Un cutremur ca în 1977, pagube de miliarde de euro în România. Câți bani au pus deoparte asiguratorii

Un cutremur ca în 1977, pagube de miliarde de euro în România. Câți bani au pus deoparte asiguratorii
Publicat: 07/03/2017, 18:19

Potrivit studiului, doar 20% din cele 8 milioane de locuințe sunt acoperite de asigurări obligatorii față de dezastre și 14% au asigurări facultative. Iar din punctul de vedere al Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), pagubele pe care le-ar provoca un cutremur similar celui din 1977 s-ar ridica la 775 de milioane de euro.

Directorul general al PAID, Nicoleta Radu-Neacșu, a dat asigurări că această companie este reasigurată – acoperită, la rândul ei, cu polițe de asigurări. „Noi nu vorbim decât despre portofoliul PAID, nu vorbim despre paguba României, pentru că nu am studiat așa ceva. Utilizând un model extrem de complex și care se potrivește foarte bine pe specificul nostru, RMS, noi suntem acum asigurați pentru un eveniment care se produce o dată la 175-180 de ani. Evenimentul din 1977 este, conform RMS, unul la 170 de ani. Deci, noi suntem reasigurați în momentul de față peste un eveniment echivalent cu cel din 1977″, a subliniat reprezentanta PAID. Potrivit acesteia, programul de reasigurare al companiei este în prezent de 800 de milioane de euro, ceea ce înseamnă că aceasta este suma totală pe care PAID o poate oferi sub formă de despăgubiri deținătorilor de polițe PAD în cazul producerii unei catastrofe.

În plus, potrivit președintelui PAID România, Francois Coste, România este mai bine pregătită comparativ cu Italia în ceea ce privește sistemul de asigurare împotriva dezastrelor naturale. „Italia nu are un sistem de asigurare de stat sau privat pentru locuințe în sensul catastrofelor naturale. Treptat construim rezerva în România și suntem deja la un nivel ridicat. Cu 800 de milioane de euro putem face față unui eveniment cum a fost cel din 1977″, a subliniat FrancoisCoste.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase