Un elicopter SMURD s-a prăbușit în R. Moldova. Toate persoanele de la bord au murit

Elicopterul s-a prăbușit în zona localității Haragîș, în raionul Cantemir, în apropierea frontierei cu România. Aparatul de zbor s-a prăbușit la aproape 100 de metri de terenul de sport din satul Haragîș.

UPDATE 19.20O echipă de specialiștiai Poliției Române și ai IPJ Iași, conduși de Gabriel Țîru, directorul Institutului Național de Criminalistă al IGPR, și aflați sub coordonarea procurorilor militari, au plecat în Republica Moldova pentru a participa la cercetarea la fața locului, informează MAI.

Cei patru care și-au pierdut viața în accident sunt:

– doctor Mihaela Dumea, 39 de ani, medic specialist în medicină de urgență, asistent universitar la Universitatea de medicină și farmacie „Gr. T. Popa” Iași. Lucra la SMURD de 11 ani și zbura cu elicopterul de 5 ani. Era căsătorită și avea un copil.

– asistentul Gabriel Sandu, 38 de ani, lucra la SMURD Iași de 16 ani și zbura cu elicopterul de 11 ani. Era căsătorit și avea un copil.

– comandorul Doru Gavril, 53 de ani, comandantul echipajului și al Unității Speciale de Aviație Iași. Lucra în armată din 1985 și în MAI din 2005, era căsătorit și avea un copil.

– căpitan-comandorul Voicu Șocae, 36 de ani, copilot, lucra în armată din 2003, iar în MAI din 2008. Era căsătorit și avea doi copii.

Zborul de astăzi a fost al 12-lea zbor al elicopterului respectiv în Republica Moldova, la intervenții medicale de urgență.

UPDATE 18.30 Președintele Klaus Iohannis a reacționat, joi, într-un mesaj pe Facebook, la patru ore de la prăbușirea elicopterului SMURD Iași în raionul Cantemir din Republica Moldova, în apropiere de granița cu România. Șeful statului le-a transmis condoleanțe familiilor victimelor, cât și medicilor care și-au pierdut colegii în accident.

„Am aflat cu durere de tragedia petrecută în Republica Moldova, unde un elicopter SMURD s-a prăbușit în urma unui teribil accident. Patru vieți au fost curmate în timpul unei operațiuni care avea menirea să salveze o altă viață. Transmit condoleanțe familiilor victimelor, cât și medicilor care și-au pierdut astăzi colegii!”, a scris Klaus Iohannis pe pagina sa de Facebook.

UPDATE 17.30Raed Arafat, coordonatorul SMURD și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență din MAI, a transmis pe Facebook un mesaj de condoleanțe pentru familiile celor patru colegi care și-au pierdut viețile în accident.

„În astfel de momente rămânem fără cuvinte și fără răspunsuri și ne întrebăm oare ce s-a întâmplat și de ce a trebuit să se întâmple! Riscurile acestei meserii sunt asumate de noi când ne implicăm însă aceste riscuri trebuie să fie reduse la minim chiar dacă ele niciodată nu pot fi reduse la zero. Îmi pare rău că salvatorii devin victime și rămânem neputincioși când pierdem colegi valoroși în misiuni de salvare. Nu avem de unde să știm când astfel de tragedii urmează să se întâmplă altfel poate am fi făcut totul să le prevenim. Am lucrat mult cu colegii din Iași și din Moldova că proiectul cu Republica Moldova să fie implementat și să fie un succes și îmi pare rău că ne confruntăm din nou cu o tragedie care pune la încercare echipa și sistemul. Sunt convins că vom merge mai departe și vom salva vieți așa cum am făcut întotdeauna!”.

UPDATE 16.45Procurorii de la Secția Militară a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au deschis un dosar penal pentru a investiga cauzele prăbușirii elicopterului SMURD, au declarat pentru Mediafax surse judiciare.

UPDATE 16.30Informațiile oficiale oferite de MAI:

– în jurul orei 14.23 Autoritatea Aeriană din Republica Moldova a informat centrul regional Iași că a pierdut legătura radio cu elicopterul SMURD care opera în Republica Moldova în bazaAcordul privind ajutorul reciproc pentru intervențiile transfrontaliere în caz de urgență medicală.

– la ora 15.00 a venit confirmarea de la forțele de ordine de la fața locului că a fost găsită epava elicopterului și că cele 4 persoane sunt decedate.

– la ora 9.55, elicopterul a decolat de la Iași către Vulcănești, Republica Moldova, unde a aterizat la ora 11.00, pentru a prelua o femeie în vârstă de 85 de ani, care suferea de bronhopneumonie și care a fost dusă la Chișinău.

