Ultimul termen în dosarul ICA al lui Dan Voiculescu va avea loc în august

Ultimul termen în dosarul ICA al lui Dan Voiculescu va avea loc în august
Publicat: 27/06/2013, 14:07
Actualizat: 01/02/2019, 15:34

Tribunalul București a stabilit joi ca dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), în care Dan Voiculescu este judecat pentru fapte de corupție, să aibă termenul final în 29 august.

Instanța a reluat, joi, dezbaterile în dosarul privind modul în care a fost privatizat ICA.

Cu acest prilej, a fost audiat, din nou, inculpatul Nicolae Vlad Săvulescu, fost șef al Direcției privatizări-concesionare din cadrul Agenției Domeniilor Statului (ADS).

Acesta a arătat, în esență, că ICA nu a fost singurul institut în cazul căruia a întocmit documentația și că pentru toate entitățile privatizate în mandatul lui au fost folosite aceleași prerogative legale.

Săvulescu a arătat că nu înțelege de ce procurorii anticorupție susțin că doar în cazul ICA s-au comis ilegalități la privatizare.

După audierea acestuia, instanța a dispus citarea cu mandate de aducere a lui Laurențiu Lupu – martor propus de apărare.

Instanța a mai arătat că singurul termen pe care îl mai acordă acestui dosar este 29 august, solicitând avocaților să-și pregătească pledoariile finale pentru această dată.

În 28 mai, Dan Voiculescu a declarat, la Tribunalul București, că procurorii susțin faptul că el ar fi influențat telepatic conducerea ICA să facă ilegalități, omul de afaceri subliniind, în același context, că în rechizitoriu apar „povești” fără legătură cu el.

Voiculescu a dat declarații atunci în fața instanței timp de aproximativ 40 de minute, arătând că este „absolut nevinovat” în raport cu acuzațiile pe care i le aduc procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

„Infracțiunea de spălare de bani este un nonsens, pentru că eu nu pot să îmi spăl propriii mei bani. Toate veniturile mele legale erau în bănci. Nu am avut niciun amestec în procesul de privatizare. Tratativele, negocierile, licitația, nu am avut cunostință de ele. Sunt nevinovat. Nu am fost implicat în procesul de privatizare”, a spus Voiculescu.

Fondatorul Partidului Conservator a mai spus că „un lucru” din rechizitoriu reprezintă, pentru el, „un semn de întrebare”, și anume acela că „singura cale” prin care el ar fi putut „influența membri de partid, Agenția Domeniilor Statului (ADS) și pe cei din ICA era prin telepatie”.

„Consider ca privatizarea a fost făcută conform legii, la data respectivă. După ce am lecturat de mai multe ori rechizitoriul, consider că ceea ce se scrie e o poveste. (…) Acolo sunt supoziții, povești care nu au nicio legatură cu persoana mea și operațiunile care apar în rechizitoriu”, a mai spus el.

Cu același prilej, Voiculescu a explicat că societatea Grivco ar fi plătit o datorie a ICA cu bani împrumutați de la el. „Exista un pachet de acțiuni pe care ICA le-a scos la vânzare, prin ADS, și Grivco le-a cumpărat. Nu au existat terenuri sau clădiri (…) Eu nu am reprezentat niciodată societatea Grivco”,

Dan Voiculescu a mai arătat că Grivco a desemnat un reprezentant, respectiv pe Sorin Pantiș, pentru a participa la procesul de privatizare a ICA. „La acel moment, Pantiș era director al Grivco. Din câte cunosc, el nu a fost membru de partid al Partidului Umanist (actualul PC – n.r.)”, a mai eplicat el.

Voiculescu a ținut să sublinieze și că nu a avut „relații speciale” cu Gheorghe Mencinicopschi și Sorin Pantiș, că o știe pe Vica Ene „de prin ’92” și că nu îi cunoaște pe ceilalți inculpați din dosar.

La începutul lunii decembrie 2008, președintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a fost trimis în judecată alături de alte 12 persoane în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție susțin că privatizarea frauduloasă a ICA ar fi fost făcută în folosul lui Dan Voiculescu, fiind realizată prin subevaluarea bunurilor institutului cu peste 7,7 milioane de euro

Dan Voiculescu, acționar majoritar al SC Grupul Industrial Voiculescu și Compania (Grivco) SA București, membru al Adunării Generale a Acționarilor (AGA) și al Consiliului de Administrație (CA) al Institutului de Chimie Alimentară, membru al AGA și director general al SC Bioprod SA București, este acuzat de „folosire, de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, a influenței și autorității date de această calitate în scopul de a obține, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri, sau alte foloase necuvenite și spălare de bani, ambele în formă continuată”.

Potrivit procurorilor, prejudiciul produs în urma acestei privatizări se ridică la peste 60 de milioane de euro.

Alături de Voiculescu, procurorii DNA i-au trimis în judecată pe Corneliu Popa, Cătălin Sandu Jean, Gheorghe Mencinicopschi, Sorin Pantiș, Vlad Nicolae Săvulescu, Marian Gheorghe Domnișoru, Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Marinescu Grigore, Vica Ene și Flavius Adrian Pop. Toți aceștia sunt acuzați de complicitate la stabilirea, cu intenție, a unei valori diminuate față de cea reală a bunurilor aparținând agenților economici la care statul este acționar, comisă în acțiunea de privatizare în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată.

Gheorghe Mencinicopschi a fost membru al PC, director general și membru al AGA și, ulterior, al CA al ICA SA București. El este acuzat și de abuz în serviciu contra intereselor publice, precum și de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
„Străzi deschise” weekendul 20 și 21 aprilie: O nouă zonă din București devine pietonală