Tudorel Toader: NICIUN CANDIDAT înscris pentru șefia DNA. Ministrul Justiției, referiri la procurorul general Lazăr

Tudorel Toader: NICIUN CANDIDAT înscris pentru șefia DNA. Ministrul Justiției, referiri la procurorul general Lazăr
Publicat: 20/08/2018, 10:09
Actualizat: 25/03/2019, 21:55

Toader, despre Corbu: Inspecția Judiciară poate da un răspuns

„Mă întrebați dacă s-a antepronunțat sau nu. Dacă nu cumva este o abatere de la deontologia profesională sau de la regulile procesuale, numai Inspecția Judiciară poate da un răspuns”, a declarat Tudorel Toader, întrebat cum i se par declarațiile procurorului Ionel Corbu, referitor la ancheta privind intervenția jandarmilor.

Reacția ministrului vine după ce, miercuri, procurorul, care s-a ocupat până luni de caz, a declarat că, deși potrivit documentelor analizate existau indicii privind amploarea violențelor ce aveau să se petreacă la protest, după părerea sa, nu sunt justificate acțiunile violente ale jandarmilor.

„Există elemente și indicii doveditoare privitor la amploarea evenimentelor ce urmau să se desfășoare sau să aibă loc. În opinia mea, sub nicio formă, acte de agresiune exacerbate nu se justificau, atâta vreme cât existau multiple modalități de estompare a unor demersuri care urmau să degenereze”, a spus Ionel Corbu.

Niciun candidat pentru șefia DNA

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat, luni dimineață, că până la această oră, nu s-a înscris niciun candidat pentru funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

„Am verificat de dimineață la Departamentul de Resurse Umane și, până în clipa asta, când vorbim, nu s-a înscris niciun candidat (pentru funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție -n.r.)”, a declarat, luni dimineață, Tudorel Toader, la sediul ministerului Justiției.

Potrivit calendarului anunțat de ministerul Justiției, lista candidaților care îndeplinesc condițiile legale de participare la selecție și programarea interviurilor se vor afișa la sediul ministerului și se vor publica pe pagina Internet a acestuia pe 29 august 2018, urmând ca procurorii participanți la selecție să susțină, în perioada 03 – 05 septembrie 2018, un interviu cu Tudorel Toader, iar pe 6 septembrie să fie anunțate rezultatele selecției.

Este cea de-a doua campanie de selecție demarată de instituția condusă de Tudorel Toader pentru conducerea DNA, după ce ministrul Justiției a anunțat că niciunul dintre cei patru candidați înscriși în prima rundă nu întrunește condițiile necesare. Cei patru candidați înscriși pentru postul de procuror-șef DNA și care au fost respinși de Tudorel Toader au fost Florentina Mirică, procuror-șef serviciu la Secția de combatere a corupției din cadrul DNA, Cristian Lazăr, procuror șef adjunct la Secția urmărire penală din cadrul Parchetului General, Marius Iacob, procuror șef adjunct al DNA și Elena Grecu, procuror șef serviciu în structura centrală a DNA, de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța.

Toader, atac la Lazăr

„Au procuror general care ne asigură că această anchetă va fi, cred că a zis obiectivă. Nu aveam nevoie de aceste asigurări pentru că toate anchetele trebuie să fie obiective”, a declarat, luni dimineață, Tudorel Toader, la sediul ministerului, referindu-se la la anunțul procurorului general potrivit căruia ancheta privind mitingul din 10 august va fi una obiectivă .

La Parchetul Militar București au fost înregistrate până duminică 291 de plângeri împotriva jandarmilor care au intervenit la protestul din 10 august, au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanții Parchetului General. Procurorii militari au audiat 127 de persoane.

De luni, audierile în acest dosar sunt efectuate la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ).

Inițial, procurorii de la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar au deschis un dosar penal în care s-a început urmărirea penală in rem pentru săvârșirea infracțiunilor de purtare abuzivă, abuz în serviciu și neglijență în serviciu, în legătură cu modul de intervenție al jandarmilor în timpul protestului din 10 august din Piața Victoriei.

Ulterior, cauza a fost preluată de Secția Parchetelor Militare din cadrul Parchetului General.