Un comandant de navă român a salvat viețile a 4 navigatori, în timpul unei furtuni tropicale. Garda de Coastă a SUA: Este un lucru extraordinar

Un comandant de navă român a salvat viețile a 4 navigatori, în timpul unei furtuni tropicale. Garda de Coastă a SUA: Este un lucru extraordinar
Un comandant de navă român, de numai 38 de ani, a salvat patru vieți în Golful Mexic. Foto: Facebook / Ovidiu Cupșa
Publicat: 18/09/2020, 18:16
Actualizat: 06/04/2021, 15:51

Comandantul de cursă lungă român Bogdan Rusu, în vârstă de 38 de ani, va fi propus pentru premiul „Bravery at Sea” după ce a salvat viețile a patru marinari, aflați într-o situație critică la bordul unui velier, în timpul unei furtuni tropicale în Golful Mexic.

Evenimentul a avut loc pe 13 septembrie, la aproximativ 68 de mile vest de Clearwater, în timpul furtunii tropicale Sally. Cei patru marinari erau în mare pericol după ce bordul velierului lor a luat apă, iar Bogdan Rusu a inițiat o acțiune de lansare, debarcându-i pe navigatori în siguranță.

Bogdan Rusu este membru al Asociației Comandanților de Navă din România și a primit un mesaj de mulțumire din partea Gărzii de Coastă a SUA.

„Vieţile a patru navigatori, ce alcătuiau echipajul velierului Yes Dear, erau în mare pericol după ce nava lor a luat apă, iar US Coast Guard abandonase operaţiunea de salvare, desfăşurată cu un elicopter HH-60 Jayhawk, din cauza vremii nefavorabile. În acest context, nava portcontainer COSCO Malaysia, înregistrată în Hong Kong, de 102.834 TDW, lungime de 334 m şi lăţime 42,8 m şi pescaj, având la bord 8.500 TEU, avându-l la cârmă pe tânărul comandant Bogdan Rusu, respectând codul de onoare al marinarilor a lansat cu succes o acţiune de salvare a acelor confraţi în pericol de moarte, debarcându-i apoi în siguranţă în Portul Tampa Bay”, a relatat directorul CERONAV, Ovidiu Cupşa.

Garda de Coastă a SUA: Salvarea a patru vieți într-o furtună tropicală este un lucru extraordinar

Garda de Coastă a Statelor Unite ale Americii (US Coast Guard ia transmis românului un mesaj de mulțumire pentru curajul și efortul echipajului, afirmând că “salvarea unei vieți pe mare este o provocare, salvarea a patru vieți într-o furtună tropicală este un lucru extraordinar”.

„Tocmai în baza acestor aprecieri şi considerente, am decis ca atât eu, din postura de ambasador al IMO, cât poate şi că Guvernul României, prin Ministerul Transporturilor, să formulăm propunerea către Organizaţia Maritimă Internaţională, de acordare a premiului anual ‘Bravery at Sea’, comandantului de navă Bogdan Rusu, cel care şi-a asumat riscul de a înfrunta marea, pentru a-şi salva confraţii”, a conchis Ovidiu Cupşa.

Nominalizările pentru premiul „Bravery at Sea” se fac anual către Secretariatul General al IMO, până în luna aprilie a anului următor, potrivit regulamentului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase