UNESCO amână trei ani includere Roșia Montană Patrimoniul Mondial

UNESCO amână trei ani includere Roșia Montană Patrimoniul Mondial
Publicat: 03/07/2018, 05:55
Actualizat: 25/03/2019, 19:06

Includerea localității Roșia Montană în lista Patrimoniului Mondial UNESCO a fost amânată, luni, după dezbaterile de la cea de-a 42-a sesiune a Comitetului pentru Patrimoniul Mondial UNESCO, care are loc în perioada 24 iunie – 4 iulie, la Manama, în Bahrain. Dosarul „Peisajul Cultural Minier Roșia Montană” fusese trimis de Ministerul Culturii din România la UNESCO, pentru înscrierea în Patrimoniul Mondial, pe 4 ianuarie 2017 și primise recomandare pentru includere din partea International Council on Monuments and Sites (ICOMOS).

Amânarea a fost solicitată de Ștefan Răzvan Rab, secretar de stat din Ministerul Culturii, care a reprezentat România la sesiunea UNESCO,până la finalizarea procesului cu compania Gabriel Resources.”Timp de un an și jumătate, eu și Delegația României la UNESCO am făcut lobby pentru admiterea/succesul acestei candidaturi, printre membrii Comitetului Patrimoniului Mondial,” și-a motivat absența Adrian Cioroianu, ambasadorul României la UNESCO. „Acum nu aș fi fost foarte convingător, probabil, dacă aș fi susținut altceva, în fața acelorași oameni. Acesta este motivul pentru care eu (și nici alt membru al delegației) nu am mers la reuniunea din Bahrain.”

Dezbaterile privind dosarul Roșia Montană au durat aproximativ o oră și jumătate, dar încă de la început, oficialii UNESCO au menționat că, pentru includerea unui sit pe lista Patrimoniului Mondial, este nevoie de consimțământul statului parte. Cu toate că includerea sitului Roșia Montană pe lista Patrimoniului Mondial este îndreptățită, îndeplinind toate condițiile de autenticitate și integritate cerute de UNESCO, delegația Azerbaidjanului a propus să se trimită dosarul înapoi statului român, având în vedere problema arbitrajului internațional aflat în curs. Potrivit regulamentului UNESCO, România are la dispoziție 3 ANI să revină cu un nou dosar. Mai multe delegații au subliniat caracterul extraordinar al cererii de amânare a includerii, în condițiile în care situl primise recomandarea din partea ICOMOS, dar, așa cum sublinia Tunisia, „nu putem să trecem peste dorința statului parte”.

Ministrul Culturii, George Ivașcu, a solicitat amânarea deciziei privind includerea Roșiei Montane în Patrimoniul UNESCO motivând că trebuie protejate drepturile statului român în litigiul cu compania Gabriel Resources. „România poate pierde suma de 4,37 miliarde de dolari,” avertizează Ivașcu. „Guvernul României a solicitat amânarea analizării dosarului depus la UNESCO până la soluționarea litigiului de la Curtea de Arbitraj de la Washington. Nu suntem dispuși să plătim din buzunarul cetățeanului cele 4 miliarde de dolari care se pot pierde.”

Ștefan Rab a reprezentat România la sesiunea UNESCO din Bahrein

Fostul ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu, acuză într-o postare pe o rețea de socializare, că guvernul a trădat interesele României după ce includerea sitului Roșia Montana pe Lista Patrimoniului Mondial a fost amânată la cererea actualilor oficiali de la Ministerul Culturii.

„Guvernul, prin această mișelie, a trădat interesele României,” scrie Alexandrescu. „Toate șansele erau de partea noastră. ICOMOS dăduse o recomandare de includere a Roșiei Montane în Lista Patrimoniului Mondial, toate statele aveau de gând să voteze pentru includere, nimeni neavând nimic de obiectat în acest sens. Nimeni, în afară de… România.”

Potrivit fostului ministru, amânarea vine în urma unei minciuni repetate obsesiv de guvern: „Interesele unor corporații și ale unei clase politice vândute încă de acum 20 de ani au fost mai importante decât interesul național. Amânarea votului pe motivul procesului de arbitraj înseamnă mulți, mulți ani de zile, șansele salvării Roșei scăzând cu fiecare zi care trece. Este cel mai rușinos moment al României de când este membră UNESCO. Toate celelalte state ale lumii duc o negociere acerbă în aceste zile astfel încât monumentele lor să fie incluse în Lista UNESCO, iar fiecare reușită este întâmpinată cu aplauze și urale”.

Poziția oficialilor din România îl face pe Vlad Alexandrescu să se gândească la vânzarea patrimoniului: „Tot ce vor e să ne lase naibii în pace UNESCO cu ideile lor, să facem un crater peste Roșia Montană ca să își poate umple ei buzunarele” concluzionează fostul ministru. „Normal că și restul statelor știu acest lucru, nu toți sunt la fel de precum guvernul nostru. Și așa vom fi cunoscuți de acum înainte, cei care își vând patrimoniul pentru bunăstarea politicienilor lor. Ceea ce ați săvârșit voi aici, membri și reprezentanți ai Guvernului, se numește TRĂDARE.”

„Retragerea dosarului Roșia Montană, obiectiv ce urma să fie inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO, ca urmare a deciziei Guvernului Dăncilă, a creat o situație incalificabilă la cea de a 42-a sesiune a Comitetului pentru Patrimoniul Mondial UNESCO de la Bahrein,” se arată într-un comunicat de presă al președintelui Comisiei Permanente a Parlamentului pentru relația cu UNESCO, deputatul PNL Ionel Palăr.

„Atât PNL, cât și eu personal, am susținut ca Roșia Montana să fie inclusă în patrimoniul mondial și este inimaginabil cum un guvern poate lucra împotriva intereselor propriei țări. Guvernul Dăncilă a sfidat expertiza specialiști români și străini, iar solicitarea de amânare a introducerii Roșia Montana pe lista Patrimoniului UNESCO, până la finalizarea litigiului internațional, este o desconsiderare a valorilor naționale unicat, recunoscute și apreciate la nivel mondial,” a declarat Palăr.

Președintele Comisiei pentru relația cu UNESCO mai susține că, din fericire, Comisia UNESCO a recomandat monitorizarea sitului și cooperarea statului român cu organismele internaționale.

„România va avea obligativitatea conservării Roșia Montana, mai ales că există temeri serioase că neimplicarea statului va duce la degradarea minelor romane, așa cum au avertizat și specialiștii ICOMOS,” mai adaugă Palăr. „Cert este că România a pierdut o oportunitate pentru care alții se luptă, iar românii trebuie să știe că Guvernul Dăncilă acționează împotriva lor și acasă, în România, și în afara granițelor țării. Mai mulți delegați ai țărilor participante și-au manifestat surprinderea față de această poziție contrară a guvernului, ce contravine intereselor patrimoniului românesc.”

ŞOC! Bărbatul celebru adorat de întreaga ţară a violat o adolescentă de 16 ani. Mama...
Mirela Vaida, OUT de la Antena 1! EI o înlocuiesc :O
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
Bolile pe care le riști în funcție de grupa de sânge. Cine este predispus la...
Gigi Becali a dat tunul imobiliar cu hotelul miliardarului Ioan Niculae! Cum arată „bijuteria” de...
Cercetătorii au dezvoltat medicamentul pentru diabetul de tip 1, care ar putea înlocui clasica injecţie
Un șofer repetă o greşeală de mai multe ori pe E85 „DRUMUL MORȚII”. În final...
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Africa de Sud a detectat o nouă variantă de coronavirus. B.1.1.529 are un număr mare...
Mirela Vaida, OUT de la Antena 1! EI o înlocuiesc :O
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Varianta OMICRON, depistată și în ITALIA!
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Știrea ȘOC a momentului în România: A fost găsit mort
ȘOC TOTAL la nivel mondial! Adevărul despre varianta care a speriat toată Planeta: Răsturnare totală...
Tulpina Omicron declanșează alertă maximă în România! Nimic nu ne mai protejează
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...