Un tânăr cu credit în franci elvețieni a fost concediat. Care a fost motivul

Un tânăr cu credit în franci elvețieni a fost concediat. Care a fost motivul
Publicat: 06/02/2015, 16:50

Marius Gheorghe, în vârstă de 27 de ani, a contractat, în anul 2007, un credit de 10.900 de franci elvețieni, pentru a-și cumpăra un autoturism. La momentul respectiv, francul era în jur de 2,1 lei, iar rata lunară se ridica la 450 de lei.

„Am luat creditul în anul 2007. Băncile erau înnebunite să dea împrumuturi în franci elvețieni, probabil se știa ce se va întâmpla. În 2009, rata îmi crescuse deja de la 450 de lei la 650 de lei, ceea ce a contat foarte mult în bugetul familiei mele”, a declarat bărbatul pentru corespondentul Mediafax.

Marius Gheorghe era jurnalist în momentul în care a contractat creditul în franci elvețieni, dar ulterior s-a angajat în domeniul bancar.

El spune că a fost concediat în luna ianuarie, după ce, nemaiputând să își plătească ratele încă din 2010, reprezentanții băncii au început să sune zilnic la angajatorul său, reclamând că acesta nu își achită datoriile.

„Rata ajunsese deja la 900 de lei. Mi-au pus poprire pe salariu, au început cu telefoanele la serviciu. Deși eu mă străduiam să am rezultate bune la muncă, m-au dat afară pentru că tot timpul mă sunau la serviciu. Mi s-a spus că ar fi bine să ne despărțim”, a mai spus bărbatul.

El susține că anul trecut a trimis băncii o scrisoare oficială prin care a solicitat să i se ofere sprijin pentru a-și putea achita datoria. Bărbatul a cerut băncii să-i accepte să achite aproximativ 9.100 de franci, sumă pe care o mai avea restantă, fără să fie nevoit să plătească și dobânzile și penalitățile aferente.

Tânărul mai spune că a încercat și telefonic și oficial, în scris, o negociere în acest sens, însă reprezentanții băncii l-au refuzat, spunându-i că are de achitat o sumă totală de 15.000 de franci elvețieni.

„Am luat legătura cu banca, să facem cumva să refinanțăm în lei. Le-am spus să mă ajute să achit datoria, pentru că nu vreau să îmbătrânesc cu acest împrumut. Mi s-a spus acesta este contractul și e un risc pe care mi l-am asumat. Asta, deși la momentul respectiv ei mi-au spus că francul elvețian este cea mai sigură monedă. Mi s-a spus să nu fac împrumut în lei, în euro, ei m-au sfătuit să fac împrumutul în franci. Mi-au vândut foarte bine. Nimic nu a fost întâmplător. Nu mi-au oferit niciun sprijin să plătesc, deși eu asta am vrut. Mă împrumutam la un prieten, achitam cei 9.000 de franci și scăpam, însă ei nu au vrut. Mi-au spus că trebuie să achit 15.000 de franci”, a mai afirmat bărbatul.

Tânărul a mai susținut că, deși în anul 2007 a luat un credit de aproximativ 24.000 de lei, acum a ajuns să datoreze băncii 65.000 de lei. De asemenea, el susține că nu se mai poate angaja în domeniul bancar pentru că figurează ca rău platnic, deși tot timpul a încercat să-și achite datoria, dar a fost refuzat, fiind obligat să achite o sumă nedrept de mare.

„Șansa mea este că nu am nimic pe numele meu, că-mi luau tot. Din păcate însă, nu mai pot intra în domeniul bancar, pentru că e primul lucru care se verifică. E o nedreptate. Am de plătit 15.000 de franci, în condițiile în care am luat 10.700 de franci și am plătit patru ani, nereușind să mai achit din bani. E nedrept. E singurul meu credit, sunt tânăr, vreau să scap de el, dar nu mi-au oferit niciun sprijin. Când le-am zis să le dau cei 9.000 de euro pe care îi am de plătit fără dobânzi mi-au răspuns că banca nu poate accepta oferta pentru că nu mă încadrez în normele de plată anticipată. Dar care sunt aceste norme, nu știu, că nu le-am găsit nicăieri”, a declarat prahoveanul.

Marius Gheorghe spune, de asemenea, că din momentul în care a început să întârzie cu plata ratelor reprezentanții băncii au început să îl sune continuu și să-i trimită „un sac de scrisori”.

„M-a sunat o doamnă o dată și mi-a spus că am de achitat ratele la bancă. I-am spus că am nevoie de sprijin, că nu mai pot achita, având în vedere valoarea la care a ajuns francul. Mi-a spus să duc a doua zi la bancă 2.000 de franci. I-am zis că nu am și m-a întrebat dacă nu am nimic de vânzare prin casă, vreun televizor sau poate vreun teren al părinților. Altădată, a răspuns soția mea, care i-a spus angajatei că nu avem posibilitatea să achităm și să ne înțelegem cumva, a cerut să ni se ofere o portiță. Angaja i-a replicat: «înțeleg că v-ați căsătorit din dragoste»”, a spus bărbatul.

El mai susține că după toate acestea a decis să apeleze la justiție și să dea banca în judecată.

„Nu e normal. Mi s-a făcut o nedreptate. Nu am fost informat despre riscul de creștere a francului, din contră, mi s-a spus că e cea mai sigură monedă, iar eu am fost de bună-credință. Eu sunt un caz fericit, dar am un prieten care a rămas fără casă. Toată această problemă cu francul elvețian va genera o criză socială. Oamenii vor rămâne în stradă, fără case. Sunt încrezător în justiție, a rămas singura mea speranță și, cum este deja creat un precedent în Europa și în țară, am speranțe”, a adăugat Marius Gheorghe.

Veronica Dinulescu, avocata tânărului, susține că aprecierea francului elvețian a generat situații disperate, în care oamenii au ajuns să nu își mai poată achita ratele și sunt la un pas de a-și pierde locuințele.

„Majoritatea sunt împrumuturi ipotecare, în urma cărora oamenii și-au achiziționat un apartament. La momentul contractării creditelor în franci elvețieni li s-a spus și au fost convinși că este cea mai buna variantă. Ofițerii bancari le spuneau că doar un război poate destabiliza această monedă, că este cea mai sigură monedă, și chiar dacă se calificau pentru obținerea unui credit în euro sau lei, erau convinși că aceasta este cea mai bună variantă, ofițerii bancari argumentând că ei înșiși au astfel de credite. Astfel, din discuțiile purtate cu debitorii rezultă că aceștia au fost induși în eroare cu intenție să încheie astfel de contracte de credit în franci elvețieni, băncile profitând de faptul că nu toți cetățenii au cunoștințe financiar-bancare”, a declarat avocata Veronica Dinulescu.

Avocata spune că este căutată zilnic de persoane care au contractat credite în franci elvețieni și care au probleme cu băncile, ea având pe rol astfel de dosare la Judecătoria Ploiești, Tribunalul Prahova, Judecătoriile Sector 2 și 3 București, Tribunalul București și Tribunalul Buzău.

„În toate contractele se regăsește clauza de risc valutar, dar doar împrumutatul este cel care suportă toate riscurile, deși contractul de împrumut este un contract bilateral, în care riscul trebuie suportat de ambele părți si nu de o singură parte, adică doar de împrumutat, apărând astfel un dezechilibru major între drepturi și obligații”, a mai spus Dinulescu.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Chec de post. Rețeta ideală pentru iubitorii de cafea
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Fanii din Anglia și Scoția, avertizați înainte de Euro 2024 că berea germană e mai...