Un avocat a fost reținut în dosarul despăgubirilor ilegale de la ANRP

Un avocat a fost reținut în dosarul despăgubirilor ilegale de la ANRP
Publicat: 13/07/2015, 21:14

Avocatul Constantin Lefter- Zaharia, fost membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, va fi prezentat cu propunere de arestare preventivă, marți, la Curtea de Apel București.

Potrivit ordonanței de reținere a procurorilor Direcției Naționale Anticorupție (DNA), pe 28 februarie 2008, Constantin Zaharia- Lefter, în calitate de membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, ar fi aprobat, fără respectarea prevederilor legale, un raport de evaluare, întocmit de expertul evaluator Florin Alexandru Hanu, corespunzător unui dosar de despăgubire din 2007.

„În cuprinsul raportului întocmit cu nerespectarea standardelor și legislației (…), valoarea totală la care a fost evaluat imobilul supus despăgubirii (teren în suprafață de 97.509 metri pătrați situat în București, în zona cartierului Militari), s-a ridicat, conform expertului evaluator, la suma de 128.276.015 euro (1315, 53 euro/mp) echivalentul a 466.770.763 lei, prin supraevaluarea acestuia cu 55.144.265 euro, echivalentul a 200.658.951 lei, prejudiciind bugetul de stat cu această sumă, și facilitând obținerea unor foloase patrimoniale necuvenite de către inculpatul Simu Horia, în același cuantum”, se arată în ordonanța procurorilor DNA.

În același dosar, pe 3 iulie, a fost arestat de Curtea de Apel București omul de afaceri Horia Simu, contestația împotriva măsurii preventive urmând să se judece, marți, la instanța supremă.

Horia Simu este suspectat că, în perioada 2006 – 15 ianuarie 2008, a sprijinit și înlesnit nerespectarea prevederilor legale de către președintele, vicepreședintele și membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), prin depunerea la un dosar de despăgubire a unui imobil a mai multor înscrisuri, printre care o adeverință medicală și o expertiză extra-judiciară din 2006 întocmită de expertul Zizi Dumitrescu, prin care s-a prezentat fals o stare de sănătate precară și o identificare greșită a terenului, pentru a acredita ideea de imposibilitate de restituire în natură și de urgență în soluționarea dosarului, potrivit procurorilor.

Aceleași documente au fost depuse anterior și la emiterea dispoziției primarului general al Capitalei din 9 iulie 2007, respectiv a avizului de legalitate a Prefecturii București din 7 septembrie 2007.

Astfel, cu acceptul dat supraevaluării făcute de evaluatorul Alexandru Florin Hanu și cu aprobarea de către Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor a raportului de evaluare, întocmit în condiții nelegale, s-ar fi produs bugetului de stat un prejudiciu de 55.144.265 de euro, respectiv peste 200.600.000 de lei, sumă primită de Horia Simu în mod necuvenit.

Horia Simu a cumpărat drepturile litigioase asupra terenului de la Mihaela Cojocaru, domiciliată în SUA.

În 18 mai 2005, Mihaela Cojocaru a solicitat Primăriei Capitalei emiterea unei dispoziții de retrocedare, în echivalent, la nivelul sumei de 244.928.107.524 de lei vechi, sub formă de titluri de valoare nominală folosite în procesul de privatizare, a imobilului compus din 97.516 mp de teren și o clădire cu parter și două etaje, garaj și magazie, situat în București, strada Virtuții și strada Fabricii, astfel cum este identificat în planul anexat raportului de expertiză întocmit de Zizi Dumitrescu, efectuat în cauza ce a format obiectul unui dosar dela Tribunalul București – Secția Civilă.

În timpul demersurilor efectuate către Primăria Municipiului București, în baza contractului de vânzare-cumpărare de drepturi litigioase, autentificat sub nr. 494/03.04.2006, Mihaela Cojocaru, domiciliată în SUA, a vândut lui Horia Simu drepturile prezente și viitoare privind suprafața de 97.509 mp teren situat în București, în zona cuprinsă între Șoseaua Virtuții și str. Fabricii, care a făcut parte din zona cunoscută sub denumirea de „Ferma Ciurel”, prețul dreptului litigios privind această suprafață de teren fiind de 1.500.000 de dolari, mai arată procurorii.

