Ucraina dă înapoi în privința Legii educației care limitează drepturile minorităților. Anunțul făcut de Poroșenko

Ucraina dă înapoi în privința Legii educației care limitează drepturile minorităților. Anunțul făcut de Poroșenko
Publicat: 29/09/2017, 17:54
Actualizat: 25/03/2019, 19:55

„Noua Lege a educației nu trebuie să îndepărteze Ucraina de Europa, ci, dimpotrivă, să o apropie; din ce am înțeles, Ministerul Educației a transmis deja argumentele mele Consiliului Europei și Comisiei de la Veneția. Am cerut Ministerului să nu aibă o abordare pasivă, ci să susțină activ punctul nostru de vedere privind drepturile obligatorii ale minorităților naționale; voi insista și ca rezultatele acestor discuții să fie luate în considerare pentru nivelul secundar, în noua versiune a Legii educației”, a declarat vineri Petro Poroșenko, potrivit agenției Tass.

Noua Lege a educației din Ucraina a intrat în vigoare vineri. Actul normativ a fost criticat de unele țări europene, inclusiv de România, pentru limitarea predării în limbile minorităților etnice. Potrivit Legii, cursuri în limbile minorităților se vor putea desfășura doar în școlile elementare. La celelalte niveluri cursurile vor fi doar în limba ucraineană.

După promulgarea Legii educației de către președintele Petro Poroșenko, reprezentanții Consiliului Europei au exprimat dezamăgire că actul normativ a fost adoptat fără consultări. La rândul său, Comisia Europeană a îndemnat vineri autoritățile ucrainene să țină cont de pozițiile Consiliului Europei, informează site-ul bulgar Novinite.com.

România, Polonia, Bulgaria și Grecia au criticat noua Lege a educației din Ucraina.

Ministrul român al Educației Naționale, Liviu Marian Pop, a avut miercuri, la Kiev, o întrevedere cu ministrul Educației și Științei din Ucraina, Lilia Grinevich, la invitația părții ucrainene. „Ministrul Liviu Marian Pop și-a exprimat îngrijorarea cu privire la situația școlilor și liceelor cu predare în limba română din Ucraina și a solicitat menținerea drepturilor existente pentru etnicii români la nivelul anterior promulgării legii. Cu acest prilej, a atras atenția asupra necesității de a asigura protecția, la standarde internaționale, a drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale, în particular a minorității române din Ucraina, așa cum a fost cerută și de Parlamentul României în Declarația nr. 2/2017 referitoare la adoptarea Legii Educației în Parlamentul de la Kiev”, conform comunicatului de presă transmis de Ministerul Educației Naționale (MEN).

Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat săptămâna trecută contramandarea vizitei pe care o avea programată în Ucraina din cauza adoptării de către Parlamentul de la Kiev a noii Legi a educației.