– de la Chișinău, elicopterul a alimentat și a decolat la ora 13.10 către Cahul, pentru a prelua un pacient de 64 de ani care suferise un accident vascular cerebral. Pe drum s-a produs accidentul, elicopterul prăbușindu-se în localitatea Haragîș, într-o zonă împădurită.

-aparatul de zbor era de tip EC 135, fabricat în august 2014, iar ultima inspecție tehnică a fost realizată în februarie 2016. La bord se aflau 4 persoane – pilot, copilot, medic și asistent. Pilotul avea 4.181 de ore de zbor pe acest aparat, iar copilotul 1.480 de ore de zbor.

– la nivelul MAI a fost activată celula de criză, încă de când autoritățile moldovene au anunțat că au pierdut legătura cu elicopterul. Ministrul Petre Tobă a oferit resurse ale Poliției Române pentru a ajuta la cercetări.

– secretarul de stat Raed Arafat a plecat în Republica Moldova, unde ancheta este coordonată de procurorul general al Moldovei.

– toate aparatele EC 135 au fost consemnate la sol.

UPDATE 16.15Un medic și un asistent, ambii angajați ai Spitalului „Sfântul Spiridon” din Iași, se numără printre cele patru persoane decedate în accidentul aviatic din Republica Moldova, a confirmat pentru corespondentul Mediafax directorul unității sanitare, Ioan Bârliba.

„Este vorba de un medic, Mihaela Dumea, și un asistent medical, Gabriel Sandu, care au decedat în accidentul din Republica Moldova. Sunt stupefiat, uluit, ca de altfel toți colegii mei din spital. Este o adevărată dramă ceea ce se întâmplă. Nu pot să îmi imaginez prin ce trec familiile”, a declarat, pentru Mediafax, Ioan Bârliba, directorul Spitalului „Sfântul Spiridon” din Iași.

Acesta a precizat că familiile celor decedați au fost informate asupra accidentului.

UPDATE 15:23 „A fost un sunet straniu. Am iești afară să vedem ce se întâmplă. Au văzut elicoperul care zbura cam jos. După 3-4 minute s-a auzit o bubuitură. Primăria vecină a confirmat prăbușirea. Posibil au vrut să aterizeze pe un stadion. Elicopterul zbura la altitudine joasă, iarba era pătulită. Oamenii s-au speriat. Elicopterul avea viteză. E catastrofă. Vedem multe ambulanțe și mașini ale pompierilor aici. Tot satul e bulversat”, susține primarul localității Capaclia, Alexei Busuioc.

UPDATE 15:18 Ministerul Sănătății din Republica Moldova a confirmat că toți cei patru membri ai echipajului au murit.

UPDATE 15.11 În această dimineață același elicopter a fost solicitat la Vulcănești, pentru a transporta aerian și monitorizat un pacient. Era vorba despre o femeie de 85 de ani, care suferă de bronhopneumonie, insuficiență respiratorie și renală acută, transmite unimedia.md.

Pe parcursul zborului, pacienta a fost monitorizată medical de către paramedicii și medicii SMURD Iași. La ora 12:10 minute elicopterul a aterizat pe stadionul Dinamo din Chișinău, femeia fiind preluată de către o ambulanță 903 și transportată la Spitalul de Urgență. Aceasta a fost a 19 operațiune aeriană SMURD pe teritoriul Republicii Moldova.

Elicopterul se îndrepta pentru a lua un alt pacient de la Cahul.

UPDATE. Potrivit presei modovenești toți patru membri ai echipajului elicopterului SMURD au decedat. Informația nu a fost confirmată oficial.

Potrivit deschide.md, elicopterul efectua o misiune de salvare.Informația fost confirmată de ofițerul de presă al DSE, Liliana Pușcașu, care a menționat că nu se cunoaște care sunt cauzele accidentului și dacă sunt victime.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O femeie era milionară de cel puțin o lună, dar nu și-a dat seama. Descoperirea...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
Regele Charles e din ce în ce mai rău! S-au activat planurile de înmormântare! Apropiații...
Craterul din Slănic Prahova s-a mărit cu 20 cm. Oamenii trăiesc cu groază, nu ştiu...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Ultimele informații despre starea de sănătate a Regelui Charles. Palatul Buckingham se așteaptă la ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Decizie definitivă pentru cei cu CARDURI de ENERGIE. Legea promulgată azi, 26 aprilie, de Iohannis
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Criza climatică crește frecvența valurilor oceanice mortale, indică un studiu