Turiștii străini, SEJURURI de 2.400 de lei de persoană în România

Publicat: 17/09/2018, 12:59

În semestrul I, numărul de turiști străini cazați în structurile de cazare colective a fost de 1,27 milioane, iar cheltuielile acestora s-au ridicat în total la 3,06 miliarde de lei, rezultând o medie de 2.409 lei/persoană, arată datele comunicate luni de Institutul Național de Statistică – INS.

Principalul motiv al sejurului petrecut de turiștii nerezidenți în România în trimestrul II 2018 l-a reprezentat afacerile, participarea la congrese, conferințe, cursuri, târguri și expoziții (58,5% din numărul total de turiști nerezidenți), cheltuielile acestora reprezentând 60,1% din total.

Cel de al doilea motiv al sejurului petrecut de nerezidenți în România l-au reprezentat călătoriile în scop particular (41,5% din numărul total de turiști nerezidenți), dintre acestea evidențiindu-se călătoriile pentru vacanțe (71,2%). Călătoriile în scop particular includ călătoriile pentru vacanțe, cumpărături, evenimente culturale și sportive, vizitarea prietenilor și rudelor, tratament medical, religie, tranzit și alte activități.

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezintă cheltuielile pentru cazare (52,8%), fiind preferată în special cazarea cu mic dejun inclus (90,4%). Cheltuielile turiștilor nerezidenți în restaurante și baruri au fost de 17% iar cele pentru cumpărături au reprezentat 11,7%. Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături, 39,9% au reprezentat cheltuielile pentru cumpărarea de cadouri și suveniruri, urmate de cheltuieli pentru cumpărarea alimentelor și băuturilor (36%). Cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 48,6% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru acces în parcuri de distracții, târguri, cazinouri, săli de jocuri mecanice au reprezentat 43,4% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Din totalul nerezidenților sosiți în România, 49,2% și-au organizat sejurul prin agenții de turism iar 34,1% și-au organizat singuri sejurul.

Principalul mijloc de transport utilizat de turiștii nerezidenți pentru a sosi în România a fost avionul (79,6% din numărul total de turiști). Autoturismele proprii au reprezentat 10,8%, urmate de autocare și autobuze cu 7,8% și alte mijloace (tren, ambarcațiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete etc.) – 1,8%.

Potrivit INS, în semestrul I 2018, principalul motiv al sejurului petrecut de turiștii nerezidenți în România l-a reprezentat afacerile, participarea la congrese, conferințe, cursuri, târguri și expoziții (60,3% din numărul total de turiști nerezidenți), cheltuielile acestora reprezentând 61,2% din total.

Cel de al doilea motiv al sejurului petrecut de nerezidenți în România l-a reprezentat călătoriile în scop particular (39,7% din numărul total de turiști nerezidenți), dintre acestea evidențiindu-se călătoriile pentru vacanțe (68,5%). Călătoriile în scop particular includ călătoriile pentru vacanțe, cumpărături, evenimente culturale și sportive, vizitarea prietenilor și rudelor, tratament medical, religie, tranzit și alte activități.

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezintă cheltuielile pentru cazare (52,7%), fiind preferată în special cazarea cu mic dejun inclus (90,3%). Cheltuielile turiștilor nerezidenți în restaurante și baruri au fost de 17,1% iar cele pentru cumpărături au reprezentat 12,1%. Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături 39,5% au reprezentat cheltuielile pentru cumpărarea de cadouri și suveniruri, urmate de cheltuieli pentru cumpărarea alimentelor și băuturilor 36,6%. Cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 49,4% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru acces în parcuri de distracții, târguri, cazinouri, săli de jocuri au reprezentat 41,0% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Din totalul nerezidenților sosiți în România, 50,4% și-au organizat sejurul prin agenții de turism iar 32,8% á¹£i-au organizat singuri sejurul.

Principalul mijloc de transport utilizat de turiștii nerezidenți pentru a sosi în România a fost avionul (80,6% din numărul total de turiști). Autoturismele proprii au reprezentat 11,5%, urmate de autocare și autobuze cu 6,2% și alte mijloace (tren, ambarcațiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete etc.) – 1,7%, mai arată datele INS.