Un nou scandal la Cultură: ”E o metodă stalinistă”

Un nou scandal la Cultură: ''E o metodă stalinistă''
Publicat: 22/06/2016, 06:58

„Simulacrul de susținere publică a ordonanței de urgență este o operațiune de intoxicare și de influențare a legislativului concepută în cel mai pur stalinist-securist, instigată de consilierii doamnei ministru și pusă în operă de grupul de interese aflat în spatele domniei sale. E vorba de un simulacru pentru că cei mai mulți dintre semnataril „scrisorii de adeziune” nu cunosc măsura pe care o susțin, căci textul ordonanței nu a fost făcut public! „Exprimarea sprijinului maselor de cineaști” este urmare a unui mesaj trimis de doamnele Solomon, Giurgiu și Crețulescu, reprezentante a trei familii dominatoare în cinematografia autohtonă”, a declarat regizorul Cristian Comeagă, pentru MEDIAFAX.

Nu mai puțin de 40 de regizori, actori, producători și scenografi au transmis o scrisoare deschisă membrilor Comisiei de Cultură din Camerei Deputaților ca formă de protest față de introducerea în proiectul legii de abilitare a guvernului a unui proiect de modificare radicală a legii Legii 328/1996, lege care guvernează lumea cinematografiei, „fără ca masa cineaștilor să fi fost consultată sau măcar informată, fără să existe un aviz juridic intern și în pofida punctului de vedere exprimat de directorul Centrului Național al Cinematografiei”, se arată în scrisoare.

Reacția celor 40 de cineaști vine după ce ministrul Culturii, Corina Șuteu, a încercat să forțeze menținerea acestei ordonanțe în legea de abilitare, chiar și după ce Comisia de Cultură a Senatului a respins-o, printr-o acțiune promovată insistent în cercuri ale cinematografiei de către cele trei „favorite”.

Surse credibile afirmă că ordonanța ce presupune desființarea Consiliului Național al Cinematografiei și înființarea unei structuri similare în subordinea Guvernului are un singur scop: schimbarea actualului director al CNC, Anca Mitran, un reputat profesionist cu solidă experiență în domeniul managementului cultural public, cu Alex Trăilă, consilierul ministrului Culturii.

Conducererea Arhivei Naționale de Film ar urma să fie preluată de Andrei Rus, fost consilier al ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, din al cărui cerc intim face parte. Andrei Rus a fost implicat într-un scandal în anul 2015, atunci când Comisia de Etică a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București (UNATC) a propus desfacerea contractului de muncă al lectorului universitar, din cauză că acesta ar fi făcut afirmații care ar fi lezat imaginea UNATC.

Aceleași surse afirmă că nimeni nu a văzut proiectul de ordonanță pentru care Corina Șuteu cere sprijinul unor cineaști, nici măcar Consiliul Național al Cinematografiei, instituție care ar fi trebuit să dea girul modificărilor propuse de ministru și grupul ei de lucru.

În scrisoarea circulată de cele trei lobby-iste ad-hoc, Corina Șuteu afirmă că ” desprinderea regulamentului de concurs de textul legii și includerea lui integrală într-un ordin de ministru nu va face decât să simplifice modul în care concursul de scenarii va avea loc, ajutând la o coerență a actelor normative”.
Comeagă, vorbind în numele celor 40 de cineaști, o contrazice: „Adică, regulile concursului vor fi schimbate oricând se va schimba guvernul, sau oricând va considera personajul din moțul culturii că e cazul să-și (de)servească sponsorii”.

Un alt lucru criticat de regizorul Comeagă a fost propunerea ministrului de a constitui „o secțiune de concurs pentru filmele de micro-buget, dedicată experimentului artistic cinematografic și debutului antreprenorial în domeniul producției, ar fi binevenită în acest sens”.
„Frumos gând, dar întrebati-i și pe cei mulți care au trecut de faza „micro-debutului” și acum bat pasul pe loc, pentru că la secțiunea „consacrați” nu au loc de granzi.În fine, autorii nu spun plebei care o ține în urale și ovații că în loc să fie încurajată finanțarea privată, cinematografia va fi etatizată, căci toate sursele de finanțare vor fi direcționate către fondul cinematografic, așa că film nefinanțat de stat nu va putea exista nici măcar teoretic. Fondul va finanța 100% filmele celor care merită, iar cine merită se știe dinainte; plebea, ori va primi un șut în dos, ori va primi 50-60% din buget, va căuta în zadar sursa pentru restul (care nu va mai exista), așa că își va trage singură un șut în dos și va da banii înapoi pentru că nu va putea să acopere bugetul necesar. Și unde se vor duce banii returnați? Știm deja”, a mai spus, pentru MEDIAFAX, regizorul Comeagă.

Mai mult, cei peste 40 de cineaști, care au protestat față de inițiativa ministrului, spun că se încercă o „etatizare a cinematografiei! În loc să fie stimulată finanțarea filmelor din surse private, se propune finanțarea lor în proporție de până la 100% din bani publici! Adică la fel ca în comunism, cu deosebirea că atunci Partidul impunea filmele care se făceau”.

Senatul a respins, marți, în premieră, proiectul de lege referitor la abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe simple în vacanța parlamentară cu 25 de voturi pentru, opt abțineri și 77 de voturi împotrivă, lege care conține și ordonanța promovată de ministrul Șuteu. Proiectul primise aviz favorabil de la Comisia Juridică a Senatului.

Decizia vine după ce PSD a amenințat, prin vocea președintelui Liviu Dragnea, că va limita posibilitatea Cabinetului Cioloș de a emite ordonanțe pe perioada vacanței parlamentare. Liderul PSD Liviu Dragnea și copreședintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, au convenit, săptămâna trecută, să elimine din legea de abilitare „acele ordonanțe pe care noi nu credem că Guvernul trebuie să aibă abilitatea să le emită”.
„Colegii mei au spus și azi că în acel proiect de lege Guvernul a pus foarte multe năzbâtii”, a mai spus Liviu Dragnea.

Proiectul urmează să fie dezbătut și votat miercuri și de Camera Deputaților, for decizional, dar nu înainte de a trece prin Comisia Juridică. Potrivit unor surse parlamentare, proiectul nu va mai trece însă pe la comisiile de specialitate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
În ce stare se află Florin Piersic după ce ar fi contactat o bacterie nosocomială!...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
OBLIGAȚIE totală pentru toți cei care au CONT LA BANCĂ. Regulile au venit direct de...
Au început lucrările la o autostradă vitală pentru România. S-a forat primul kilometru de tunel
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Opere pierdute ale Fraților Grimm, redescoperite în colecția unei biblioteci din Polonia