TVR și-a redus pierderile la circa 134,3 milioane euro, față de circa 148 milioane euro, în iulie

TVR și-a redus pierderile la circa 134,3 milioane euro, față de circa 148 milioane euro, în iulie
Publicat: 27/12/2012, 21:10
Actualizat: 26/06/2013, 08:27

Consiliul de Administrație al SRTv a aprobat, joi, Raportul privind implementarea programului de redresare economică a TVR, potrivit căruia actuala conducere a instituției a stabilizat nivelul pierderilor la circa 595,2 milioane de lei (134,3 de milioane de euro).

Raportul a fost aprobat cu opt voturi „pentru” (Claudiu Săftoiu, Claudiu Brânzan, Raico Cornea, Lucia Hossu Longin, Nicoleta Nicolicea, Gabriel Tufeanu, Cristian Nițulescu, Nagy Zoltan Levente) și cinci „împotrivă” (Radu Carp, Romina Surugiu, Valentin Nicolau, Sorin Burtea, Ada Meseșan).

Conducerea administrativă a Societății Române de Televiziune (SRTv) „încheie astfel o etapă decisivă în reformarea instituției”, se spune într-un comunicat remis MEDIAFAX, joi seara, de către reprezentanții TVR. Potrivit sursei citate, CA al SRTv și-a asumat reformarea televiziunii publice, elaborând Programul de redresare economică în conformitate cu prevederile Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 33/2012, adoptat prin Hotărârea CA nr. 110/2012 și reconfirmat prin HCA nr. 121/2012, de Consiliul de Administrație numit în data de 9 octombrie. Acest document a stat la baza Memorandumului aprobat de Guvernul României, referitor la eșalonarea pe șapte ani a datoriilor către bugetul de stat ale SRTv.

Potrivit Raportul privind implementarea programului de redresare economică a TVR, postat pe site-ul instituției, SRTv înregistrează în momentul de față o pierdere de 595.252.000 de lei (134,3 milioane de euro, la cursul leu-euro afișat joi de Banca Națională a României, n.r.).

Contactat de MEDIAFAX, Claudiu Săftoiu, președintele-director general al TVR, a declarat că se poate observa o „diminuare a pierderilor” Televiziunii Române, cu circa 10-15%, față de luna iulie, când a preluat conducerea instituției.

„În acest moment ceea ce am reușit prin implementarea planului de redresare economică este practic stoparea pierderilor pe care le tot înregistra activitatea curentă, foarte costisitoare și mai cu seamă lipsa – la venirea noului Consiliu de Administrație și a mea la TVR, în iulie – plății datoriilor curente, la stat și către creditori. La vremea aceea, datoria totală era de aproximativ 148 de milioane de euro. În momentul acesta, putem spune că această datorie s-a stabilizat în jurul acestei sume, cu o coborâre oarecum în zona a 10-15%, datorită faptului că pe măsură ce trec lunile ne plătim la zi datoriile la bugetul de stat și am început către majoritatea creditorilor Televiziunii Române, e vorba de terți și parteneri, să plătim din urmă datoriile restante. Prin urmare putem vorbi despre o stopare a acumulării datorilor la TVR și nu de o stingere a lor în mod semnificativ (…) Este vorba de o diminuare a pierderilor. Evident, nu putem spune că această enormă sumă a putut fi stinsă în șase luni”, a spus Claudiu Săftoiu.

Potrivit acestuia, pierderile TVR s-au diminuat datorită reducerii cu aproximativ 40% a producțiilor originale din Televiziunea Română, „care erau constituite pe normative de activitate și fluxuri de producție bugetofage”. „Lucrul acesta s-a datorat măsurii extreme de a opri producția încă din luna septembrie și trecerea pe reluări. Lucrul acesta a reprezentat practic o frânare majoră a cheltuielilor. De aceea, pot spune că datoria mare pe care o înregistrează Televiziunea Română a fost stopată și se reduce prin simpla achitare lunară a obligațiilor pe care le are SRTv la stat și achitare a datoriilor eșalonate și reeșalonate către terți”, a mai spus Săftoiu.

El a mai amintit că în baza Programului de redresare economică a SRTv, Guvernul a aprobat, pe 1 septembrie, Memorandumul privind reeșalonarea obligațiilor fiscale acumulate de TVR, pe o perioadă de 7,5 ani.

„Se pare că din luna februarie ANAF (Agenția Națională de Administrare Fiscală) va solicita Televiziunii Române, potrivit memorandului, plata a aproximativ 8 milioane de lei pe lună, în contul acestei datorii, eșalonat”, a explicat Săftoiu.
El a mai spus că măsurile implementate în urma adoptării Programului de redresare economică au generat efecte pozitive în funcționarea televiziunii publice. Astfel, în august 2012, contul de profit și pierdere s-a închis pe sold pozitiv, înregistrându-se un profit după șase ani. Evoluția favorabilă a continuat și în octombrie și noiembrie, ambele luni înregistrând rezultate pozitive.

