Un cadru medical din România, pe panourile publicitare din Marea Britanie: „Nu m-aș întoarce la muncă în România, pentru că pot fi orice vreau aici”

Redactor:
Florentina Dinu
Un cadru medical din România, pe panourile publicitare din Marea Britanie: „Nu m-aș întoarce la muncă în România, pentru că pot fi orice vreau aici”

Claudia Anghel, cadru medical cu experiență, s-a alăturat  vedetelor ale căror portrete au fost realizate de renumitul fotograf Rankin.

Portretul a fost realizat ca parte a unei campanii de panou publicitar care sărbătorește a 72-a aniversare a Serviciului Național de Sănătate al U.K., care oferă îngrijirilor medicale gratuite rezidenților. Românca  lucrează ca moașă în Marea Britanie din 2012.

Românca vorbeste despre deficiențele din sistemul de sănătate din România

Publicatia o descrie ca având o povestea de succes, fiind una dintre cei 600.000 de români din Marea Britanie care arată deficiențele sistemului de îngrijire a sănătății din țara de origine. Perspectivele sumbre pentru un viitor mai bun pentru ea și familia ei au lăsat lacune uriașe în societatea românească și sistemul său de sănătate, potrivit unui reportaj realizat de The Washington Post.

România, o fostă țară comunistă săracă, guvernată timp de zeci de ani, cu un pumn de fier de către dictatorul Nicolae Ceaușescu, s-a alăturat Uniunii Europene în 2007. Această mișcare a deschis perspective noi de muncă masive pentru cei 19 milioane de oameni ai țării, arată aceeași publicație.

Până în 2013, peste 14.000 de medici români lucrau în străinătate, aproximativ 26% din numărul total de medici din țară. Până în 2016, statisticile oficiale arătau că 44.000 de cadre medicale au plecat în Europa de Vest, estimările actuale ridicând această cifră la 60.000.

Problemele pe care le ridică Claudia Anghel sunt îngrijirile din sistemul de sănătate românesc care reflectă problemele generale ale țării – salarii mici, corupția, managementul necorespunzător și favoritismul legat de conexiuni politice sau personale care deschide calea pentru avansarea asupra altor atribute, cum ar fi deprindere, experiență sau merite.

Anghel a spus că, deși salariile mai mari ale Occidentului au influențat cu siguranță decizia ei de a emigra în Marea Britanie, acesta nu a fost cel mai important factor.

„Salariile fac o diferență, dar pentru mine, mediul de muncă face diferența mai mare”, a spus Anghel într-un interviu video din casa ei în limba engleză.

„Este respectul pentru personalul medical și respectul pentru pacient – acest respect reciproc”.

„Nu emigrezi pentru că nu ai bani, ci emigrezi pentru a evita corupția”, a spus Anghel, care lucrează la Universitatea Spitalele Coventry și Warwickshire, în centrul Angliei. „Există mici elemente de corupție peste tot, dar în România este la un nivel diferit.”

România, locul 70 dintre cele 180 de țări clasate în funcție de nivelurile de corupție percepute, potrivit Transparency Internațional

Transparency International listează România pe locul 70 printre 180 de țări clasate în funcție de nivelurile de corupție percepute. Guvernele anterioare au fost în special criticate puternic de Uniunea Europeană pentru protejarea politicienilor care se confruntă cu acuzații de corupție.

Analistul Sorin Ioniță a declarat că miile de medici și asistente care au fugit din sectorul de sănătate publică din România au plecat, în principal, pentru că s-au simțit neputincioși într-un „sistem feudal” în care oamenii politici decid cine este promovat și cum sunt cheltuite resursele medicale.

„Deși salariile au crescut destul de semnificativ în sistemul medical de stat… acest lucru nu a încetinit prea mult ritmul plecărilor”, a spus Ioniță, șeful think tank-ului de la București.

Ioniță a spus că medicii tineri ar putea fi frustrați, în special, că ar fi în spatele colegilor mai puțin talentați, care au legături politice mai bune.

„Cel care nu este un bun profesionist se alătură unui partid politic pentru a strânge sprijin și devine imediat ministru al sănătății sau secretar de stat”, a spus Ioniță.

Anghel are o mai bună oportunitate și un loc de muncă mai echitabil: ”Aici pot fi orice vreau”

„Nu m-aș întoarce la muncă in România, pentru că pot fi orice vreau aici”, a spus ea, gândindu-se în glumă să devină consilier pentru probleme de sănătate a premierului britanic Boris Johnson. „În România, nu ai aripi pentru a deveni orice vrei.”

„Cineva trebuie să schimbe sistemul pentru a face oamenii să rămână acolo”, a adăugat Anghel. „Regulile nu sunt aceleași pentru toată lumea din România.”

Frustrările ei cu privire la asistența medicală din România au fost reconfirmate recent când tatăl ei s-a îmbolnăvit și a necesitat îngrijiri medicale în orașul natal din Călărași, la 115 kilometri (70 de mile) la est de București, capitala.

„Am fost privită și tratată arogant de cineva (de personalul medical) a cărui asistență am avut nevoie”, a spus ea.

Înconjurată, în casa ei din Marea Britanie, de cărți de mulțumire, premii oficiale și mărturii despre excelența ei profesională, Anghel a menționat un alt motiv pentru emigrare.

„Am vrut să ofer mai multe oportunități fiului meu”, a spus Anghel.

Oare ar avea în vedere să se întoarcă în patria sa, despre care a spus că o iubește și o promovează cât poate?, întreabă publicația citată.

„Mi-aș dori să se schimbe ceva cu sistemul românesc, dar sunt sigură că nu se va schimba”, a spus ea. „Nu, mulțumesc, nu voi fi moașă în România.”

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 a anunţat că urmează un nou...
Școala on-line în România! Cum și-a umilit profesoara un elev: 'Nu am net' Continuarea întrece...
FOTO. Alexandra Stan, cele mai fierbinți ipostaze în care a apărut vreodată Cântăreața a lăsat...
Brigitte Pastramă, în lacrimi la tv! A explicat de ce a divorțat, de fapt, de...
Ceaușescu, întâlnire secretă cu Arsenie Boca. Ce i-a zis părintele l-a bântuit pe dictator până...
Ora de iarnă 2020: România dă ceasul înapoi în „cea mai lungă noapte din an”,...
Țara care te bagă la închisoare dacă nu porți mască în spațiile publice
Școala on-line în România! Cum și-a umilit profesoara un elev: 'Nu am net' Continuarea întrece...
Cu ea ar accepta să fie înșelată! Andra ar închide ochii dacă Măruță ar înșela-o...
400.000 de tinere au fost ţinute SCLAVE sexuale într-un singur loc. ''Mă VIOLAU în fiecare...
Obsesia dubioasă a lui Ceaușescu! Ce obliga oamenii de lângă el să-i facă zilnic. Doamne..
Organismul românilor, afectat GRAV în această seară. Ce se întâmplă sâmbătă, pe 24 octombrie
Dacă vezi omul din imaginea de mai jos, ai un IQ peste medie
10 motive pentru care o femeie căsătorită îşi înşală soţul
O experienţă străină în mijlocul Capitalei: Stilul de viaţă francez, în inima Bucureştiului.
Cine este miliardarul necunoscut din spatele lanţurilor de magazine Lidl şi Kaufland. Se cunosc atât...
Inchide