, în cel mai bun caz, de 12-14o ; la cursuri și în cămine, seminarii elevii, ca și studenții, stăteau în bănci cu paltoane și căciuli; la fel și cadrele didactice; au reapărut cazuri de râie. d) Situația alimentară în deteriorare. Un exemplu: în 1989, studenții din București nu puteau cumpăra mezeluri la „Alimentara” dacă aveau domiciliul permanent în alte localități. e) Izolarea crescândă a învățământului de toate treptele, prin întreruperea legăturilor și schimburilor cu alte țări, inclusiv primirea cărților și altor publicații”.

Cum a ajuns Arici Pogonici Șoim al patriei

Dar cine erau Șoimii Patriei înainte de 1989 și ce calități și reguli de comportament erau obligatorii pentru a face parte din această organizație? Creată în 1976, organizația număra la început 1.100.000 de copii, pentru ca în deceniul următor să ajungă la circa 1.500.000 de membri.Conform unui Regulament din 1977 publicat pe site-ul CNSAS, din Organizația de masă Șoimii patriei făceau parte copiii preșcolari și școlari în vârstă de 4-7 ani (din grupa mijlocie și mare de la grădiniță, școlarii din clasa I și cei între 4-6 ani care nu mergeau la grădiniță) și își desfășurau activitatea sub conducerea Partidului Comunist Român. Uniformele erau compuse de fuste/ pantaloni bleumarin scurți sau lungi și bluze portocalii cu epoleți, cu cravată roșie, ciorapi albi, ecuson. Fetițele purtau pălărie, iar băieții șapcă, de culoare bleumarin. Revista dedicată Șoimilor Patriei s-a numit inițial Arici Pogonici, dar în 1977, Nicolae Ceaușescu a decis schimbarea titulaturii în Șoimii Patriei.

Citește continuarea pe platforma REVOLUTIONS.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase