Un dosar penal de la DNA al lui Ioahnnis, plimbat între Parchete

Publicat: 13/06/2018, 17:08
Actualizat: 28/09/2018, 07:26

Plângerea trimisă de DNA către Parchetul Curții de Apel Alba Iulia, împotriva familiei Iohannis, în legătură cu modul în care familia prezidențială ar fi intrat în posesia a două imobile, a fost declinată în favoarea PÎCCJ, având în vedere calitatea persoanei.

Surse judiciare au declarat, marți, corespondentului MEDIAFAX, că reprezentanții Parchetului Curții de Apel Alba Iulia au dispus declinarea plângerii în cazul familiei Iohannis în favoarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Plângerea penală a fost depusă, la DNA, de către reprezentanții site-ului Luju.ro pe numele președintelui Klaus Iohannis, a soției sale, Carmen Iohannis și a notarului Radu Bucșa, în legătură cu modul în care familia prezidențială ar fi intrat în posesia a două imobile.

„Parchetul Curții de Apel Alba Iulia a dispus declinarea în favoarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte. Acest dosar, așa cum a fost el constituit, a venit de la DNA inițial. DNA-ul l-a declinat nouă și Parchetul Curții de Apel Alba Iulia l-a declinat Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație (…) Am și trimis dosarul acolo. Tot ce am primit de la DNA a fost trimis la Parchetul de pe lângă Înalta Curte, urmare a dispoziției de declinare”, potrivit procurorilor din Alba Iulia.

Decizia a fost luată ținându-se cont de calitatea persoanei, potrivit acelorași surse.

Sesizarea împotriva familiei Iohannis a fost depusă la DNA la începutul lunii mai.

Petentul susține că este vorba despre două imobile din centrul Sibiului, în posesia cărora familia Iohannis ar fi intrat începând cu anul 1999, menționând că de pe urma închirierii unuia dintre acestea ar fi încasat 320.000 euro.

„În ultimii 14 ani, soții Iohannis și Ioan Bastea au câștigat câte 320.000 euro (640.000 euro în total) din închirierea acestui spațiu comercial, potrivit contractelor de închiriere. Astfel, trei din cele șase „case”, câte sunt consemnate, în total, în declarația de avere a numitului Klaus Werner Iohannis, au fost cumparate cu banii proveniți din închirierea acestui spatiu comercial, patru din cele șase „case” ale președintelui României – cele trei menționate mai sus și spatiul comercial de sine stătător – au o origine juridică considerată de instanțe ilegală”, a arătat luju.ro.

„Refuzul de a restitui către stat cuantumul total al chiriilor încasate de cei doi de la data la care au devenit proprietari ai imobilului în mod nelegal, prin utilizarea unor înscrisuri false, face ca fapta de abuz în serviciu să se extindă și cu privire la persoanele din cadrul autorităților administrative ale Statului care ar trebui să recupereze prejudiciul ce a fost cauzat Primăriei Sibiu prin lipsa de folosință asupra imobilului, pe care nu le putem identifica la acest moment și față de care urmează să extindeți urmarirea penală la momentul identificării lor. Totodată, menționăm că, dacă s-ar formula acțiune doar pe cale civilă împotriva celor doi anterior mentionați, prejudiciul cauzat Statului nu ar putea fi recuperat în totalitate deoarece pentru unele sume a intervenit prescripția dreptului la acțiune, împrejurare care justifică pe deplin recuperarea prejudiciului pe calea răspunderii delictuale, deoarece răspunderea penală nu este prescrisă la acest moment, fiind vorba de fapte continuate, al căror efect se produce și în prezent. Or, având în vedere că nu există impedimente la pornirea urmăririi penale față de Carmen Iohannis, urmărirea poate fi începută in personam, iar față de numitul Klaus Werner Iohannis se impune începerea urmăririi penale pe faptă (in rem)”, se arată în sesizare, potrivit sursei citate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii...
Cât costă sicriul în care a fost depus trupul neînsuflețit al lui Costel Corduneanu. 'Stăpânul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk....
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Filmul exploziei care a devastat, azi noapte, un bloc din Craiova: Țipete de groază și...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
De ce boală ar fi suferit, de fapt, Costel Corduneanu. Fostul luptător se afla pe...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Un inginer Boeing spune că producătorul american de avioane a ignorat îngrijorările legate de siguranţă:...
A fost SPART codul celui mai TEMUT criminal în serie din istoria Americii
România devine LIDERUL EUROPEI. Anunțul anului de la Guvern. Vom fi o FORȚĂ
Asia Express 2024. S-a aflat lista completă a finaliștilor după eliminări
Chefi la cuțite, sezonul 13. Cine sunt concurenții din echipa lui chef Richard Abou Zaki....
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui...
Companiile de Inteligență Artificială încearcă să-l construiască pe Dumnezeu, spune un director european