Un pădurar din Cluj recunoaște că a făcut parte din mafia lemnului și că a fost plătit de Schweighofer. „Dacă vezi ce e pe teren, faci infarct!”

Un pădurar din Cluj recunoaște că a făcut parte din mafia lemnului și că a fost plătit de Schweighofer. „Dacă vezi ce e pe teren, faci infarct!”
Un fost șef de district silvic din județul Cluj a dezvăluit într-un interviu acordat unei publicații străine că a fost implicat în mafia lemnului și că a fost plătit de compania austriacă Schweighofer.

Călin Bâlc, fost șef al Districtului Silvic nr. 3 din cadrul Ocolului Silvic Someșul Rece, a făcut dezvăluirile pentru Neuer Weg. „Am făcut și eu parte din ceea ce se numește ‘mafia lemnului’. Nu am nimic de ascuns. Am făcut și eu parte din asta. La început nu mi s-a să părut așa extraordinar. Mici furtișaguri au început deja după Revoluție. Toți am pus în buzunar. Am fost părtaș. După o vreme, nu am mai suportat. Prea s-a întins ‘țigănia’. La început se fura mai puțin. Dar apoi se venea deja cu pretenții cu zeci de mii de euro. Ni se spunea: ‘Trebuie să ajutați campania electorală’. Ei știau că eu, în calitate de șef de district, îi pot ajuta (cu bani) în campania electorală”, a declarat Bâlc.

Cei care cereau  bani pentru campanii erau, potrivit lui Bâlc, directorii Direcției Silvice. „Eram chemați personal la o locație, la o cafea, un suc și ni se spunea: ‘Trebuie să sprijini partidul respectiv’. Cum făceam asta: dădeam lemn de lucru la oamenii din sat (Măguri-Răcătău) și cu asta îi motivam să meargă la vot. Dădeam la fiecare familie 20-30 de metri cubi. Lemnul dat locuitorilor era din pădurile statului, administrate de Romsilva. Asta înmulțit cu aprox. 200 de familii, vă dați seama ce cantități se adunau. Știu că asta se practică în fiecare campanie electorală, din 2004 încoace. Se făcea în toate zonele de munte de acolo”, a adăugat fostul șef de district.

Lemnul tăiat ajungea la firma Holzindustrie Schweighofer (HS), cu sediul în municipiul Sebeș: „Lemnul merge către HS Au început să livreze la HS de la noi imediat de la încheierea contractului dintre HS și RNP ROMSILVA (aprox. în 2003). Gerald Schweighofer le dădea bani la directorii de zonă ai companiei. Directorii zonali sunt oamenii din teritoriu, ei caută masă lemnoasă pentru HS”.

El a povestit și cum a fost mituit de oamenii Schweighofer și cine se afla în fruntea mafiei lemnului: „Venea la mine și spunea: Cum putem face să luăm lemn de la Dvs.? Am fost abordat și plătit de HS ca să dau lemn în plus față de cantitatea prevăzută în aviz. Mita era de aprox. 150 lei/mc. Banii mi-i dădea în mână. În unele situații vorbea și direct cu pădurarul și cu un anume inginer responsabil cu probleme de pază. Banii trebuia să-i împart. Îmi luam partea mea, apoi trimiteam o parte în sus, până la director și apoi ajungea la politruci”.

Bâlc, care a făcut un autodenunț la DNA în 2013, iar acum s-a refugiat în Germania, spune că numai la Măguri-Răcătău s-au defrișat munți întregi. „Dacă vezi ce e pe teren, faci infarct!”.

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 a anunţat că urmează un nou...
Gina Pistol, OUT de la emisiune! Șefii de la Antena 1 au luat această decizie...
FOTO. Ea e femeia pentru care Walter Zenga ar fi părăsit-o pe Raluca! Seamănă foarte...
Brigitte Pastramă, în lacrimi la tv! A explicat de ce a divorțat, de fapt, de...
Ce meserie a avut Nicolae Ceaușescu în tinerețe. Chiar el a demolat clădirea unde a...
Situaţie îngrijorătoare pe şantierul Autostrăzii A3 Transilvania. Constructorul este, practic, inexistent
Insulele italiene, locuri de „pelerinaj sexual”. Care sunt cele mai vizitate
Gina Pistol, OUT de la emisiune! Șefii de la Antena 1 au luat această decizie...
EXCLUSIV! Adina Buzatu și-a câștigat primii bani din spălat parbrize. Cum a reacționat tatăl său...
ALARMANT! În plină pandemie Rusia a INSTALAT ceva în apropiere de ROMÂNIA. Cât de mare...
Nicolae Ceaușescu, gest RUȘINOS față de Arsenie Boca. De ce l-a amenințat și a făcut...
Toți cei care au WhatsApp trebuie să afle: schimbarea fără precedent se întâmplă acum
Leacul pentru COVID-19 ar putea veni de la o banală plantă care creşte şi în...
10 motive pentru care o femeie căsătorită îşi înşală soţul
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
Familia care controlează una dintre cele mai mari tări şi bogate din lume. Ei au...
Top 3 cele mai norocoase zodii în data de 28 octombrie. Scorpionii vor avea mult...
Inchide