Un nou val de pensionări din Armată, anunțat de ministrul Apărării. „Unii s-au grăbit”. Care e cea mai mare pensie la MApN

Redactor:
Radu Tutulan
Un nou val de pensionări din Armată, anunțat de ministrul Apărării. „Unii s-au grăbit”. Care e cea mai mare pensie la MApN
Ordonanța privind pensiile speciale intră azi în Guvern

„Armata Română are resurse umane de calitate și putem să acoperim toate plecările din sistem. Din datele pe care le am, vor mai fi câteva plecări, pe care le vom acoperi imediat”, a spus ministrul.

Pensionările recente sunt urmare a intenției de modificare, prin ordonanță de urgență, a legii pensiilor speciale, printre prevederi fiind raportarea pensiei la salariul net, să nu fie mai mare decât salariul iar creșterea să se facă în raport cu rata medie anuală a inflației și nu în funcție de creșterea salariului celor în activitate.

„Anul acesta avem o cheltuială cu pensiile de șase miliarde, anul viitor vom avea 14 miliarde, iar peste doi ani am putea ajunge la 20 miliarde, iar bugetul nu va putea susține această creștere. Pentru soldați și gradații profesioniști sunt alocari suplimentare prin legea salarizării unitare, deci vom ajunge la echilibrul corect între soldați și ofițeri. Aceste creșteri vor genera și o pensie mai mare în anii următori. Cred că unii dintre cei care au ieșit acum la pensie s-au grăbit și nu au analizat pe termen lung. Cuantumul pensiilor se va actualiza anual cu rata inflațiilor. În cazul în care ar presupune o reducere, pensiile vor stagna. Resping orice idee care atestă că pensiile vor scădea, ne dorim un echilibru. Nu se modifică vârsta. Forma care intră azi în dezbaterile Guvernului are ca inițiatori Ministerul Muncii, MApN și MAI. Suntem în situația în care unele pensii sunt mai mari decât salariile, iar la un moment dat bugetul nu va putea suporta acest efort”, a explicat Adrian Țuțuianu.

Cea mai mare pensie din MApN este de 29.992 lei și este a unui fost director Romavia.

 Pensiile militarilor se vor indexa doar cu rata inflației și nu în funcție de actualizarea soldelor sau salariilor din sistem. De asemenea, cuantumul net nu poate fi mai mare decât media soldelor/salariilor lunare nete. Prevederile sunt este incluse în proiectul de ordonanță de urgență care urmează să fie adoptat în ședința de guvern de astăzi și care va intra în vigoare începând cu 15 septembrie.

Ordonanța vizează modificarea prevederilor legii 223 din 2015 privind pensiile militare de stat, stabilind că, începând cu data de 15 septembrie, „cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează, din oficiu, în fiecare an, cu rata medie anuală a inflației, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an în care se face actualizarea și comunicat de Institutul Național de Statistică. Dacă în urma actualizării rezultă un cuantum al pensiei mai mic, se păstrează cuantumul pensiei aflat în plată”. 

Legea actuală prevedea condiții mult mai avantajoase pentru pensionarii militari. Astfel, pensia acestora se indexa cu 100% din rata inflației la care se adăuga un procent de 50% din creșterea reală a câștigului mediu brut realizat în domeniu. Cuantumul pensiilor militare de stat se actualiza ori de câte ori se majorează solda de grad/salariul gradului profesional și/sau solda de funcție/salariul de funcție al militarilor, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special. 

Noile prevederi impun o limitare în sensul în care „cuantumul net al pensiei militare de stat, nu poate fi mai mare decât media soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul a pensiei”. 

„Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează, din oficiu, în fiecare an, cu rata medie anuală a inflației, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an în care se face actualizarea și comunicat de Institutul Național de Statistică. Dacă în urma actualizării rezultă un cuantum al pensiei mai mic, se păstrează cuantumul pensiei aflat în plată”, se mai arată în proiect. 

Ce NEBUNIE. Marius Şumudică nu mai vine la Universitatea Craiova şi semnează cu un club...
Minune într-o gospodărie din Sălaj! Ce a găsit un bărbat înauntru porcului pe care tocmai...
FOTO. Imaginile `ascunse` de timp! Cum arăta Cristina Spătar în urmă cu 15 ani: era...
DOLIU ÎN LUMEA POLITICĂ! A MURIT! ADRIAN NASTASE… o carieră politică și legislativă de excepție
Surpriză la aterizarea lui Halep în Australia! O româncă i s-a alăturat Simonei și s-au...
Lia Olguța Vasilescu, furioasă din cauza problemei pensiilor: Eliminați-le, așa cum ați promis
Iohannis s-a vaccinat public la Spitalul Militar. Preşedintele dă startul etapei a doua a campaniei...
BANCUL ZILEI – Nimfomana cu experiență
Un cuplu de chinezi, asasinați într-o cameră de hotel. Imagini de pe camerele de supraveghere
Minune într-o gospodărie din Sălaj! Ce a găsit un bărbat înauntru porcului pe care tocmai...
Ce a spus Lidia Buble după ce l-a văzut pe Răzvan Simion cu noua iubită:...
Ultima FOTOGRAFIE a lui Mihai Eminescu. În trei ani s-a schimbat aproape cât în trei...
Măsuri DURE după redeschiderea școlilor. Ministrul Sănătății este categoric și NU se lasă înduplecat
A înghițit o lingură cu ulei de măsline, zilnic, pe stomacul gol. Ce s-a întâmplat...
Ce face și cum arată astăzi prima soție a lui Elon Musk, cu care miliardarul...
Programare vaccinare COVID. Încep înscrierile! Iată care este procedura și cum te poți înscrie online
Antonia a publicat poze complet nemachiată: Am învățat să mă accept cum sunt
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Jobul unde eşti plătit ca să nu faci nimic. Poţi să primeşti chiar şi 100...
4 plante care pătrund instantaneu în articulații și le repară! Tot ce trebuie să cunoști...
Inchide