Turiștii care merg pe litoral vor avea parte de o surpriză plăcută anul viitor

Turiștii care merg pe litoral vor avea parte de o surpriză plăcută anul viitor
Publicat: 30/09/2015, 16:29

Gheorghe Boeru, președintele Romair Consulting, firma care asigură managementul și supervizarea proiectului de lărgire a plajelor, a declarat, miercuri, într-o conferință de presă susținută la Constanța, că acesta va fi încheiat probabil într-o lună, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Este un proiect care are obiectiv principal protecția populației împotriva inundațiilor și zonelor periculoase, atragerea turiștilor într-un număr cât mai mare pe litoralul românesc, dezvoltarea realizării peisagistice a zonei dintre Mamaia și Eforie. Proiectul a început în august 2013, a avut inițial o perioadă de viață mai mare de 500 de zile și a fost aprobată o prelungire de aproximativ 250 de zile. Acest proiect se află în faza de finalizare și împreună cu constructorii avem termen până la sfârșitul anului. Intenționăm ca într-o lună să prezentăm raportul final al acestui proiect”, a afirmat Gheorghe Boeru.

El a precizat că lucrările, realizate de firma Porr Bau în Mamaia și de Van Oord în Constanța și Eforie, au prevăzut execuția de diguri noi sau reabilitarea și extinderea celor existente, precum și înnisiparea plajelor din aceste zone.

Beneficiile aduse de proiect includ reducerea riscului de inundare a proprietăților din vecinătatea falezelor, de care se vor bucura aproximativ 278.000 de locuitori, și avantajele unei plaje extinse pentru 32.000 de turiști, precum și construcția și refacerea digurilor pe o lungime de aproape 13.000 de metri liniari, lărgirea plajelor cu 330.000 de metri pătrați, lățirea plajelor cu până la 100 de metri față de 2013.

Directorul Romair Consulting a menționat că a fost folosită o cantitate de peste trei milioane de metri cubi de nisip. Nisipul a fost adus din largul Mării Negre, iar înnnisiparea a fost realizată cu ajutorul unei nave de dragaj și al unei tubulaturi submarine care a adus nisipul la mal.

Gheorghe Boeru a precizat că în această perioadă se lucrează la punerea la punct a unui proiect similar, de la Eforie Sud la Vama Veche, iar în 14 octombrie va fi prezentat beneficiarului studiul de fezabilitate.

„La acest proiect suntem proiectanți și predăm pe data de 14 octombrie studiul de fezabilitate la beneficiar. Vorbim de un proiect de două ori mai mare, care se întinde de la Eforie Sud la Vama Veche, dar și Mamaia Nord. Tot în această toamnă trebuie să transmitem forma finală a proiectului la Uniunea Europeană pentru ca va fi pe fonduri europene”, a afirmat Gheorghe Boeru.

El a spus că, dacă totul merge conform planului, lucrările ar putea începe în 2017, iar valoarea totală a proiectului este de peste 500 de milioane de euro, urmând să fie înnnisipați peste 24 de kilometri, iar în unele zone plaja va avea o lățime chiar de 150-200 de metri.

Valoarea proiectului care se va încheia până la sfârșitul acestui an este de 170.450.084 de euro, din care 145.680.660 de euro finanțare nerambursabilă din Fondul de Coeziune, 24.726.008 de euro finanțare nerambursabilă de la bugetul de stat și 43.416 de euro contribuția beneficiarului (Administrația Națională Apele Române, prin Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral).

Prin acest proiect au fost propuse măsuri de protecție a zonei costiere împotriva riscului de eroziune, pe o lungime de peste șapte kilometri de plajă, în cinci zone prioritare din partea sudică a litoralului românesc al Mării Negre: Mamaia Sud, Constanța (zonele Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud) și Eforie Nord.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au abandonat mortul pentru a-și salva viața. Un cortegiu funerar din Mureș a fost atacat...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
E strict interzis în România dacă stai la BLOC. Se face ÎNCHISOARE
Noi taxe și impozite. Românii care rămân cu mai puțini bani
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului