• Publicat:
Știri

Unic în România. Cum poate distruge acest aparat celulele canceroase

Unic în România. Cum poate distruge acest aparat celulele canceroase
Specialiștii Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Cluj-Napoca tratează pacienții depistați cu cancer pulmonar cu ajutorul unui aparat de criochirughie endoscopică unic în țară care permite înghețarea celulelor canceroase, intervenția fiind minim-invazivă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Mărioara Șimon, medic pneumolog și bronholog în cadrul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello” Cluj-Napoca, a declarat, joi, presei, că recuperarea pacienților este mult mai rapidă, metoda fiind una în care se înregistrează mai puține complicații pentru aceștia. „Criochirurgia endoscopică este pentru prima dată la noi în țară și ne permite să facem intervenții avansate de bronhoscopie intervențională. Aparatul achiziționat permite criobiopsie, adică diagnostic în tumorile pulmore, crioadeziune, adică extracția corpilor străini, și criorecanalizare pentru terapia endoscopică a tumorilor maligne sau benigne, dacă ele sunt localizate pe căile respiratorii principale, mari. Metoda folosește frigul, temperaturi joase, de minus 20, minus 40 grade Celsius pentru a distruge țesutul tumoral. În principiu, se îngheață celulele care explodează și se produce necroza lor. Sunt metode minim invazive, bineînțeles cu mai puține complicații pentru pacienți. Recuperarea este mult mai rapidă. Și se adresează în primul rând pacienților care nu au contraindicație pentru procedurile chirurgicale”, a spus Șimon.

Potrivit medicului, avantajele acestei metode sunt creșterea randamentului de diagnostic de la 70-80% în bronhoscopia convențională, până la 90% cu criobiopsie, fragmentele fiind mai mari, de calitate superioară, fără artefacte de zdrobire, fără a lăsa cicatrici și nu sunt dureroase pentru pacienți.

Pe lângă diagnosticul tumorilor, aparatul permite și recoltarea de țesut pulmonar prin biopsie pulmonară transbronșică.

Managerul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Cluj, Vasile Mureșan, a declarat la rândul său că noul aparat folosit în terapia cancerului pulmonar a fost achiziționat din fondurile Ministerului Sănătății și a costat aproape 40.000 de euro. „Este unic în România. Spitalul nostru este un centru de excelență putem spune, dacă nu cel mai performant din România”, a spus Mureșan.

Noul aparat este folosit împreună cu un videobronhoscop care mărește imaginea și indică leziunile suspecte care nu se pot vedea cu ochiul liber, înainte de apariția unei tumori.

În ultimii doi ani, secția de bronhologie a spitalului clujean a fost dotată cu aparatură medicală de aproape 250.000 de euro, fondurile provenind de la Consiliul Județean Cluj, Ministerul Sănătății sau resurse proprii.

SURSA FOTO: www.citynews.ro

Inchide