„În urma aplicării programului acesta de redresare economică s-a ajuns la o diminuare a pierderii în următorii termeni. Dacă în primele 11 luni ale lui 2011 Televiziunea Română înregistra 160 de milioane de lei pierdere, în primele 11 luni ale lui 2012 s-au înregistrat pierderi de doar 80 de milioane de lei. Prin urmare, reducerile de cheltuieli care nu se justificau și decizia opririi producției originare pentru o perioadă au dus la o înjumătățire a pierderii. Iar în ultimele 5 luni, datorită acestor procese, am intrat în raportul venituri-cheltuieli pe un profit de 1.154.000 lei”, a mai spus Claudiu Săftoiu.

Raportul privind implementarea programului de redresare economică a TVR, aprobat în ședința de joi a CA, urmează să fie depus vineri la Parlament și la Guvern.

„Noi am avut o corespondență asiduă cu ANAF în ultima perioadă (…) Mâine (vineri, n.r.), în mod normal, Ordonanța nr. 33/ 2012 iese din efectivitate. Potrivit Ordonanței, CA și evident PDG li s-au cerut un raport cu privire la stadiul implementării acestui program de redresare economică, lucru pe care l-am făcut. Deja am semnat scrisorile și le vom trimite mâine dimineață către Guvern și Parlament și către autoritățile implicate în acest proces de monitorizare instituțională a progreselor pe care le facem ca și CA, ca și conducere a TVR în sensul redresării societății”, a mai spus Săftoiu.
Societatea Română de Televiziune este în prezent în plin proces de restructurare. Noul Consiliu de Administrație al Societății Române de Televiziune a decis, pe 29 octombrie, să continue restructurarea TVR (demarată de fostul CA al televiziunii publice, condus tot de Claudiu Săftoiu) și a aprobat documentele privind procesul de selecție a personalului Televiziunii Române, în urma căruia vor rămâne 2.395 de locuri de muncă.

Un număr total de 309 locuri de muncă nu sunt afectate de procesul de restructurare din Televiziunea Română, la sfârșitul căruia TVR va avea un număr de 2.395 de angajați, dintr-un total actual de 3.235 salariați. Procesul de restructurare ar urma să se finalizeze în luna ianuarie 2013.

Conducerea TVR a trebuit să elaboreze o strategie de restructurare a Televiziunii Române, după ce, pe 27 iunie, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență (OUG) potrivit căreia Consiliul de Administrație al TVR trebuie să aprobe, în termen de 45 zile (de la publicarea în MO a OUG, n.r), un program de redresare economică, cu restructurări economice, de personal și plata datoriilor fiscale în șase luni.

Pe 10 august, fostul CA al TVR a adoptat raportul grupului de lucru care stă la baza Programului de redresare economică a Televiziunii Române, care a prevăzut că TVR Info și TVR Cultural trebuie să își înceteze emisia, iar misiunea TVR Cultural va fi preluată de TVR 2 (care se va redenumi TVR 2 Cultural) și de TVR 3.

TVR Info și-a suspendat emisia pe 15 august, la ora 23.59, în timp ce TVR Cultural și-a suspendat emisia pe 15 septembrie, de la ora 23.59.

Pentru TVR Info, conducerea Televiziunii Române a găsit o soluție. Astfel, Societatea Română de Televiziune a primit, pe 13 noiembrie, aprobarea Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) de a transforma TVR Info în TVR News. Noua televiziune a început să emită din 15 noiembrie și difuzează în mare parte programe ale Euronews, dar și conținut produs de Televiziunea Română.

În schimb, SRTv a informat Consiliul Național al Audiovizualului că renunță la licența TVR Cultural, ca urmare a situației financiare critice a televiziunii publice. Licența TVR Cultural a expirat pe 15 decembrie.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel Dragomir, declaraţii halucinante: 'Nu îmi pare rău că sunt aici'
FOTO. Cum mai arată Diana Gureșoaie, „Strâmba lui Dodel”. Fosta iubită a lui Cristi Tănase...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
VIDEO Un consilier PNL a uitat să închidă camera în timpul unei ședințe pe Zoom...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Oana Radu, acuzații dure la adresa fostului soț: ,,Mi-a spus că ne bate pe amândouă”....
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Șoferii care circulă prea încet, „vânați” cu drona - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Devine obligatoriu în România. Anunț la Guvern chiar azi, 29 martie: Voi scrie în lege...
Apple ar urma să lanseze noi iPad-uri, după un an de pauză
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Patrick, sentimente ascunse pentru Giuly!? Patrick și Robert au purtat o discuție pe tema acestui...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Viteză fără precedent! O universitate a creat Internetul de 4,5 milioane de ori mai rapid