De asemenea, în cauză, procurorii au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de Ingrid Zaarour, Theodor Cătălin Nicolescu, Mihnea Remus Iuoraș și Ionela Mihaela Nicolescu (fostă Bărbulescu), președinte, vicepreședinte respectiv membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), la data faptei, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.

În cauză, mai este urmărit penal și Florin Alexandru Hanu, expert evaluator, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.

Potrivit anchetatorilor, în cursul lunii ianuarie 2015, ANRP a sesizat Direcția Națională Anticorupție cu privire la faptul că, în perioada 2008 – 2009, rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despăgubiri conform Legii nr. 247/2005 nu au respectat cerințele Standardelor Internaționale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piață a imobilelor.

Concret, la data de 28 februarie 2008, Ingrid Zaarour, Theodor Cătălin Nicolescu, Mihnea Remus Iuoraș, Ionela Mihaela Nicolescu (fostă Bărbulescu) și alte persoane – membri ai comisiei – au aprobat raportul de evaluare, întocmit de expertul evaluator Hanu Florin Alexandru, corespunzător dosarului de despăgubire nr. 38386/CC/2007, prin exercitarea abuzivă a atribuțiunilor de serviciu.

În cuprinsul raportului întocmit cu nerespectarea standardelor și legislației în domeniu, valoarea totală la care a fost evaluat imobilul supus despăgubirii (teren în suprafață de 97.509 metri pătrați situat în București, în zona cartierului Militari), s-a ridicat, conform expertului evaluator, la suma de 128.276.015 euro (1315, 53 euro/mp) echivalentul a 466.770.763 lei, prin supraevaluarea acestuia cu 55.144.265 euro, echivalentul a 200.658.951 lei, prejudiciind bugetul de stat cu această sumă, și facilitând obținerea unor foloase patrimoniale necuvenite de către inculpatul Simu Horia, în același cuantum.

În cauză, procurorii anticorupție au dispus măsura controlului judiciar pe o durată de 60 de zile față de Ionela Mihaela Nicolescu (fostă Bărbulescu).

Theodor Cătălin Nicolescu, Mihnea Remus Iuoraș și Florin Alexandru Hanu au fost trimiși în judecată în stare de arest preventiv, alături de Zaarour Ingrid sub control judiciar, la data de 9 aprilie 2015, pentru fapte asemănătoare.

În dosarul ANRP, procurorii Direcției Naționale Anticorupție au dispus, la 9 aprilie, trimiterea în judecată a opt persoane care, la data faptelor, făceau parte din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, din cadrul ANRP, precum și a patru inculpați care aveau calitatea de experți evaluatori autorizați.

Astfel, în fața instanței vor ajunge foștii deputați Marko Attila și Theodor Nicolescu, fostul președinte al ANI Horia Georgescu, Ingrid Zaarour, Mihnea-Remus Iuoraș, Ingrid-Luciana Popa-Mocanu, Remus-Virgil Baciu și Constantin-Cătălin Canangiu.

De asemenea, au fost trimiși în judecată și experții evaluatori Gheorghe Vișoiu, Alexandru-Florin Hanu, Neculai Nistor și Dorin-Cornel Drulă.

„Prin acțiunile sau inacțiunile lor intenționate, cei 12 inculpați din prezenta cauză au produs un prejudiciu bugetului statului român în cuantum de 84.588.304 euro”, conform anchetatorilor.

Dosarul a fost mutat de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) la Curtea de Apel București după ce Cătălin Theodor Nicolescu și Marko Attila-Gabor au demisionat din Parlament.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
SCAD PENSIILE. Românii care vor încasa o pensie mai mică: Dau cu minus
Un mare post din România moare. Se închide, sute de angajați rămân pe drumuri
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
O navă de război misterioasă care s-a scufundat în 1742 a fost, în sfârșit, identificată