Un preot refuză să înmormânteze persoane vaccinate: „Eu nu vreau să-mi iau asupra mea așa păcat de moarte”

Un preot refuză să înmormânteze persoane vaccinate: „Eu nu vreau să-mi iau asupra mea așa păcat de moarte”
Publicat: 23/12/2021, 16:36
Actualizat: 23/12/2021, 16:51

Un preot din Republica Moldova refuză să înmormânteze persoane vaccinate. „Eu nu vreau să-mi iau asupra mea așa păcat de moarte”, spune el.

Preotul din comuna Secăreni, raionul Hâncești, a refuzat să înmormânteze o femeie din localitate, care a murit din cauza unei boli incurabile, pentru că aceasta era vaccinată împotriva COVID-19, scrie Ziarul de Gardă.

Rudele au fost nevoie să apeleze la ajutorul unui alt preot, pentru ca femeia să fie înmormântată creștinește.

Valeriu Bogdan, soțul femeii decedate, vaccinat și el împotriva COVID-19, este de părere că preotul le-a încălcat drepturile și spune că nu e prima dată când slujitorul Domnului refuză să oficieze o slujbă de înmormântare.

Preotul acesta nu doar pe soția mea nu a vrut să o înmormânteze zilele trecute, la fel, nu a vrut să înmormânteze o persoană care a murit. Părintele nostru este obraznic. Nu este nicio ordine la biserică. Soția mea a avut cancer și ne-am dus la preot, însă el categoric nu a vrut să-mi înmormânteze soția. Mi-a spus că nu înmormântează persoanele vaccinate. Eu nu am vrut să ne certăm cu el, așa că am ieșit. Da, consider că a fost încălcat un drept (…). Nu m-am gândit dacă o să depun o plângere la poliție. Eu am să mă consult cu băieții. Oamenii din sat sunt șocați. Acum mor persoane și se zbat ca să iasă din ghearele virusului, însă acest preot nu vrea să îngroape oamenii. Vara aceasta eu m-am vaccinat, împreună cu soția. Sper să fie o lecție. El este părinte și trebuie să-și facă munca lui”, a spus soțul femeii decedate, pentru publicația citată.

Ce spune preotul

Contactat telefonic, Oleg Moraru, preotul comunei Secăreni, a confirmat faptul că a refuzat să înmormânteze o femeie de 63 de ani, pe motiv că aceasta era imunizată împotriva virusului COVID-19.

„Ce treabă aveți, matale ziaristă, cu înmormântarea? Ziariștii se ocupă cu înmormântarea sau ce? Lasă cei care îi ucid pe oameni să-i înmormânteze. Care au credință, înțeleg, care nu au credință, nu înțeleg. Eu pe oamenii bolnavi care nu mor de asta, îi înmormântez, dar pe vaccinați eu nu-i înmormântez”, a confirmat preotul Oleg Moraru.

Fața bisericeascp spune că dacă ar oficia slujba „ar comite un păcate de moarte”, motiv pentru care nu își va schimba atitudinea față de oamenii care mor și care au primit serul anti-COVID-19.

„Oameni buni, la ce am ajuns noi? Un duhovnic de la Sfântul Munte vorbește așa: „Nu există drum înainte. Nu există pocăință. Acesta este iad”. Omul care are cancer, el pleacă. Vaccinul mai repede te ajută să te duci. În general, aceștia care nu vin la biserică, nu trebuie înmormântați. Da, în continuare, eu n-o să-i înmormântez. Eu nu vreau să-mi iau asupra mea așa păcat. Este un păcat foarte mare – de moarte. Nu există pocăință (…). Nu mă interesează ce fac alți preoți. Eu nu sunt de acord cu mulți preoți. Sunt preoți care pot să-i înmormânteze (… ). Noi nu ne-am certat. Eu cu familia aceea am vorbit. Fără ceartă, le-am spus că eu n-o să-i înmormântez. Care-i problema? Eu nu văd nicio greșeală, nimic. Se pune întrebarea: câți oameni din sat vin la biserică? Ăștia din sat care nu vin la biserică, ei sunt cei care nu cunosc lucruri. Doamna asta care a murit, deloc nu se ținea de biserică”, a spus preotul Oleg Moraru.

Reacția Mitropoliei Moldovei

Oficialii Mitropoliei Moldovei spun că ce face preotul din Secăreni e greșit, dar nu au ce să-i facă, pentru că acesta nu se supune, pur și simplu, normelor bisericești.

”Dumnealui nu face parte din clerul Episcopiei de Ungheni și Nisporeni, și toate activitățile pe care le desfășoară el sunt din propria lui inițiativă și noi nu ducem responsabilitate de învățătura pe care o dă el creștinilor. El trebuie să se subordoneze, dar nu se subordonează și atunci este exact ca și cei care fac parte din alte culte. Lumea trebuie să se adreseze cu domnul primar să discute și să vadă. Mitropolia nu poate să facă nimic, pentru că el nu ascultă de Mitropolie. Oamenii trebuie să ia atitudine față de dumnealui. Acum câțiva ani, noi am fost în localitate și am discutat, pentru că dumnealui și-a prezentat învățătura lui greșit și atunci au fost adepți și persoane care l-au susținut, spunând că sunt de acord cu ceea ce el îi învață pe dânșii. Biserica nu trebuie să se implice în procesul de vaccinare. Noi îi îndemnăm pe creștini să se împărtășească. El poate fi pedepsit doar atunci când conștientizează și primește măsura pe care i-o dă biserica. El mai are încălcări dogmatice și s-a discutat cu el despre acestea, însă oamenii au fost cei care l-au susținut”, a declarat Vadim Corostinschi, secretarul Episcopiei de Ungheni şi Nisporeni.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
Ce făcea, de fapt, Vali Vijelie în timp ce soția lui anunța că divorțează după...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
A pierdut la Marriott banii de la cămătari și... De ce a cedat Mititelu Jr.?!...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Surpriză în Clanul Cordunenilor! El e NOUL ȘEF după moartea lui Costel
Un nou val de praf saharian vine peste România zilele acestea! La ce trebuie să...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
TRAGEDIE. A murit o legendă a fotbalului din România: Nu îl vom uita niciodată
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
Mesaje de Sf. Gheorghe 2024: Urări și felicitări cu La mulți ani. „Îți doresc să...
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
De ce l-a părăsit Simona Florescu pe Ion Dichiseanu: "Eu stiu foarte bine ce s-a...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Musculițele care zboară în jurul fructelor nu sunt muște de fructe. Cum să scăpăm de...