Ursul care a rănit doi pădurari în județul Argeș și a fost împușcat era TURBAT

Ursul care a rănit doi pădurari în județul Argeș și a fost împușcat era TURBAT
Publicat: 22/09/2012, 11:12
Actualizat: 26/03/2019, 06:06

Ursul care a rănit, sâmbătă, doi pădurari, în județul Argeș, și a fost împușcat era bolnav de rabie, în timp ce un alt urs împușcat la aceeași partidă de vânătoare la care cei doi bărbați participau ca gonaci era sănătos, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit directorului Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Argeș, dr Daniel Lupu, în zona unde a avut loc evenimentul a fost instituită carantină pe o zonă de supraveghere pe o porțiune de zece kilometri și o zonă de protecție pe o porțiune de 30 de kilometri, iar câinii, pisicile și vulpile vor fi vaccinate.

„Ursul care i-a mușcat pe cei doi pădurari are un rezultat pozitiv la analizele de laborator efectuate, după probele recoltate din creier, deci are rabie, respectiv turbare, celălalt are rezultat negativ. Pentru cel cu rezultat negativ, care nu are turbare, probele vor fi trimise la București pentru confirmare, așa este legislația în domeniu, pentru cel descoperit cu rabie nu mai este necesară o altă confirmare”, a declarat Daniel Lupu.

Potrivit sursei citate, există și rezultatele probelor recoltate în ceea ce privește prezența trichinelozei, rezultatul fiind negativ.

„Se vor institui măsuri în conformitate cu legea pe 30 de kilometri în jurul locului unde a avut loc atacul, vor fi vaccinate câinii și pisicile, iar vulpile vor primi vaccinurile orale la vizuine. Este vorba de fondul de vânătoare Arefu care aparține Ocolului Silvic Vidraru”, a declarat directorul DSVSA Argeș, dr Daniel Lupu.

Lupu a mai precizat că instituția pe care o conduce a anunțat în scris Direcția de Sănătate Publică Argeș despre necesitatea că pădurarii Direcției Silvice Argeș să fie urgent vaccinați antirabic la Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență din Pitești.

Doi pădurari au fost atacați, vineri, de un urs, în timp ce participau ca gonaci la o partidă de vânătoare organizată de Ocolul Silvic Vidraru.

„Vânătoarea a avut loc în zona Tulburea-Corbeni, în timp ce pădurarii goneau doi urși, iar la un moment dat unul dintre animale s-a întors spre ei. Se pare că, speriat, unul dintre pădurari a tras un foc de armă, iar apoi ursul l-a atacat. Celălalt pădurar a încercat să își salveze colegul, fiind și el rănit”, declara purtătorul de cuvânt al Poliției Argeș, Adelina Florescu.

Unul dintre pădurari a fost rănit la o mână, iar celălalt are leziuni la șold și la un picior, ambii fiind transoportați la Spitalul Municipal din Curtea de Argeș.

Prefectul județului Argeș, Cristian Soare, afirma că ursul care i-a atacat pe cei doi pădurari a fost împușcat.

Reprezentanții Direcției Silvice Argeș spun că primele cercetări arată că au fost respectate regulile prevăzute de legislația în domeniu referitoare la vânătorile organizate, iar ancheta internă este în desfășurare.

Aceștia au precizat că vânătoarea fusese organizată pentru împușcarea a doi urși, unul dintre ei fiind cel care i-a atacat pe pădurari.

Tot în localitatea argeșeană Corbeni, în iulie 2009 un bărbat în vârstă de 60 de ani a fost ucis de un urs în timp ce se afla pe un câmp din apropierea localității, animalul fiind omorât apoi de câțiva localnici cu furci și topoare.

În ultimele zile, două persoane și-au pierdut viața, iar alte două au fost rănite, după ce au fost atacate de urși, în județul Dâmbovița.

Primele incidente au avut loc sâmbătă, în satul Dealu Frumos, comuna Pietroșița, respectiv în satul Dealu Mare, comuna Buciumeni, cele două localități fiind învecinate. Ursul care a atacat cele patru persoane a fost împușcat, iar în urma analizelor s-a stabilit că acesta era turbat, în zonă fiind insituită carantina.

Miercuri, un bărbat de 63 de ani a fost ucis de un alt urs, în localitatea dâmbovițeană Moroieni, în zona de carantină, animalul nefiind prins până vineri. În acest caz, autoritățile au stabilit că a fost vorba despre braconaj, ursul rămânând prins într-un laț, de unde a reușit să scape, atacându-l pe bărbatul de 63 de ani.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
România demolează Austria. Anunțul a venit chiar azi, 19 aprilie: Greu, dar am obținut
O vedetă PRO TV, decizie de neînțeles. De ce s-a retras din televiziune
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului