Vâlcov are nevoie de timp să-și ia un avocat. Apelul consilierului a fost amânat de instanța supremă

Redactor:
Firuta Flutur
Vâlcov are nevoie de timp să-și ia un avocat. Apelul consilierului a fost amânat de instanța supremă
Darius Vâlcov a depus la instanța supremă o solicitare de amânare a apelului în dosarul în care a fost condamnat în primă instanță la 8 ani de închisoare, motivând că vrea să-și angajeze un avocat și să-și pregătească apărarea, magistrații dispunând un nou termen pe 11 iunie.

Totodată, Lucia Rog, unul dintre judecătorii completului de cinci care judecă apelul consilierului premierului Viorica Dăncilă a formulat o cerere de abținere, pentru că a dispus măsuri preventive în dosar, iar instanța a aprobat această solicitare, magistratul urmând să fie înlocuit.

Magistrații Înaltei Curți au stabilit următorul termen de judecată pentru data de 11 iunie.

Darius Vâlcov nu s-a prezentat marți la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), el fiind reprezentat de un avocat din oficiu.

Pe 8 februarie 2018, fostul ministru al Finanțelor, în prezent consilier de stat al premierului Viorica Dăncilă, Darius Vâlcov, a fost condamnat, de instanța supremă, la opt ani de închhisoare, decizia nefiind definitivă. Darius Vâlcov a fost trimis în judecată în anul 2015, de către procurorii DNA, fiind acuzat de trafic de influență, spălare de bani și operațiuni financiare sau acte de comerț incompatibile cu funcțiile.

Potrivit rechizitoriului trimis instanței, în 2009, administratorul unei societăți comerciale i-ar fi cerut lui Darius Vâlcov, care atunci era primar al municipiului Slatina, să intervină la factori de decizie de la SC Compania de Apă Olt SA, pentru a câștiga licitații de lucrări pentru obiective din Slatina, Scornicești, Piatra Olt și Drăgănești. În schimbul intervenției sale, omul de afaceri i-ar fi promis lui Darius Vâlcov că îi dă 20 la sută din valoarea sumelor încasate (fără TVA) din contractele de execuție a lucrărilor. „Propunerea a fost făcută în contextul în care, în luna noiembrie 2008, fusese aprobat la nivel guvernamental proiectul «Extinderea și reabilitarea sistemelor de apă și apă uzată în județul Olt», al cărui beneficiar final este SC Compania de Apă Olt SA, operator regional, finanțarea fiind asigurată, majoritar, din fonduri europene nerambursabile. În cadrul acestui proiect au fost încheiate trei contracte, respectiv «Reabilitarea și extinderea rețelei de apă și canalizare în orașele Scornicești și Potcoava», «Reabilitarea și extinderea rețelei de apă și canalizare în municipiul Slatina» și «Reabilitarea și extinderea rețelei de apă și canalizare în orașele Drăgănești-Olt și Piatra-Olt»”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanței.

Darius Vâlcov și omul de afaceri ar fi convenit ca sumele de bani promise în schimbul intervenției fostului ministru să fie date doar în numerar, în lei și la sediul firmei. Astfel, în perioada ianuarie-martie 2011, Vâlcov s-ar fi prezentat periodic la sediul societății, unde ar fi primit de la administratorul acesteia, suma totală de 1,2 milioane de lei, în trei tranșe de câte 400.000 de lei.

Anchetatorii susțin că Darius Vâlcov primea câte o tranșă de bani „ori de câte ori contractantul Compania de Apă Olt efectua plăți în contul societății”.

Vâlcov ar fi primit banii în sediul SC Tehnologica Radion, deținută de Theodor Berna, susținea DNA.

Darius Vâlcov mai este acuzat că, în perioada aprilie-decembrie 2011, a primit de la omul de afaceri, prin intermediul fostului primar Minel Florin Prina, suma totală de 2,5 milioane de lei, în cinci tranșe a câte 500.000 de lei, banii fiind dați lui Prina, în municipiul Slatina. Vâlcov ar mai fi primit, în perioada 2012- 2013, de la omul de afaceri, prin intermediul mai multor firme, suma de 3.080.000 de lei. DNA spune că, începând din 2011, Vâlcov a efectuat operațiuni financiare sau acte de comerț incompatibile cu funcțiile de primar, senator și ministru, utilizând informații deținute în virtutea acestora, în legătură cu șapte firme pe care le deține în fapt și pe care le administrează, prin interpuși, obținând astfel foloase de 2.272.200 de lei.

Potrivit anchetatorilor, Darius Vâlcov ar fi obținut mai multe bunuri, între care trei lingouri de aur, care cântăresc în total trei kilograme, un tablou cu ramă aurie, inscripționat Renoir, un tablou inscripționat Jean Cocteau și o pictură pe lemn, inscripționată Aurel Acasandrei, precum și sumele de 90.000 de dolari și 1.323.850 de lei. Anchetatorii susțin că banii și bunurile au fost depozitate într-un seif, în casa lui Daniel Bărbulescu, prieten al fostului ministru al Finanțelor.

Gheorghe Hagi dă o nouă lovitură memorabilă. "Regele" pregăteşte un nou transfer de milioane. Puştiul...
Vestea trista a zilei! S-a intamplat in urma cu putin timp
FOTO. Imagini incendiare cu Andreea Antonescu! S-au văzut formele generoase în toată splendoarea lor
FOTO. Larisa Iordache, imagini incendiare pe Instagram! Cum arată gimnasta, la 3 ani de la...
Ce se întâmplă cu școlile din București. Nicușor Dan a făcut anunțul oficial
Un fost premier, după atacurile din Franţa: ”Musulmanii au dreptul să omoare milioane de francezi”
Video. Scene șocante, devenite virale în mediul online. Un bărbat acuzat că a călcat pe...
Vestea trista a zilei! S-a intamplat in urma cu putin timp
O echipă de specialişti a stabilit finalul pandemiei. Când se va termina coşmarul pentru România
Și-a luat o NOUĂ amantă pentru a se distra. TÂNĂRA i-a venit însă de hac...
Secretul bine ascuns din vila Elenei Ceaușescu. Cum își teroriza angajații. Viclenia ei nu avea...
Andreea Esca a primit o veste tristă! Ce se întâmplă acum cu vedeta de la...
Moşii de Toamnă 2020: Ce NU este bine să dai de pomană în Sâmbăta Morţilor?
15 semne că femeia te înșală. Una dintre cele mai mari „minciuni” pe care mulți...
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
De unde vin produsele vândute de magazinele Lidl in România ?
Andreea Bănică, luată la rost de internauți din cauza unei intervenții estetice: „Urmări total nepotrivite...
×
Inchide