Un bătrân a ajuns la spital cu ambulanța, dar medicii nu l-au internat. Ce s-a întâmplat 30 de minute mai târziu

Un bătrân a ajuns la spital cu ambulanța, dar medicii nu l-au internat. Ce s-a întâmplat 30 de minute mai târziu
Publicat: 11/03/2015, 22:05

Potrivit conducerii Spitalului de Urgență Bârlad, bătrânul de 83 de ani, din localitatea vasluiană Ulea, a ajuns la unitatea medicală, luni, la ora 11.40, după ce fusese transportat cu o ambulanță, solicitată prin numărul de urgență 112 de către medicul de familie din sat, care a presupus că bărbatul ar avea pneumonie, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Investigat de către medicii de la Compartimentul de Primiri Urgențe (CPU), Gheorghe Covaliuc a fost diagnosticat cu pneumonie acută interstițială, motiv pentru care a fost trimis la Secția de Pneumologie a aceleiași unități medicale. Aici, bătrânul a fost consultat de către un medic specialist, care a confirmat diagnosticul și a trecut medicația necesară pe foaia de observație. Fără a fi internat pe motiv că nu reprezintă o urgență medicală, Gheorghe Covaliuc a fost retrimis la CPU, unde, la ora 17.05, i s-a prescris o rețetă medială și apoi a fost trimis pe jos acasă.

„Din ceea ce mi-au comunicat medicii, nu erau criterii de internare a pacientului. Avea saturație bună (n.r. -cantitatea de oxigen din sânge), electrocardiograma a ieșit bună și, în consecință, nu constituia o urgență clinică și investigativă. De altfel, bătrânul s-a îmbrăcat singur și a părăsit staționarul spitalului, plecând pe jos ca să se întâlnească cu fiul său, care făcea dializă la o clinică privată din altă zonă a orașului, acolo unde, de altfel, a și fost găsit decedat. Noi am demarat o anchetă pentru a vedea dacă un astfel de incident putea fi prevenit”, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX directorul medical al Spitalului de Urgență Bârlad, Gabriela Daniș.

După ce a ieșit pe poarta spitalului în jurul orei 17.10, bătrânul a plecat pe jos spre celălalt capăt al municipiului Bârlad, cu intenția de a se întâlni cu fiul său pentru a merge acasă. Când a ajuns însă în fața clinicii unde fiul își făcea dializa, Gheorghe Covaliuc s-a prăbușit la pământ, un trecător solicitând ambulanța la numărul de urgență 112.

„Apelul a fost înregistrat la ora 17.40, iar echipajul medical a ajuns la caz în patru minute. Din păcate, nu s-a mai putut face nimic, fiind constatat decesul, fără a se mai impune efectuarea manevrelor de resuscitare”, susține managerul Serviciului de Ambulanță Județean Vaslui, Aurora Popa.

Echipajul medical a sesizat Poliția Municipală Bârlad, care a declanșat o anchetă, fiind vorba despre o moarte suspectă.

„Polițiștii au dispus, într-o primă fază, efectuarea autopsiei în cazul bătrânului pentru a se stabili cauza decesului. Din primele verificări, a rezultat că bărbatul a fost investigat în ziua respectivă la Spitalul de Urgență Bârlad și i s-a prescris un tratament medicamentos la domiciliu”, a precizat purtătorul de cuvânt al Poliției Județene Vaslui, Mihaela Ștraub.

Direcția de Sănătate Publică Vaslui nu a formulat, până la ora transmiteri acestei știri, un punct de vedere oficial în legătură cu acest caz.

Un caz similar s-a petrecut la Brașov, unde o bătrână de 82 de ani a fost găsită moartă, duminică seară, pe un câmp din zona cartierului Rulmentul, după ce cu o zi în urmă fusese lăsată să plece din Spitalul „Tractorul” în pijamale, cu papuci de casă și având o păturică pe umeri.

Potrivit Crinei Coliban, nepoata bătrânei, aceasta s-a simțit foarte rău sâmbătă, suferind un edem pulmonar cu stop cardio-respirator, și a solicitat intervenția unei ambulanțe. după ce a fost resuscitată cardiac timp de 40 de minute, a fost dusă la Spitalul Județean Brașov, de unde medicii au decis să o trimită la Spitalul «Tractorul» pe motiv că nu mai era de competența lor, pentru investigații la Secția de Urologie. Tânăra a povestit că a plecat împreună cu mama ei să îi aducă bătrânei haine de acasă, iar la întoarcere nu au mai găsit-o pe aceasta, un gardian spunându-i că femeia a plecat cu un taxi, în pijamale și papuci de casă.

În urma anchetei interne declanșate la Spitalul „Tractorul” din Brașov s-a stabilit că medicul Veronica Grigore, care a lăsat-o să plece din spital pe bătrână, nu are niciun fel de contract cu această unitate sau cu alt spital din Brașov, ci lucrează la Sfântu Gheorghe. Ea a fost rugată de medicul de gardă titular, Eva Ionel, să îi țină locul pentru că se simțea rău. Doctorița Veronica Grigore, care a fost rezidenta medicului Eva Ionel de la Spitalul Județean Brașov, lucrează ca reumatolog la SJ Sfântu Gheorghe.

Directorul medical al Spitalului „Tractorul”, Daniela Neculoiu, a declarat că în cazul Veronicăi Grigore va fi sesizată Poliția, deoarece aceasta nu avea voie să presteze servicii fără un contract cu spitalul.

După ce, în urma necropsiei, s-a stabilit că bătrâna a murit din cauza frigului, Poliția Brașov a deschis o anchetă.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Vine următoarea zi libera legală. Beneficiază de ea și bugetarii, și salariații din domeniul privat
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cine este Kostas Passaris, sau „Fiara din Balcani”, deținutul atât de periculos, încât trebuie mutat...
Prognoză ciudată emisă de Accuweather pentru România. Se anunță vremuri tulburi
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Jumătate de ţară intră sub cod galben de ploi torențiale, grindină și vânt. Zonele vizate
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cod galben de ploi torențiale, grindină și vijelii: Care sunt zonele afectate de furtuni
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Gabriela Firea: Adulţii cu handicap trebuie să primească integral stimulentul
VINDECĂTOR sau ȘARLATAN? Călugărul care a avut LUMEA la picioare
BANII românilor sunt verificați. Statul CONFISCĂ tot. Legea pe care ești obligat să o respecți
Mașinile diesel devin istorie. Motorina nu mai este rentabilă în benzinării
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Lucia Moraru, văduva regretatului actor Marin Moraru a încetat din viață: ”Nu am cuvinte!”
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Test de cultură generală. Ce țară are cei mai mulți tigri din lume?