Un neurochirurg explică ce efecte are neurotoxina Noviciok: Tot organismul se prăbușește!

Un neurochirurg explică ce efecte are neurotoxina Noviciok: Tot organismul se prăbușește!
Un neorochirurg explică ce efecte are neurotoxina Noviciok: Tot organismul se prăbușește! / Sursă FOTO: Shutterstock
Publicat: 08/09/2020, 09:47
Actualizat: 08/09/2020, 10:02

Neurochirurgul Alexandru Vlad Ciurea a explicat modul în care neurotoxina Noviciok, cea care a fost folosită în otrăvirea opozantului rus Aleksei Navalnîi, atacă organismul, dar și ce efecte produce.

Substanța a fost creată în anii ’70 – ’80 drept o armă biologică pentru a fi folosită în războaie, producând efecte devastatoare în organismul uman. Neurochirurgul a precizat că Noviciok întrerupe legăturile dintre celulele nervoase din creier, ceea ce duce la oprirea funcțiilor vitale din organism, fapt care ar putea provoca moartea prin asfixiere a persoanei care a avut contact cu substanța, potrivit Digi24.

Neurochirurgul Alexandru Vlad Ciurea, despre efectele neurotoxinei Noviciok

„Discutăm dacă este sau nu posibil ca acest Nviciok să producă o modificare într-o persoană. Această substanță, noviciok, înseamnă noul venit, noua substanță. Aceasta a fost creată nu numai de un savant sovietic, Vladimir Uglev, ci de un colectiv. A fost realizată în laborator, se pare, ca o armă chimică biologică în războaie. Această armă este foarte periculoasă. Dar, în același timp, Moscova a semnat niște tratate clare în care spun că niciodată nu vor folosi o asemenea armă chimică. Nu cred că și-au încălcat acest lucru în legătură cu o persoană atât de importantă.

Această substanță este neurotoxică. Ce înseamnă? Să zicem că este în apă, ceai, Coca Cola, orice băutură din care am ingerat-o. Din stomac ajunge ajunge până în creier. Este neurotoxică. Ce se întâmplă? Eu sunt celula nervoasă și întrerupe legătura între mine și altă celulă nervoasă. Eu nu mai dau mâna cu dumneavoastră. Am oprit aici. Mi-a blocat transmisia. Atunci, tot organismul se prăbușește. Dintr-o dată inima începe să nu mai funcționeze, își încetinește bătăile – așa spune în tratate – respirația începe să scadă, toate funcțiile organismului, oboseală majoră și moare prin asfixiere.

Dacă era această substanță, până acum domnul (Navalnîi – n.red.) era îngeraș, indiferent de Spitalul Charite din Berlin, care este un spital superb, sau de alt lucru. Că a băut sau nu tot ceaiul, asta este o substanță foarte periculoasă. Unde sau la ce se folosește, nu pot să știu”, a explicat profesorul Alexandru Vlad Ciurea.

Cazul lui Navalnîi: „Se va afla!”

De asemenea, neurochirugul a făcut câteva preconizări și despre starea lui Aleksei Navalnîi, care a fost otrăvit cu această substanță, precizând că opozantul rus își va reveni deoarece deja răspunde la stimuli.

„În timpul în care este în spital se vor face substanțele chimice, se va afla exact ce s-a întâmplat. (…) Când vine un asemenea caz, se știe. Toată echipa se duce la el și ia toate testele posibile ca și intoxicație cu otrăvuri, metale grele etc. Nu este imposibil, se va afla”, a punctat profesorul.