TVR, obligată de instanță să majoreze salariile de bază pentru 10 angajați

TVR, obligată de instanță să majoreze salariile de bază pentru 10 angajați
Publicat: 27/03/2015, 16:41

Zece angajați ai Societății Române de Televiziune (SRTv) și Sindicatul pentru Unitatea Salariaților TV din TVR (SPUSTV), principalul sindicat din Televiziunea Română, au dat în judecată TVR pe 22 octombrie 2014.

Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul București, Secția a VIII-a Conflicte de Muncă și Asigurări Sociale și, recent, instanța a dat câștig de cauză reclamanților: SPUS TV și cei zece angajați (Roxana Stoica, Gabriel Șerban, Iren Ștefănescu, Maria Tălpeanu, Camelia Tănae, Aurelia Tescaru, Iulica Trăhoi, Melania Cristina Trifu, Cristina Gabriela Tudor, Elena Luminița Tudor).

Astfel, instanța a obligat TVR la majorarea salariilor de bază ale reclamanților, începând cu data de 7 aprilie 2012, cu indicii prețurilor de consum aferenți anilor 2008 – 2011 și primul trimestru al anului 2012 și la plata diferențelor salariale, rezultate în urma majorării salariilor de bază, începând cu data de 7 aprilie 2012.

Hotărârea instanței, care a fost pronunțată pe 24 martie, poate fi atacată cu apel în 10 zile de la comunicare.

Contactat vineri de MEDIAFAX, Dragoș Bocanaciu, președintele SPUSTV, a spus că acesta este primul dintr-o serie de procese colective în care angajați ai TVR își cer drepturile în instanță.

„Este primul proces pe care îl câștigăm. Sperăm să ajungem la o finalitate bună pentru angajați”, a spus Dragoș Bocanaciu.

El a mai spus că nu știe cu exactitate cu ce procente trebuie indexate salariile de bază ale celor zece angajați ai TVR. „Când decizia va fi definitivă, se vor face toate calculele”, a mai spus Bocanaciu.

Până la ora difuzării acestei știri, Stelian Tănase, președintele-director general al TVR, nu a putut fi contactat, pentru a preciza dacă instituția pe care o conduce va ataca recenta decizie a Tribunalului București.

Pe de altă parte, într-un alt dosar, care a fost înregistrat tot la Tribunalul București, pe 17 aprilie 2014, și care este în curs de judecare, un număr de 725 de angajați ai TVR au solicitat instanței să oblige SRTv să le majoreze salariul de bază cu indicii de creștere ai prețurilor de consum, comunicați de Institutul Național de Statistică.

Reclamanții în acest proces sunt tot SPUSTV, principalul sindicat din Televiziunea Română, și un număr de 725 de angajați, care sunt reprezentați de același sindicat.

Contactat, anul trecut, de agenția MEDIAFAX pe acest subiect, Dragoș Bocanaciu, președintele SPUSTV, a spus că acest proces nu este un demers de îmbogățire a angajaților TVR.

„O perioadă de trei ani de zile, conducătorii Televiziunii Române nu au respectat ceea ce era prevăzut în Contractul Colectiv de Muncă și anume indexarea salariilor cu rata inflației”, a spus Dragoș Bocanaciu. „Aș vrea ca oamenii să înțeleagă că nu este neapărat un demers al sindicatului pentru a-i îmbogăți pe angajații TVR, pentru că, în momentul de față, în ciuda a ceea ce se spune despre TVR, sunt peste 900 de angajați, adică mai mult de o treime, care au salariul minim pe funcție”, a explicat atunci Bocanaciu.

El a mai spus că în TVR există angajați care nu au mai beneficiat de o majorare de salariu din anul 2005. „Și atunci întreb și eu: «Ce prețuri erau în 2005 și ce prețuri sunt în 2014?» Eu nu cred că nu au existat majorări de salarii în celelalte instituții media în acești nouă ani”, a mai spus Dragoș Bocanaciu.

Pe de altă parte, contactat, anul trecut, de agenția MEDIAFAX pe această temă, Stelian Tănase, președintele-director general al SRTv, a declarat că nu știe nimic despre această acțiune în instanță.

El a precizat că drepturile salariale trebuie plătite, amintind însă că situația financiară a Televiziunii Române este foarte dificilă.

„O să dăm faliment, probabil salariații nu se gândesc din ce o să plătim (…) Problema este dacă avem resurse. Mă gândesc dacă oamenii care se implică într-o asemenea acțiune se gândesc de unde o să plătim, pentru că suntem toți în aceeași barcă”, a spus la momentul respectiv Stelian Tănase.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Interdicția intră în vigoare pe 3 Mai. Devine ilegal în România de vineri
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
A început deszăpezirea pe Transfăgărășan! Când ar putea fi permisă circulația?