Un câștigător al premiului Nobel va fi decorat, în numele Regelui Mihai I

Un câștigător al premiului Nobel va fi decorat, în numele Regelui Mihai I
Publicat: 03/09/2015, 11:21

Palatul Elisabeta va găzdui vineri o seară în onoarea profesorului Stefan Hell, laureat al premiului Nobel pentru chimie pe anul 2014, informează Biroul de Presă al Regelui Mihai I.

Laureat al premiului Nobel pentru chimie în anul 2014, Stefan Hell va fi decorat, în numele Regelui Mihai I, cu Ordinul Coroana României în grad de Comandor. Decorația regală va fi înmânată de Principesa Moștenitoare Margareta, în cadrul unei ceremonii, care va avea loc în Sala Regilor, la ora 19.00.

Ceremonia de decorare va fi urmată de un dineu, în Sufrageria Mare, oferit în onoarea savantului, în numele Regelui Mihai, de către Principesa Margareta și Principele Radu.

La ceremonie vor lua parte președintele Academiei Române, Ionel Valentin Vlad, reprezentanți ai Academiei, precum și personalități de prestigiu ale comunității științifice internaționale.

Ordinul Coroana României în grad de Comandor va fi conferit profesorului Stefan Hell „pentru contribuția sa eminentă la dezvoltarea chimiei fizice”, „pentru conceperea și dezvoltarea tehnologiei microscopiei fluorescente de rezoluție înaltă, cu ajutorul căreia se pot face observații microscopice ale proceselor ce au loc în interiorul celulelor vii”, „pentru reprezentarea cu mândrie și onoare a națiunii noastre în excepționala familie a celor distinși cu Premiul Nobel”, „pentru activitatea meritorie în cadrul Institutului Max Planck pentru Chimie Biofizică din Göttingen și în cadrul Centrul German pentru Studiul Cancerului din Heidelberg”, dar și „pentru că, în cursul activității sale, a aprofundat legături cu lumea savantă românească, prin care caută să întărească schimburile științifice internaționale” și „pentru urmărirea, pe tot parcursul carierei sale, a valorilor profesionalismului, devotamentului, eticii și onestității, valori definitorii ale Coroanei Române”.

Profesorul Stefan Hell s-a născut la Arad în anul 1962 și a emigrat alături de familia sa în Republica Federală Germania, în anul 1978. A obținut licența și diploma de doctor în chimie la Universitatea din Heidelberg. În prezent, desfășoară o eminentă activitate științifică la Institutul Max Planck pentru Chimie Biofizică din Göttingen și la Centrul German pentru Studiul Cancerului din Heidelberg. Stefan Hell este profesor universitar de fizică experimentală la Universitatea din Göttingen și profesor asociat de fizică la Universitatea din Heidelberg.

Cei trei cercetători care au fost recompensați cu premiul Nobel pentru chimie pe 2014, Eric Betzig, Stefan W. Hell și William E. Moerner, au fost premiați pentru „dezvoltarea microscopiei cu fluorescență de super-rezoluție”, potrivit comitetului Nobel.

Stefan Hell a fost premiat cu Nobel pentru introducerea, în anul 2000, a conceptului de „golire prin emisie stimulată” (STED/ stimulated emission depletion) în microscopie.

Premiile Nobel sunt decernate din 1901, cu excepția celui pentru economie, instituit în 1968 de Banca centrală din Suedia, cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la fondarea acestei instituții. Premiile au fost create după moartea inginerului sudez Alfred Nobel (1833 – 1896), inventatorul dinamitei, conform voinței sale din testament.

Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment...
BREAKING NEWS: 'Am găsit-o pe Elodia'
FOTO. Mihaela Rădulescu, de nerecunoscut! Imaginile cu ea sunt uimitoare: a întinerit cu noul look!
Divele din România, cu costume de baie minuscule, pe plajă. Cine arată cel mai bine
Oana Roman și Marius Elisei, imagini din intimitate! Iubitul vedetei, dezbrăcat complet lângă ea
Cine sunt, de fapt, nașii reali aleși de Simona Halep și Toni Iuruc! Am aflat...
E OFICIAL! Ajutoarele sociale vor crește anual. Klaus Iohannis a promulgat legea
Oraşele cu cele mai bune licee. Clujul dispare din top 10
BANCUL ZILEI – Un bărbat potent a luat o supradoză de Viagra
Un asteroid de dimensiunea Marii Piramide din Giza va zbura pe lângă Pământ. Când va...
Alexandru Papadopol cerșește împăcarea cu Ioana Ginghină! Ce reacție a avut actrița când l-a văzut...
I-a MASAT organele cu ulei de măsline. Ce s-a întâmplat apoi i-a UIMIT pe amândoi...
ULTIMA ORĂ! Vladimir Putin, amenințare directă: 'Suntem capabili de a da lovitura letală'
Larisa Iordache, transportată de urgenţă la spital. Ce s-a întâmplat cu gimnasta la Jocurile Olimpice
A mers la magazine de haine - Zara, H/M - și a intrat în cabinele...
Descoperire ŞOC la graniţa România: Autorităţile, în ALERTĂ MAXIMĂ. Este BREAKING NEWS
Gigi Becali, aproape de o nouă lovitură! E dezvăluirea anului. Îi intră milioane de euro...
Gata! A început noua eră. Certificatul de vaccinare îți dă prioritate în magazine și la...
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Viaţa bizară a unui miliardar. Mănâncă o singură masă pe zi iar în weekenduri deloc,...