Un precedent în favoarea șoferilor din România: o primărie, obligată să plătească despăgubiri șoferilor care și-au stricat mașinile în gropi

Un precedent în favoarea șoferilor din România: o primărie, obligată să plătească despăgubiri șoferilor care și-au stricat mașinile în gropi
Publicat: 28/02/2017, 19:17
Actualizat: 28/09/2018, 05:26

O societate de asigurare din Cluj-Napoca a dat în judecată Primăria Cluj-Napoca începând cu anul 2008 și a solicitat plata a 55.000 de lei, ca o măsură de recuperare a banilor, după ce a plătit această sumă către 19 șoferi care au reclamat că și-au stricat mașinile în gropile de pe străzile municipiului.

Instanțele de la Judecătoria Sectorului I București, Judecătoria Cluj-Napoca și Tribunalul Cluj au dat câștig de cauză societății respective, motivând că vina pentru starea străzilor aparține Primăriei.

Reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca au declarat, marți, corespondentului MEDIAFAX că din suma totală de 55.000 de lei au fost efectuate plăți în ultima perioadă, în funcție de sentințele rămase definitive emise de magistrați.

„Pe rolul instanțelor clujene mai sunt procese în diverse faze pe tema despăgubirilor privind avarierea unor mașini din cauza gropilor de pe străzi”, au spus sursele citate.

Societatea de asigurare a solicitat, în 2010, în instanță, Judecătoriei Sectorului I București obligarea Consiliului Local Cluj-Napoca la plata sumei totale de 54.929,49 lei reprezentând despăgubiri achitate într-un număr de 19 dosare de daună, sumă la care s-a solicitat adăugarea dobânzii legale calculate, în unele cazuri, începând cu noiembrie 2008.

În 7 martie 2016 Tribunalul Cluj a obligat Consiliul Local să achite pentru un singur dosar de daună 5.691 lei ca despăgubiri, 3.585 lei dobândă legală și 4.862 lei reprezentând cheltuieli de judecată, sumele fiind aprobate, marți, în ședința Consiliului Local Cluj-Napoca.

Instanța a reținut, în acest caz, faptul că un șofer a condus mașina în 25 februarie 2008 pe strada Oașului din Cluj-Napoca și a intrat într-o groapă, avariind partea din față a autovehicolului.

„Din raportul de experiză tehnică reiese că starea drumului public a cauzat șocul mecanic ce a condus la producerea daunelor. (…) Drumul local pe care s-a produs evenimentul rutier nu era menținut într-o stare tehnică corespunzătoare, ceea ce era responsabilitatea administratorului drumurilor și anume a Consiliului Local Cluj-Napoca”, au arătat magistrații clujeni.

Într-un alt dosar de daune se menționează că un alt șofer a condus mașina pe Bulevardul Muncii din Cluj-Napoca în data de 3 mai 2008, iar aceasta a suferit avarii la scutul motor și la baia de ulei după ce a intrat într-o groapă. Societatea de asigurare a achitat costul reparațiilor și s-a îndreptat în instanță asupra Primăriei Cluj-Napoca pentru recuperarea sumei de 1.718 lei.

„Instanța apreciază că prin nerespectarea obligației de a menține drumurile pe care le administrează în stare tehnică corespunzătoare desfășurării traficului în condiții de siguranță, Consiliul Local Cluj-Napoca se face vinovat de producerea evenimentului de pe Bulevardul Muncii soldat cu avarierea autoturismului. Dacă ar fi procedat prin semnalizarea cu indicatoare rutiere a existenței unei gropi în carosabil care să avertizeze conducătorii auto sau dacă ar fi procedat la astuparea gropii exista posibilitatea evitării producerii evenimentului soldat cu avarierea autoturismului”, se menționează în sentința Judecătoriei Cluj-Napoca din 28 februarie 2013.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun