Un scriitor spune că nu este lăsat să candideze la șefia Uniunii Scriitorilor. Reacția lui Nicolae Manolescu

Un scriitor spune că nu este lăsat să candideze la șefia Uniunii Scriitorilor. Reacția lui Nicolae Manolescu
Publicat: 08/09/2013, 17:09
Actualizat: 05/11/2019, 21:22

Scriitorul Corneliu Leu acuză Comitetul Director al Uniunii Scriitorilor din România (USR) că i-a invalidat candidatura la funcția de președinte al USR, din cauză că nu și-ar fi plătit cotizația, autorul cerându-i lui Nicolae Manolescu, președintele Uniunii, să elucideze această problemă.

Potrivit unui comunicat postat pe site-ul Uniunii Scriitorilor din România în 6 septembrie, Comitetul Director al USR „a invalidat candidatura domnului Corneliu Leu la funcția de Președinte al Uniunii Scriitorilor din România, din motive statutare”.

„Consiliul U.S.R. din 10 iunie a.c. a hotărât că membrii U.S.R. care nu și-au plătit cotizația pe anul 2012 până la această dată – cazul domnului Corneliu Leu – sunt suspendați, neavând dreptul să aleagă și să fie aleși anul acesta”, se spune în comunicatul postat pe site-ul USR.

Pentru funcția de președinte al USR, candidează Dan Mircea Cipariu și Nicolae Manolescu, se mai spune în același comunicat.

Agenția de presă MEDIAFAX a relatat încă din 14 martie că Nicolae Manolescu, actualul președinte al Uniunii, și scriitorul Dan Mircea Cipariu vor candida la președinția USR, la alegerile care vor avea loc în septembrie – octombrie 2013.

Pe de altă parte, într-o scrisoare deschisă remisă duminică agenției MEDIAFAX, scriitorul Corneliu Leu i se adresează lui Nicolae Manolescu, spunând: „Nu știu dacă ai participat la ședința de Comitet Director invocată în comunicatul de pe situl internet al Uniunii Scriitorilor din 6 septembrie crt, în care s-a hotărât invalidarea candidaturii mele pe motiv de neplată a cotizației, fiindcă nu am primit procesul verbal al acesteia, ci doar o scrisoare nesemnată și nedatată. Fapt pentru care te rog să dispui să-mi fie remis acest document de ședință cu data, numele participanților, rezumatul discuțiilor, rezultatul votului și semnătura de confirmare”.

Totodată, Corneliu Leu spune că Nicolae Manolescu are o datorie morală să elucideze această situație.

„Dar, chiar și în cazul în care nu ai participat, eu cred că ai datoria morală să-i informezi pe ceilalți care au decis invalidarea mea – bine înțeles că totalmente neinfluențați de faptul că suntem implicați împreună în aceste candidaturi. Să-i informezi despre istoria reală a acesti neplăți a cotizației, care a constituit, chiar în această vară, subiectul întregii corespondențe dintre noi (…) Rezultă din această corespondență, cum singur îți ceri scuze că n-ai știut, atât motivul pentru care am întîrziat așteptând un răspuns pe care voi, Comitetul Director, nu mi l-ați trimis vreme de câțiva ani, cât și dovada că eu am cerut încă din luna mai să mi se rețină cotizația din îndemnizația viitoare și, fiindcă exact îndemnizația pe luna iunie mi-a fost reținută, eu nu am crezut că era vorba de un act abuziv (așa cum s-a dovedit până la urmă, când mi s-a reținut și cea de pe iulie, fapt care te-a făcut să-mi scrii), ci am crezut că s-au reglat conturile obligației mele statutare”, spune Corneliu Leu.

Corneliu Leu mai spune că pe site-ul USR în 19 august a fost anunțat faptul că el și-a depus candidatura, iar 18 zile mai târziu candidatura sa a fost invalidată.

„Iar acum, pe același mijloc public de comunicare: situl internet al Uniunii care în 19 august a anunțat și confirmat legalitatea celor trei candidaturi ale noastre, un așa zis ‘Comitet director’ cu o ședință nedatată și fără vreo semnătură de confirmare, anunță după 18 zile de campanie comună (nota bene: mai mult de jumătate decât întreaga durată a campaniei!), faptul că, asupra candidaturii mele s-a revenit”, spune Corneliu Leu.

Totodată, Corneliu Leu îl anunță pe Nicolae Manolescu și „pe cei care ar trebui să conducă Uniunea la modul interimar în această perioadă” că nu recunoaște Comitetul Director „căruia i-a expirat termenul și ai cărui membri, punându-și candidaturile pentru viitorul Consiliu al Uniunii, ar fi trebuit mai înainte să se autosuspende”.

„Domnia Ta ai obligația morală de a elucida în cazul meu problema așa zisei ‘neplătiri a cotizației’. Publicarea din 19 august a candidaturilor acceptate statutar a deschis o campanie asupra căreia nu are nimeni dreptul să revină”, spune Corneliu Leu.

Acesta mai spune că, „în cazul în care fostul Comitet Director se încăpățânează să-și aroge puteri și drepturi pe care nu le mai are”, el cere amânarea alegerilor până la rezolvarea acestui litigiu.

Pe de altă parte, contactat duminică de agenția de presă MEDIAFAX, Nicolae Manolescu a spus că, pe 11 iulie, când s-a reunit ultima dată (din acel moment USR nu are organe de conducere, n.r.), Consiliul USR a stabilit că toți membrii Uniunii care au drept de vot și implicit să candideze, trebuie să aibă cotizația plătită până pe 2012. „Pentru că statutul prevede că un an de neplată a cotizației înseamnă suspendare, prin urmare lipsa dreptului de vot și de candidatură”, a spus Nicolae Manolescu.

Potrivit lui Manolescu, Corneliu Leu nu și-a plătit cotizația decât mult după respectiva dată. „Nu și-a plătit cotizația nici pe 2012 și nici înainte. El nu plătise de o bună bucată de vreme. Prin urmare candidatura lui nu e valabilă, și dacă am accepta-o ar însemna să îi acceptăm pe toți cei care vin acum după data cu pricina și vor să voteze sau să candidedeze ceea ce ar fi un haos”, a spus Manolescu.

„Este un obicei acesta la Uniune. Când este ceva de cerut, se cere, când este ceva de dat sau de respectat regula, nu se respectă. Nu am inventat eu statutul, el există, este aprobat de judecătorie, deci nu am ce să-i fac (lui Corneliu Leu, n.r.). Îmi pare rău. Asta este”, a mai spus Nicolae Manolescu.

Alegerile USR vor avea loc începând din 16 septembrie și se vor încheia pe 7 octombrie, când se va întruni Consiliului nou ales și va avea loc numărătoarea voturilor pentru președintele USR, de către membrii Comisiei de numărătoare a voturilor, formată din președintele ales de Consiliu și din reprezentanții fiecărui candidat.

Statutul Uniunii Scriitorilor din România a fost modificat, pe 12 martie, și îi permite și lui Nicolae Manolescu, care se află la al doilea mandat la conducerea USR, să candideze pentru un al treilea mandat în funcția de președinte al uniunii.
Surse din USR au declarat, pentru MEDIAFAX, în data de 14 martie, că în noul Statut nu mai apare articolul potrivit căruia „Președintele USR e ales prin vot de CN (Conferința Națională, n.r.), în prima sesiune ordinară, pentru un mandat de 4 ani. Orice membru USR poate fi ales în această funcție pentru cel mult două mandate. Președintele poate fi revocat, tot prin vot, de către CN în sesiune extraordinară”. Aceste aspecte apăreau în articolul 32 din fostul Statut al USR.
Nicolae Manolescu a fost ales inițial în funcția de președinte al USR în anul 2005 și a fost reales în această funcție în noiembrie 2009. Cel de-al doilea mandat al lui Nicolae Manolescu în fruntea Uniunii Scriitorilor expiră în noiembrie 2013.
Criticul literar Nicolae Manolescu a confirmat, pentru MEDIAFAX, în 15 martie, că va candida pentru un al treilea mandat în funcția de președinte al USR, precizând că vrea să se asigure că „nu se alege praful” de uniune.

„În primul rând vreau să termin ce am început și în al doilea rând pentru că, după un an – un an și jumătate absolut îngrozitor din toate punctele de vedere, restabilim în acest moment creditul și finanțele uniunii. Aș vrea totuși să mă asigur că nu se alege praful. Suntem în acest moment fără nicio datorie, ne putem susține și revistele și tot. Asta după un an absolut oribil”, a spus Nicolae Manolescu. El a precizat că prioritatea sa la conducerea Uniunii Scriitorilor este „menținerea stabilității”. „Ceea ce înseamnă implicit publicarea revistelor (pe care le deține Uniunea Scriitorilor, n.r.) și menținerea tuturor programelor pe care le avem”, a mai spus atunci Nicolae Manolescu.

Pe de altă parte, scriitorul Dan Mircea Cipariu – care a candidat și în urmă cu patru ani pentru funcția de președinte al USR – a confirmat pe 14 martie, pentru MEDIAFAX, că își va depune și anul acesta candidatura pentru preluarea conducerii Uniunii Scriitorilor.

„Nu pot să îi dezamăgesc pe susținătorii mei de acum patru ani, care m-au votat, și nici pe cei noi, care vor să mă voteze. Noua formulă de votare aprobată de Consiliu este una mai democratică decât cea de acum patru ani. E sănătos pentru democrația Uniunii Scriitorilor să fie mai multe candidaturi cu soluții la problemele cu care se confruntă scriitorul român contemporan. Eu aș fi foarte bucuros să avem programe manageriale de calitate”, a declarat, atunci, Dan Mircea Cipariu.
În prezent, USR cuprinde 2.400 de membri, care activează în cele 12 filiale regionale organizate în România și în filiala Chișinău.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Mașinile trebuie să îl aibă la bord. Devine obligatoriu din 1 iulie. UE a dat...
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
VIDEO. Delia, criticată că nu este feminină. Gestul total neașteptat pe care artista l-a făcut...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
În urmă cu 203 ani, murea Napoleon Bonaparte. Cum a ajuns din simplu caporal un...