Turistul scoțian care a încercat să-l salveze pe Liviu Babeș s-a întors după 25 de ani în România

Turistul scoțian care a încercat să-l salveze pe Liviu Babeș s-a întors după 25 de ani în România
Publicat: 28/02/2014, 16:32
Actualizat: 29/09/2018, 10:20

Turistul scoțian care a încercat să-l salveze pe Liviu Corneliu Babeș, în timp ce acesta și- a dat foc pe pârtia Bradul din Poiana Brașov, în 2 martie 1989, în semn de protest față de regimul comunist, s-a întors pentru prima dată în România după 25 de ani pentru a participa la comemorarea acestuia.

Scoțianul Douglas Wallance, acum în vârstă de 49 de ani, a venit la Brașov, vineri, pentru a participa la ceremoniile de comemorare a 25 de ani de când Liviu Corneliu Babeș și-a dat foc pe pârtia Bradul din Poiana Brașov, în semn de protest față de regimul comunist, transmite corespondentul MEDIAFAX.

El a venit la invitația lui Mircea Sevaciuc, fost lider al Asociației „15 Noiembrie 1987 Brașov”. El a povestit, într-o conferință de presă, despre momentul în care l-a văzut pe brașovean în flăcări și s-a aruncat asupra lui pentru a-l salva.

„Mă aflam cu un grup de prieteni la schi în Poiana Brașov, în martie 1989. Eram începător pe atunci și stăteam la baza pârtiei și mă uitam la ceilalți schiori. La un moment dat, am văzut un foc și am crezut că arde ceva, iar apoi am realizat că, de fapt, era un om care ardea. Am început să alerg în direcția lui, mi-am dat jos geaca de schi și am încercat să îl sting. Dar flăcările erau foarte mari. Se mai adunase lume în jurul lui, iar în cele din urmă bărbatul a căzut la pământ și am reușit să-l stingem. Încă era viu…Inițial, am crezut că a fost un accident, apoi am văzut o pancartă lipită de un copac, iar cei din jur mi-au spus despre ce e vorba, despre o sinucidere politică”, a spus scoțianul.

El a mai povestit că, după ce s-a întors la hotel, a fost căutat de niște milițieni care i-au cerut să dea o declarație.

„Mi-au spus că bărbatul era un nebun. Atât mi-au spus despre el. Restul a fost pentru mine un coșmar. Iar cu o noapte înainte să plecăm, m-au căutat trei bărbați, nu știu cine erau, care au încercat să-mi ofere o geacă de schi, dar nu am vrut-o, tot ce îmi doream este să plec odată de acolo”, a mai spus Wallance.

El a spus că, după ce s-a întors în Marea Britanie, a sunat la cele mai importante instituții media, BBC, Sunday Times, Scotland Radio și le-a povestit ce s-a întâmplat în Poiana Brașov, pentru că nu a vrut ca gestul sinucigaș al brașoveanului să rămână fără ecou. El a păstrat timp de 25 de ani publicațiile în care a apărut povestea lui Liviu Corneliu Babeș, precum și o casetă video cu câteva imagini de a doua zi de la locul unde s-a sinucis brașoveanul. În celebra publicație Sunday Times, articolul despre Babeș apare cu titlul „Ars de viu, rușinea unei națiuni” („Burnt alive: a nation’s shame”).

Douglas Wallance a mai spus că după acel eveniment din Poiana Brașov la care a fost martor a înțeles ce se petrece în România și a vrut ca și restul Europei să știe. El a urmărit apoi și ce s-a întâmplat la Revoluție, în decembrie 1989, și după aceea. Tot din presă a văzut apoi și o fotografie cu Babeș și soția acestuia, deoarece nu a știut niciodată cum arăta bărbatul pe care a încercat să-l salveze.

La finalul conferinței de presă, scoțianul s-a întâlnit pentru prima dată cu soția lui Babeș, Etelka.

La împlinirea a 25 de ani de la martiriul lui Liviu Corneliu Babeș, pe data de 2 martie, se vor organiza la Brașov o serie de evenimente în cinstea acestuia, evenimente la care au fost invitați și foștii șefi de stat Ion Iliescu, Emil Constantinescu și Regele Mihai I.

Seria de evenimente va începe, duminică, de la ora 09.00, la Cimitirul Central Brașov, apoi va urma, la ora 11.00, o slujbă de pomenire la Biserica de Lemn din Poiana Brașov, urmată de depuneri de coroane la monumentul situat în curtea bisericii. De la ora 13.00, la Consiliul Județean Brașov, va urma un simpozion comemorativ „Liviu Corneliu Babeș – precursor al prăbușirii Corinei de Fier”, la care vor participa autorități locale, secretari de stat, ambasadori, scriitori, profesori.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Karina Pavăl & iubi, apariție spectaculoasă în Floreasca. Moștenitoarea imperiului Dedeman este, cu adevărat, adorabilă....
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Vine următoarea zi libera legală. Beneficiază de ea și bugetarii, și salariații din domeniul privat
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Minunea din grădina unui sătmarean. Fructele sale ajung să cântărească şi 140 de grame şi...
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a vorbit despre recalcularea pensiilor! Documentele pe care pensionarii nu vor...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin este învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce ţări europene vor...
VINDECĂTOR sau ȘARLATAN? Călugărul care a avut LUMEA la picioare
S-a schimbat legea în 2024 pentru cei care stau la bloc. A devenit obligatoriu să...
Încă o lovitură pentru Simona Halep. Necazurile se țin lanț
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
”Am plâns pentru el, este o victimă. Nu știa ce face. Amărâtul de el” Elena...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Cercetătorii au găsit o mutație care protejează oamenii de îmbătrânire