UNIC în România. O universitate din Cluj și-a deschis propriul magazin de desfacere și face vânzări de 1.000 DE EURO PE ZI

Publicat: 18/02/2019, 21:59

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj, și-a făcut anul trecut o firmă, ca să poată vinde ceea ce produce în Stațiunea Didactică Experimentală de la Cojocna.

Directorul societății care administrează magazinul, Lucian Cuibus, asistent universitar la USAMV, a declarat că în noul spațiu vor fi vândute și produse alimentare ale micilor producători din zonă, pentru a-i promova, cum ar fi miere, pâine, ulei presat la rece sau ciocolată.

„Am investit într-un nou spațiu pentru magazinul propriu al universității, unde vindem produse din carne, ouă, lapte, iaurturi. Era necesar acest lucru, deoarece clienții ne-au cerut o cantitate mai mare de produse. De asemenea, aducem și produse de la micii producători din zonă, pentru a-i promova – miere, pâine, ulei presat la rece, ciocolată – deoarece în supermarket-uri sunt multe produse din import. Pe viitor, încercăm să ne extindem în fiecare cartier al municipiuluiCluj-Napoca. Vrem să aducem și o gamă nouă de produse inovative, cum ar fi sucuri cu probiotice. Calitatea produselor noastre este net superioară, toate provin din ferma noastră de la Cojocna, unde creștem porci, găini, capre și vaci, iar procesarea o facem la Facultatea de Știință și Tehnologia Alimentelor”, a explicat directorul administrativ al universității, Lucian Naș.

Ce spun clienții

Vânzătoarea Emilia Neag povestește că, între orele 10-14, se înregistrează tot timpul coadă, majoritatea clienților fiind pensionari, care sunt atrași, în principal, de prețurile mici, dar vin să cumpere și angajați și studenți ai USAMV.

O pensionară a explicat că vine să se aprovizioneze de la noul magazin, deoarece marfa este proaspătă și are un gust foarte bun, care îi amintește de cel din copilărie.

„Am o părere foarte bună despre acest magazin. Majoritatea pensionarilor venim aici să ne aprovizionăm pentru că produsele sunt mai ieftine. Au ouă de la 0,30 de lei, lapte crud integral de vacă la 3 lei litrul, cu 4% grăsime, mezeluri, care au multă carne în ele, iaurt. Eu cumpăr de la USAMV de 4 ani, dar acum magazinul este mai mare, mai încăpător și mai modern. Sunt produse românești, naturale”, a spus o pensionară aflată la coadă.

Magazinul USAMV, luat cu asalt de pensionari

Un alt client a lăudat produsele și prețul acestora, susținând că, pentru pensionari, orice economie făcută la cumpărături este binevenită.

„Ne place foarte mult aici, decât să mergem să luăm ouă, carne și lactate din supermarket-uri, unde nu știi cum sunt produse. Am încredere în cei de la USAMV, pun mare preț pe calitate. Merită să stai la coadă pentru ele, ca pe vremuri”, a spus acesta.

Vânzările noului magazin ajung și la 1.000 de euro pe zi.

O universitate din Cluj și-a deschis propriul magazin de desfacere și face vânzări de 1.000 DE EURO PE ZI

Cuibus se laudă că e singurul magazin de acest gen din țară – în care o universitate își desface propriile produse, fie de la fermă, fie procesate. USAMV are pe Calea Florești șase mici făbricuțe, din care acum funcționează trei: iaurturi, panificație, vinificație, berărie, zaharoase și carmangeria, din care funcționează carmangeria, panificația și iaurturile. Restul sunt în curs de autorizare.

„Magazinul funcționează în subordinea universității de 15 ani, dar înainte să înființăm SRL-ul, nu puteam valorifica produsele și către restaurante și industria horeca. În plus, universitatea învață studenți, nu vinde produse. Clar, consumatorul e clientul principal acum, dar nici de acum înainte nu vrem să ajungem de exemplu la supermarketuri. Un client al nostru e Grădinița UBB-ului (n.red: universitatea „Babeș-Bolyai”) unde dăm iaurturi pentru copii, pentru că părinții cer produse locale”, spune acesta.