Tutilescu recunoaște că șansele României la o aderare apropiată la Schengen au scăzut

Tutilescu recunoaște că șansele României la o aderare apropiată la Schengen au scăzut
Publicat: 08/08/2012, 12:46
Actualizat: 02/02/2019, 01:23

Șeful Departamentului Schengen din Ministerul de Interne, Marian Tutilescu, a recunoscut, la RFI, că șansele României la o aderare apropiată la Schengen au scăzut, precizând că în Olanda au loc alegeri chiar în preajma Consiliului JAI, ceea ce ar putea determina amânarea termenului de aderare.

Ministrul german de Interne Hans-Peter Friedrich și-a exprimat îndoiala cu privire la o aderare apropiată a României și Bulgariei la Spațiul Schengen, într-un interviu publicat miercuri, relatează AFP. „Se poate ca anularea prevăzută a contoalelor pe aeroporturi și în porturi să fie întârziată în continuare”, a declarat ministrul pentru cotidianul regional german Hamburger Abendblatt, adăugând că „nu vede pentru mult timp (de-acum înainte) deschiderea frontierelor terestre”.

„Din nefericire, evoluția din Bulgaria nu este atât de avansată pe cât puteam spera. România se angajează pe o cale politică îndoielnică. Trebuie să ne uităm, desigur, în cadrul unei aderări a unei țări la Spațiul Schengen la situația (cu privire la) statul de drept”, a precizat Hans-Peter Friedrich

Reacții precum cea a ministrului german de Interne erau de așteptat, a declarat, miercuri, la RFI, șeful Departamentului Schengen din MAI, Marian Tutilescu.

Tutilescu recunoaște că șansele României de a primi o veste bună la Consiliul JAI din septembrie au scăzut. „Într-o oarecare măsură era de așteptat, dar deocamdată nu avem reacții oficiale. Ca atare, abordarea privind aderarea în două trepte a României și Bulgariei o vom menține ca obiectiv pentru următorul Consiliu Justiție și Afaceri Interne din septembrie. Pentru că România îndeplinește absolut toate cerințele tehnice, am stabilit cu ocazia ultimului Consiliu JAI că între raportul pe justiție și aderarea la Spațiul Schengen, între Mecanismul de Cooperare și Verificare și problematica Schengen nu există o legătură juridică și nu poate fi făcută o legătură juridică, dar pe de altă parte știm cu toții că avem nevoie de unanimitate în vot, așa încât nu exclud posibile reacții negative la acest Consiliu”.

Marian Tutilescu precizează că „din păcate, în Olanda situația este la fel de confuză, pentru că să nu uităm că în data de 12 septembrie vor avea alegeri anticipate, Consiliul JAI va avea loc în 19 septembrie, nu există timpul material pentru constituirea și întrunirea noului Parlament. Ca atare, este posibil ca actualul Parlament olandez și actualul Guvern olandez, care este unul interimar să nu-și asume responsabilitatea unei asemenea decizii. Riscul este să pierdem termenul octombrie pentru deschiderea frontierelor aeriene și maritime și următorul termen real la care pot fi ridicate controalele la frontierele maritime și aeriene să fie martie anul viitor”.

Întrebat dacă în opinia sa au scăzut șansele ca România să primească o veste bună în septembrie privind aderarea la Schengen, Marian Tutilescu a răspuns: „Sigur, dacă judecăm prin prisma acestor declarații publice… repet, nu avem semnale politice clare, semnale oficiale, putem trage o astfel de concluzie, realist vorbind. Pentru că știu din experiența ultimilor ani că o declarație publică se bazează pe o decizie politică. Dar nu exclud în totalitate aceste șanse”.

În luna septembrie, Uniunea Europeană (UE) urmează să analizeze din nou aderarea acestor două foste țări comuniste la Spațiul Schengen fără frontiere, după cinci ani de la aderarea lor la Uniune, pe 1 ianuarie 2007.

La 18 iulie, Comisia Europeană (CE) a criticat dur România, îndemnând-o să restabilească de urgență statul de drept, dar și Bulgaria, pe care a încurajat-o să respecte mai bine independența judecătorilor și să lupte mai serios împotriva corupției la nivel înalt.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Kim Jong Un ar fi fost dispus să renunțe la armele nucleare: „Am o fiică...
Facerea de bine este... știți voi ce! O bucureșteancă i-a donat canapeaua unei femei. Ce...
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Iranul a cerut și ajutorul SUA după prăbușirea elicopterului care a dus la moartea președintelui...
S-au luat la bătaie în ultimul hal, în Parlamentul României. VIDEO EXCLUSIV
Cum a aflat Monica Tatoiu că are CANCER! „Pierd un litru de sânge la trei...
EXCLUSIV. Florin Piersic, mesaj emoţionant de pe patul din spital: "Să ştiţi că nu vreau...
Breaking news despre Florin Piersic!
Cât costă o porție de mici în piața Obor. Nimeni nu se aștepta la un...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Prima Dacia PREMIUM... păcat că nu va fi produsă niciodată
O persoană a murit după ce avionul Londra-Singapore s-a confruntat cu turbulenţe
Descoperire HALUCINANTĂ în testicule umane! Este de necrezut
Devine ilegal PESTE TOT în România. Legea a fost deja adoptată: Vrem să spunem STOP
„Suflete pereche, zic eu”. Jador, fermecat de frumusețea unei tinere din Corbu. „Viitoarea mea soție”....
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Tavi Colen, mărturisiri despre trădarea din trupa Talisman. Artistul nu îl poate uita Alin Oprea....
Alin Oprea a ajuns într-un suflet acasă la soția lui. Medana, dărâmată de trecerea în...
BANCUL ZILEI. Două măicuțe în mașină. Deodată pe parbriz sare un VAMPIR mic
Pedeapsa primită de un american după ce și-a îngropat soția de vie
×