Un artist francez a tradus gândurile românilor în cod Morse, la Cluj: „Este absolut uimitor”

Publicat: 23/06/2019, 09:10

Procesul de „înregistrare” a gândurilor și mesajelor a fost mediat de artistul francez în urmă cu o lună, iar Yann Toma le-a transpus în cod Morse și le proiectează, cu ajutorul unor module, în acest weekend, în Piața Unirii din Cluj, în cadrul evenimentelor din seria Cluj Never Sleeps.

Artistul, observator ONU, spune că proiectul intitulat „Transmission” este conceput să transmită o energie artistică, având ca scop conștientizarea legăturii dintre oameni și natură.

„Ideea este că publicul este implicat într-un soi de proces de cunoaștere și, cu ajutorul luminilor, care reprezintă simțurile, ei sunt conectați, printr-o prelungire a minții. În acest moment este un mesaj din partea naturii, mesajul fiind că trebuie să fim mai apropiați și natura mai bine înțeleasă de oameni. Mesajul este o recunoaștere a inteligenței plantelor și a căii pe care ele o indică oamenilor. În urmă cu o lună am umblat pe străzile Clujului cu o haină făcută din frunzele unor plante din Grădina Botanică din oraș. Cu toate aceste elemente am mers prin tot orașul și am întâlnit o mulțime de oameni, care au dorit mai multe informații despre ce făceam și chei de a înțelege. Le-am cerut să-mi ofere câteva cuvinte despre care ei au considerat că ar trebui transmise, despre ce ar putea să spună plantele locuitorilor orașului”, a declarat Yann Toma, pentru MEDIAFAX.

Gândurile oamenilor sunt acum transmise în cod Morse – varianta maritimă, cu lumini – de la geamurile a patru clădiri-simbol din centrul Clujului: Primăria veche, Universitatea de Artă și Design, Palatul Jósika și Palatul Rhédey.

„Mesajul vine din sufletul orașului, clădirile din Piața Unirii. Acest proces care a început în urmă cu o lună a devenit o realitate”, a completat Yann.

O altă parte a proiectului artistic al francezului a fost măsurarea unor parametri pe care acesta i-a înregistrat direct de la plante – răspunsul naturii la prezența și intervenția umană – iar variațiile au fost de asemenea „traduse” în cuvinte care acum stau la baza codului Morse din modulele aflate în ferestrele clădirilor din Piața Unirii.

Gândurile oamenilor, cuvintele pe care le-au transmis artistului francez, pot fi descifrate doar prin prezența în Piața Unirii în timpul desfășurării proiectului. Aceste gânduri pornesc de la mesaje simple, că toate plantele sunt conectate cu noi, până la explicații mai complexe, care spun că suntem toți o ființă comună, după cum explică Yann Toma.

„Oamenii trebuie să depună un efort să fie conectați. Dacă nu vor să facă acest efort de înțelegere, trebuie să știe că toate elementele pe care le privesc sunt făcute să îi ajute să fie mai conectați cu natura”, a precizat artistul.

Acesta consideră că o astfel de implicare activă a oamenilor în proiecte de artă cu scop activist este soluția, spunând că arta poate fi folositoare comunității largi. De altfel, artistul francez urmează să desfășoare o serie de workshopuri în septembrie, în timpul unei conferinței globale ce are ca subiect sustenabilitatea.

Un eveniment tragic l-a inspirat

„Momentul atacului asupra turnurilor gemene din SUA, din 2001. Imediat după aceea am avut o intervenție în Paris, într-un loc plin de oameni din diferite țări. Și le-am cerut oamenilor să transmită din casele lor gânduri de pace, de la geamurile lor, în limba lor nativă. A fost dorința de a schimba energia negativă în ceva pozitiv”, a spus artistul francez.

A treia oară în Cluj

Despre Cluj, Yann Toma spune că este „absolut uimitor, nebunesc”.

„Sunt foarte mândru ca arta mea să fie conectată cu Piața Unirii, poți să simți aici inima orașului. Oameni de toate vârstele se mobilizează să aducă viața în centrul orașului și să ai o lucrare de artă în acest context oferă sens unei intervenții în zonele publice. Am făcut o serie de transmisii și în alte orașe din România – un fel de preview al celei de aici – pentru că este un proces care nu se încheie. Și cred că e la fel cu ceea ce se întâmplă în acest moment – Clujul nu doarme și Clujul nu se oprește din dezvoltare”, a declarat artistul.

A strâns 75 de milioane de oameni pentru un scop comun

Yann Toma este artist-cercetător, președintele Companiei Ouest-Lumière și observator artist la ONU. Expoziția sa personală Dynamo – Fukushima (Grand Palais, 2011) a adunat peste 17.000 de persoane în două zile, iar opera sa participativă Human Energy (decembrie 2015) a marcat un moment de cotitură important în cariera sa, întruchipând deciziile luate în timpul negocierilor COP21, în special aceea de a nu depăși cu mai mult de 1,5 grade Celsius încălzirea globală.

Atunci, artistul a adunat 75 milioane de oameni în jurul Turnului Eiffel printr-o aplicație smartphone (Runtastic) care le-a permis tuturor să contribuie la acest obiectiv prin caloriile pierdute, transformând clădirea emblematică într-o imensă antenă de transmisie artistică.

În septembrie 2016 a realizat Human Greenergy, prin care aproape un milion de locuitori din Beijing dansează împreună pentru a ilumina templul Baitaisi White Dagoba.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
O femeie din India a inhalat un ac decorativ care i-a ajuns în plămâni