Tudorel Toader, despre ce LE-A LIPSIT candidaților pentru șefia DNA. Să se înscrie mai mulți, să aibă PROGRAM CU MĂSURI

Tudorel Toader, despre ce LE-A LIPSIT candidaților pentru șefia DNA. Să se înscrie mai mulți, să aibă PROGRAM CU MĂSURI
Publicat: 30/07/2018, 10:16
Actualizat: 26/03/2019, 02:11

„(pentru procurori, n.r) Același sfat pe care l-am avut și în precedent: să se înscrie cât mai mulți procurori care îndeplinesc condițiile legale și să-și facă programul managerial din care să rezulte starea de fapt actuală a DNA, din care să rezulte măsurile de îmbunătățire a activității și un grafic privind realizarea măsurilor de îmbunătățire a activității. Un program managerial obligatoriu trebuie să cuprindă radiografia autorității DNA, măsurile și graficul de realizare a respectivelor măsuri. Nu poți face o chestiune descriptivă – ce e DNA și cât de bine a funcționat până în prezent”, a declarat ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Întrebat ce anume le-a lipsit celor patru candidați respinși săptămâna trecută, ministrul a răspuns: „Tocmai am spus”. Tudorel Toader a mai subliniat că luni sau marți va posta, pe pagina Ministerului, un comunicat cu un răspuns amplu la această întrebare.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat săptămâna trecută că nu este de acord cu niciunul dintre cei patru candidați pentru funcția de procuror-șef DNA, procedura urmând a fi reluată.

„În cadrul procesului de selecție s-a apreciat că niciunul dintre candidați nu îndeplinește cerințele necesare desemnării pentru numirea în funcția de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție. În cadrul programului managerial sau pe parcursul interviului, nici un candidat nu a prezentat suficiente elemente de plan fundamentate pe o analiză a situației actuale care să permită, ulterior, un proces obiectiv și transparent de evaluare a performanțelor manageriale”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Justiției.

Astfel, instituția condusă de Tudorel Toader anunță că nu se va face o propunere de numire în funcția de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție și că procedura va fi reluată.

Practic, va urma o nouă perioadă de înscrieri și apoi interviurile susținute de următorii candidați.

Cei patru candidați înscriși pentru postul de procuror-șef DNA și care au fost respinși de Tudorel Toader sunt Florentina Mirică, procuror-șef serviciu la Secția de combatere a corupției din cadrul DNA, Cristian Lazăr, procuror șef adjunct la Secția urmărire penală din cadrul Parchetului General, Marius Iacob, procuror șef adjunct al DNA și Elena Grecu, procuror șef serviciu în structura centrală a DNA, de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța.

Ministerul Justiției a anunțat că a doua campanie de selecție de candidați pentru șefia DNA va fi demarată pe 6 august și va ține o lună, interviurile urmând a fi susținute la începutul lunii septembrie, iar o concluzie să fie prezentată pe 6 septembrie.

Funcția de procuror-șef al DNA a devenit vacantă după ce președintele Klaus Iohannis a revocat-o din funcție pe Laura Codruța Kovesi printr-un decret emis pe 9 iulie, șeful statului punând în aplicare o decizie a Curții Constituționale.

foto: HEPTA