Unul dintre motivele invocate de preoți pentru a-i excomunica pe trei credincioși din Vrancea: au instigat la neplata contribuției pentru biserică

Unul dintre motivele invocate de preoți pentru a-i excomunica pe trei credincioși din Vrancea: au instigat la neplata contribuției pentru biserică
Publicat: 22/05/2015, 21:31

Preoții spun că cei trei credincioși din Focșani au instigat la neplata contribuției pentru biserică în perioada Postului Crăciunului. Preoții spui că atunci se citește și Pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române cu privire la această colectă destinată ajutorării săracilor din fiecare eparhie.

În plus, credincioșii au fost excomunicați și pentru că au contestat deciziile Centrului Eparhial în chestiuni privitoare la cler și l-au amenințat pe preot, deranjându-i slujbele religioase în toate duminicile și sărbătorile, începând cu data de 14 septembrie 2014 și până în prezent.

„Însă, cea mai gravă dintre toate, a fost amenințarea – transmisă ierarhului, verbal și în scris – că vor ocupa biserica Sfântul Andrei, vor arunca Antimisul chiriarhului (fără de care nici un preot nu poate sluji cele sfinte), își vor aduce „preotul lor”, se vor rupe de Biserica Ortodoxă și vor preda locașul de cult unei alte entități religioase”, spun preoții.

Trei persoane – Nela Panaite, Elena Daniela Baneș și Romică Gavrilă – au fost excomunicate din Biserica Ortodoxă Română, în urma unor declarații „pe care le-au făcut, verbal și în scris, prin care aceștia dovedesc faptul că sunt o reală amenințare pentru unitatea Bisericii”, se arăta într-o informare a Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancea.

Surse bisericești afirmau că această măsură nu a mai fost luată în BOR de câteva sute de ani, fiind specifică primelor secole de creștinism.

Potrivit acelorași surse, cei trei enoriași ar fi fost pedepsiți pentru că au protestat față de deciziile luate de Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei care l-au vizat pe preotul Giorgică Vatră de la Biserica „Sfântul Apostol Andrei” din Focșani. Acesta a ajuns în atenția Arhiepiscopiei ca urmare a unei afaceri cu obiecte bisericești pe care o are familia sa. Preotul nu a renunțat la afacere, astfel că Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei l-a pedepsit pentru „neascultarea și atitudinea necuviincioasă față de chiriarh (conducător al unei eparhii, mitropolii, patriarhii – n.r.)”, fiind trimis la mănăstire pentru o perioadă de 30 de zile.

În urma deciziei, enoriașii au protestat în fața bisericii în mai multe rânduri, începând din toamna anului trecut, ajungându-se până la acuzații grave la adresa preoțimii și a conducătorilor Arhiepiscopiei. Cei trei excluși din rândurile bisericii s-au aflat printre cei mai vehemenți protestatari.

„Considerând cu mâhnire și durere sufletească că situația tensionată de la Parohia «Sfântul Andrei» din Focșani a continuat pe parcursul ultimelor luni, în pofida încercărilor chiriarhului și centrului eparhial de a restaura liniștea și pacea în interiorul acestei comunități, tulburate în mod repetat de manifestările necreștinești ale unui grup schismatic de persoane cu comportament sectar, Permanența lărgită a Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, întrunită în ședință de lucru, joi, 7 mai 2015, a luat următoarele decizii pe care le aduce la cunoștința Preacucernicilor Părinți Protoierei din județul Vrancea, precum și a credincioșilor creștini din Parohia «Sfântul Apostol Andrei». (…) se face cunoscută excomunicarea (excluderea) din Biserica Ortodoxă a domnului Romică Gavrilă, a doamnei Elena Daniela Baneș și a doamnei Nela Panaite, pe temeiul art. 5, paragraful B, lit. F din Regulamentul autorităților canonice disciplinare și al instanțelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române și al Sfintelor Canoane: 10, 12, 13, 16, 32, 36 și 51 (…), sancțiune propusă de Consistoriul Eparhial, în urma studierii dosarului cauzei respective și aprobată în Permanența Consiliului Eparhial din 7 mai 2015, motivată de declarațiile pe care le-au făcut, verbal și în scris, prin care aceștia dovedesc faptul că sunt o reală amenințare pentru unitatea Bisericii”, se arăta în hotărârea Arhiepiscopiei, afișată la Biserica „Sfântul Andrei” din Focșani.

Măsuri au fost luate și față de alte opt persoane, care au fost canonisite, fiind oprite de la Sfânta Împărtășanie până când vor face pocăință în fața comunității, „pentru manifestările lor repetate de contestare a deciziilor luate de Centrul Eparhial, cu privire la Parohia «Sfântul Apostol Andrei»”.

O tânără speranţă a ţării în sport întreţine relaţii intime pentru bani: "Când i-am spus...
Câți lei a plătit un turist pentru o friptură în Mamaia. Când a venit nota,...
FOTO. Roxana Nemeș și Andreea Antonescu și-au etalat busturile generoase la plajă! Cum arată cele...
Zodiile care oferă cea mai toxică iubire: 1. Rac
Nu s-a ales doar cu premiul și trofeul Survivor România 2021, ci și cu un...
Parma i-a stabilit prețul lui Dennis Man! Ce sumă i-a cerut patronul american de la...
Un oraș cu 15 milioane de locuitori riscă să ajungă de nelocuit din cauza apei....
Zeci de cadavre plutind pe râu. Descoperirea macabră ce aduce în atenţia lumii unul dintre...
Cele mai ieftine SUV-uri cu cutie de viteze automată
BANCUL ZILEI – Bătrânel răsfățat de nevasta de 19 ani
Imagini apocaliptice în Siberia. Ard patru milioane de hectare în cea mai rece regiune din...
Câți lei a plătit un turist pentru o friptură în Mamaia. Când a venit nota,...
O TÂNĂRĂ care a mers la bazin cu un costum prea DEOCHEAT a avut parte...
Chinezii au construit un câmp cu rachete nucleare! Cum arată, imaginile sunt ULUITOARE
ȘOC! Inna, aproape DEZBRĂCATĂ pe net! Iubitul Deliric a reacționat incredibil
O chelneriţă a servit mulți ani un bătrân ţâfnos. După ce bărbatul a murit a...
Rezulatete finale Titularizare 2021. Când se anunţă notele după contestaţii pe Edu.ro pentru educatori, învăţători...
ȘOCUL ANULUI pentru cei vaccinați cu PFIZER! Este răsturnare totală de situație. Anunțul cumplit a...
Liviu Dragnea, pe mâna medicilor de urgență. Specialiștii sunt rezervați
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
De pe scenă, în afaceri. Ce business a lansat artistul Vlad Miriţă alături de antreprenorul...