Un pădurar din Cluj recunoaște că a făcut parte din mafia lemnului și că a fost plătit de Schweighofer. „Dacă vezi ce e pe teren, faci infarct!”

Un pădurar din Cluj recunoaște că a făcut parte din mafia lemnului și că a fost plătit de Schweighofer. „Dacă vezi ce e pe teren, faci infarct!
Publicat: 27/05/2015, 17:48
Actualizat: 08/01/2020, 21:27

Călin Bâlc, fost șef al Districtului Silvic nr. 3 din cadrul Ocolului Silvic Someșul Rece, a făcut dezvăluirile pentru Neuer Weg. „Am făcut și eu parte din ceea ce se numește ‘mafia lemnului’. Nu am nimic de ascuns. Am făcut și eu parte din asta. La început nu mi s-a să părut așa extraordinar. Mici furtișaguri au început deja după Revoluție. Toți am pus în buzunar. Am fost părtaș. După o vreme, nu am mai suportat. Prea s-a întins ‘țigănia’. La început se fura mai puțin. Dar apoi se venea deja cu pretenții cu zeci de mii de euro. Ni se spunea: ‘Trebuie să ajutați campania electorală’. Ei știau că eu, în calitate de șef de district, îi pot ajuta (cu bani) în campania electorală”, a declarat Bâlc.

Cei care cereau bani pentru campanii erau, potrivit lui Bâlc, directorii Direcției Silvice. „Eram chemați personal la o locație, la o cafea, un suc și ni se spunea: ‘Trebuie să sprijini partidul respectiv’. Cum făceam asta: dădeam lemn de lucru la oamenii din sat (Măguri-Răcătău) și cu asta îi motivam să meargă la vot. Dădeam la fiecare familie 20-30 de metri cubi. Lemnul dat locuitorilor era din pădurile statului, administrate de Romsilva. Asta înmulțit cu aprox. 200 de familii, vă dați seama ce cantități se adunau. Știu că asta se practică în fiecare campanie electorală, din 2004 încoace. Se făcea în toate zonele de munte de acolo”, a adăugat fostul șef de district.

Lemnul tăiat ajungea la firma Holzindustrie Schweighofer (HS), cu sediul în municipiul Sebeș: „Lemnul merge către HS Au început să livreze la HS de la noi imediat de la încheierea contractului dintre HS și RNP ROMSILVA (aprox. în 2003). Gerald Schweighofer le dădea bani la directorii de zonă ai companiei. Directorii zonali sunt oamenii din teritoriu, ei caută masă lemnoasă pentru HS”.

El a povestit și cum a fost mituit de oamenii Schweighofer și cine se afla în fruntea mafiei lemnului: „Venea la mine și spunea: Cum putem face să luăm lemn de la Dvs.? Am fost abordat și plătit de HS ca să dau lemn în plus față de cantitatea prevăzută în aviz. Mita era de aprox. 150 lei/mc. Banii mi-i dădea în mână. În unele situații vorbea și direct cu pădurarul și cu un anume inginer responsabil cu probleme de pază. Banii trebuia să-i împart. Îmi luam partea mea, apoi trimiteam o parte în sus, până la director și apoi ajungea la politruci”.

Bâlc, care a făcut un autodenunț la DNA în 2013, iar acum s-a refugiat în Germania, spune că numai la Măguri-Răcătău s-au defrișat munți întregi. „Dacă vezi ce e pe teren, faci infarct!”.

Adrian Popa
Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun