Un urs a coborât din munți și a atacat aceeași mașină de două ori în trei zile. GALERIE FOTO

Publicat: 24/03/2016, 00:12
Actualizat: 28/09/2018, 23:13

Oamenii din localitatea argeșeană Dâmbovicioara spun că trăiesc cu teamă din cauza unui urs care coboară, de aproape doi ani, din munți în gospodării și le omoară animalele, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Localnicilor le este teamă că ursul îi va ataca și pe ei.

Lui Ion Pantea, un localnic din Dâmbovicioara căruia în trecut ursul i-a mâncat câteva animale și i-a avariat mașina, animalul i-a atacat din nou vehiculul.

„De un an de zile ursul îmi atacă animalele, îmi rupe mașina. Am făcut sesizări peste sesizări. Sunt luat în bătaie de joc. Miercuri, m-a anunțat un vecin că mașina e din nou avariată de urs. Am sunat la 112, să cer din nou ajutor. Cu trei zile înainte am pățit același lucru. Am făcut plângere la Primărie, dar în zadar. Nu s-au prezentat nici reprezentanți de la AJVPS, nici de la Parcul Național, nici de la Fondul de Vânătoare. Nimeni nu m-a băgat în seamă. Am sunat primarul și mi-a zis . N-a venit nimeni! Doar șeful de post a venit și mi-a spus că Poliția n-are cum să mă ajute. Poate să-mi dea o dovadă cu ce s-a întâmplat cu mașina. Omul mi-a vorbit foarte frumos, dar asta nu mă ajută să-mi recuperez paguba. Nu știu unde să mă mai duc, ce să mai fac”, a declarat proprietarul mașinii.

Ion Pantea susține că i s-a propus să cumpere ursul pentru a scăpa de el.

MEDIAFAX FOTO

„De mai bine de un an asta e situația! Ursul mi-a rupt mașina de două ori anul trecut. Anul ăsta, încă de două ori. De ce nu vor să-i pună mâncare ursului acolo unde trebuie să și trăiască, să nu mai coboare în gospodării? Cu Asociația de Vânători am vorbit. Au venit de două ori. Spun așa: . (…) A venit astă-vară un tânăr de la Asociația Jderul și l-am rugat să-l împuște pe urs, dar mi-a zis că n-au client. M-a întrebat dacă vreau eu să cumpăr ursul. Nu știu cum să mă mai înțeleg cu oamenii ăștia. La mine nu mai pot să stau, în pădure nu îmi mai dau voie, mașina nu pot să o țin aici. În concluzie, trebuie să le cumpăr eu ursul, ca să scape de el. Ursul ăsta ne mănâncă animalele și ne omoară și pe noi. I-a mâncat unui vecin două vaci. Cei de la Parcul Național au acaparat toate proprietățile din zonă. Când mi-a rupt ursul mașina mi-au spus că parcul începe dincolo de unde era parcată, deci nu-mi plătesc pagubele. Când merg să tai un lemn, îmi spun despre aceeași zonă că aparține Parcului Național. Ce să mai înțeleg?”, a adăugat Ion Pantea.

MEDIAFAX FOTO

La rândul său, primarul localității Dâmbovicioara, Dumitru Secăreanu, a declarat corespondentului MEDIAFAX că în trecut au existat într-adevăr mai multe probleme cauzate de un urs, dar că acum acesta a distrus doar o mașină.

„Nefiind zăpadă, ursul tranzitează zona. Anul acesta nu a intrat în gospodării. Astă-vară a făcut mai multe stricăciuni în gospodăriile oamenilor, dar acum e vorba de o singură mașină, lăsată pe domeniul public, în care e ținută carne pentru câinii ciobănești și porumb pentru oi. E normal ca aceasta să reprezinte o țintă pentru urs. Poliția a intervenit și l-a rugat pe proprietarul care a făcut reclamația să ia mașina de acolo și s-o spele, dar el nu înțelege”, a spus Secăreanu.

Edilul a adăugat că autoritățile locale nu pot interveni în acest caz.

„Noi ca și autoritate locală nu putem face nimic. E vorba de Parcul Național Piatra Craiului, iar animalele din parc sunt ocrotite de lege. Am discutat cu un delegat al fondului de vânătoare Jderul și am stabilit ca ursul să fie speriat. Există și o aprobare ca ursul să fie împușcat, dar numai dincolo de Parcul Național, pentru a nu fi afectate și celelalte animale. Se va găsi o soluție”, a conchis primarul localității Dâmbovicioara.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Nu mai trec ITP-ul! Sunt vizate mașinile mai vechi de 12 ani din România
Eurovision 2024. Trei țări au șanse mari să câștige concursul muzical
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
James Clerk Maxwell, omul de știință care a demonstrat pentru prima dată legătura dintre electricitate,...