Un deputat din opoziție face anunțul: Voi cere Parlamentului respingerea rapoartelor de activitate pentru SRTv și SRR

Un deputat din opoziție face anunțul: Voi cere Parlamentului respingerea rapoartelor de activitate pentru SRTv și SRR
Publicat: 03/09/2019, 12:00

„Un prim examen pentru întreaga opoziție: Salvarea celor două instituții media ale României: Televiziunea Publică și Radioul Public. Luni, în cadrul Biroului Executiv al PNL, voi propune adoptarea unei decizii prin care să solicităm partidelor din opoziție să ni se alăture în demersul nostru de a cere convocarea de urgență a Birourilor Permanente Reunite pentru întrunirea Comisiilor parlamentare de specialitate în vederea dezbaterii și respingerii Rapoartelor de activitate pe anul 2018 ale celor două instituții media, Societatea Română de Televiziune și respectiv, Societatea Română de Radiodifuziune, demers ce ar reprezenta salvarea acestora de la colaps”, a scris Gigel Știrbu, marți, pe Facebook.

Deputatul PNL mai spune că sindicatele își arată de mai mult timp nemulțumirea față de conducerea celor două instituții de stat.

„Sindicatele din TVR și Radio România semnalează de multă vreme și în mod constant, maniera dictatorială în care Gradea și Severin conduc aceste două instituții media ale statului. Cei doi mențin o permanentă stare conflictuală în relațiile cu angajații pe care îi umilesc și-i cenzurează atunci când nu aduc laude PSD-ului. Jurnaliștii din aceste două instituții au reclamat în repetate rânduri ilegalitățile și disfuncționalitățile apărute în cadrul relațiilor de muncă precum și în activitatea editorială”, a explicat Știrbu.

Președintele Comisiei pentru cultură a Camerei Deputaților mai spune că cei din conducerea SRTv și SRR au politizat instituțiile.

„Gradea și Severin au politizat SRTv-ul și SRR-ul la un nivel nemaiîntâlnit, au cheltuit fondurile publice în mod discreționar, au calcat în picioare interesul național și cetățenii care muncesc cinstit în această țară”, a adăugat Gigel Știrbu.

„Îi întreb pe parlamentarii din opoziție, dacă sunt de acord cu această manieră de lucru, dacă sunt de acord cu aceste personaje, Doina Gradea și Georgică Severin, care conduc instituțiile publice de radio și televiziune să nu dea socoteală pentru cheltuielile pe care le fac, să nu dea socoteală pentru sumele astronomice pe care le cheltuie pentru deplasările domniilor lor în țări exotice și să practice abuzuri ca pe vremea comuniștilor (amenințări, jigniri, cenzură împotriva partidelor de opoziție sau dimpotrivă, 11 știri favorabile partidelor aflate la guvernare, într-un singur buletin de știri etc.)”, mai spune liberalul.

El reproșează conducerii SRTv și SRR faptul că refuză să răspundă punctual întrebărilor Comisiei de cultură, atunci când sunt chemați la audieri, despre cheltuielile instituțiilor.

„Nu este normal nici faptul că, în mod repetat, cei doi să refuze să răspundă tuturor întrebărilor adresate de către membrii Comisiei de Cultură referitoare la politizarea instituțiilor, la cheltuirea banilor publici de către aceștia sau parti-pris-urile deșănțate cu partidul de guvernământ PSD. Vă reamintesc că Gradea și Severin sunt plătiți cu bani foarte mulți din bugetul de stat, din taxele și impozitele cetățenilor. Mai mult, s-au făcut sute de angajări chiar dacă situațiile finaciare ale TVR și SRR sunt dezastruoase. S-au făcut contracte de colaborare cu firme private care nu au fost făcute publice, în timp ce profesioniștii din TVR si SRR au fost lăsați de o parte”, a mai explicat Știrbu.

Deputatul PNL precizează că „multe semnale pe care le avem și pe care le primim la comisie, din aceste instituții publice ale statului român ne fac să tragem concluzia că este imperios necesar ca cele două conduceri ale TVR si SRR să fie schimbate de urgență. În ultimii ani, șefii televiziunii și radioului public au reușit performanța negativă să transforme instituțiile pe care le manageriază în instituții aservite PSD-ului, fiind evidentă subordonarea politică a politicii editoriale. Este timpul ca televiziunea publică și radioul public să fie curățate de aceste personaje toxice!”.

În opinia lui Gigel Știrbu, „este regretabilă subordonarea instituțiilor statului prin astfel de practici, și acum este posibil, ca în această sesiune, prin efortul colegilor parlamentari să facă un pas decisiv pentru a scăpa transformarea instituțiilor publice media în unelte politice, după zeci de ani!”.

Prin urmare, liberalul invită partidele de opoziție să se alăture demersului PNL.

„Invit partidele de opoziție să dea dovadă de responsabilitate și să vină alături de PNL, susținând acest demers de a respinge rapoartele de activitate ale TVR si SRR, făcând astfel un prim pas spre o coagulare a opoziției. De asemenea, prin reușita acestui demers parlamentar am arăta cetățenilor faptul că și moțiunea de cenzură împotriva actualei guvernări va fi încununată de succes și astfel am reda speranța românilor că în curând aceștia își vor putea recăpăta încrederea în instituțiile statului”, conchide Știrbu.

Potrivit Legii 41/1994 privind organizarea și funcționarea Societății Române de Radiodifuziune și Societății Române de Televiziune, conducerea trebuie să prezinte Parlamentului rapoartele anuale de acitivitate, alături de conturile de execuție a bugetelor celor două societăți.

Respingerea raportului de activitate are ca efect dizolvarea de drept a Consiliului de Administrație.

Președinte-director general al Consiliului de Administrației al Societății Române de Televiziune este Doina Gradea. Aceasta primit votul în Parlament pe 28 martie 2018.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
Cum arată Adi Minune după OPERAȚIA de micșorare a stomacului. E transformat total
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Ultimele informații despre starea de sănătate a Regelui Charles. Palatul Buckingham se așteaptă la ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Ungaria a dat ordin. Șoferii români care au interzis peste graniță. Se aplică din 1...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Cum au decis Oana Moșneagu și Vlad Gherman să petreacă petrecerea burlacilor, resprectiv petrecerea burlăcițelor
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
(P) Cum Poți Utiliza Camera de Inspecție în Viața de Zi cu Zi?