Un grup din China va investi 1 miliard de lire în Londra, construind cel mai înalt turn de locuințe din UE

Un grup din China va investi 1 miliard de lire în Londra, construind cel mai înalt turn de locuințe din UE
Publicat: 19/06/2013, 11:56
Actualizat: 06/02/2019, 16:26

Compania, controlată de miliardarul chinez Wang Jianlin, va investi 700 milioane lire sterline pentru construirea unei clădiri de 62 de etaje, unde va funcționa un hotel și vor fi disponibile apartamente, pe un teren situat pe malul de sud al Tamisei.

Alte 320 milioane lire vor fi plătite pentru preluarea a 92% din acțiunile Sunseeker International, un reputat producător de iahturi, ale cărui ambarcațiuni au apărut în mai multe filme din seria James Bond, potrivit unui comunicat al grupului chinez, citat de Bloomberg.

„Dezvoltatorii chinezi mai mari trebuie să se extindă pe plan internațional, deoarece operațiunile locale sunt limitate de legislația care îngrădește tranzacțiile imobiliare cu spații rezidențiale. Pe deasupra, au suficienți bani”, comentează un analist chinez.

Londra a devenit o atracție majoră pentru investitorii străini odată cu deprecierea lirei sterline, milionari și miliardari din țări precum Rusia, Malaezia sau China achiziționând sau dezvoltând proprietăți în capitala britanică. Un exemplu relevant este proiectul Battersea Power Station, unde aproximativ jumătate din apartamente au fost vândute pe plan internațional.

Totodată, dezvoltatorii din China se extind peste hotare pentru a profita de cererea ridicată pentru proprietăți generată de chinezii bogați care călătoresc sau caută să trăiască în alte țări.

Cu o înălțime de 205 metri, proiectul Dalian Wanda va fi cea mai înaltă clădire rezidențială din Europa, situată în amonte de Palatul Westminster, a declarat pentru Bloomberg Stephen Vernon, președintele executiv al Green Properties, firma care a vândut terenul către investitorul chinez.

Numărul milionarilor din China a crescut cu 4% în ultimele 12 luni, la 2,8 milioane, potrivit datelor prezentate recent de Hurun Research Institute.

„Consumul chinez, în special cel de lux, trece printr-un boom”, a declarat miliardarul Wang Jianlin la Beijing, precizând că anul trecut, când Dalian Wanda a cumpărat un avion privat de la Gulfstream (General Dynamics), alte 5-6 aeronave în construcție erau destinate unor clienți din China.

Pe lângă investiția din Londra, compania chineză intenționează să construiască hoteluri de lux în 8-10 orașe din întreaga lume, a adăugat Wang.

Miliardarul a preluat și producătorul de ambarcațiuni de lux Sunseeker deoarece pregătește inaugurarea a trei cluburi de iahting în China, având nevoie de cel puțin 10 nave pentru fiecare.

Sunseeker a vândut în ultimul deceniu 190 de iahturi în Asia, excluzând Australia, peste 60% dintre livrări fiind destinate clienților din China și Hong Kong.

Cea mai ieftină ambarcațiune produsă de companie costă aproximativ 815.000 de dolari, iar cea mai scumpă poate ajunge la 37 milioane de dolari.

Anul trecut, Dalian Wanda a cumpărat lanțul american de săli de cinema AMC Entertainment Holdings, pentru 2,6 miliarde de dolari. Un consorțiu format din companiile chineze Shandong Heavy Industries și Weichai Group au preluat anul trecut producătorul italian de iahturi Ferretti, iar Zhejiang Geely Holding a cumpărat în 2010 producătorul suedez de automobile Volvo Cars.

ABP Holdings Group, un alt dezvoltator imobiliar chinez, a semnat în luna mai un acord cu autoritățile londoneze pentru a transforma o proprietate de 14 hectare din parta de est a Londrei în cel de-al treilea cartier financiar al orașului, după City of London și Canary Wharf.

Companiile SP Setia și Sime Darby, din Malaezia, au preluat în luna iulie a anului trecut zona Battersea Power Station din Londra pentru 400 milioane de lire.

Grupul Vanke, cel mai mare dezvoltator imobiliar din China, a semnat în februarie un acord cu Tishman Speyer Properties, proprietarul Rockefeller Center New York, pentru dezvoltarea unor complexuri rezidențiale în San Francisco.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
ȘOCANT: cum arată Mara Bănică, după ce și-a făcut o nouă intervenție estetică la față
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
Regula OBLIGATORIE pentru toți românii! S-a anunțat astăzi, 3 Mai
Vremea în noaptea de Înviere și în prima zi de Paște. Prognoza meteo actualizată
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Modul direct de a spune lucrurile". Cum a reacționat Elena Gheorghe după ce Dana Budeanu...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Test de cultură generală. Care dintre polii Pământului este mai cald decât celălalt?