Vanda Vlasov, fiica lui Mihail Vlasov, cercetată penal pentru că a pus două angajate de la Curtea de Arbitraj să falsifice acte

Vanda Vlasov, fiica lui Mihail Vlasov, cercetată penal pentru că a pus două angajate de la Curtea de Arbitraj să falsifice acte

Direcția Națională Anticorupție a anunțat, miercuri, că Vanda Vlasov, fost prim-vicepreședinte al Curții de Arbitraj Comercial Internațional, este urmărită penal pentru două fapte de instigare la fals intelectual.

În același dosar sunt urmărite penal Daniela Domnica Pop, asistent arbitral șef adjunct în cadrul Curții de Arbitraj Comercial Internațional, și Cassandra Chirilă, secretară la aceeași instituție până la 12 mai, ambele fiind acuzate de săvârșirea infracțiunilor concurente de favorizare a făptuitorului și fals intelectual.

Potrivit procurorilor, prin rechizitoriul din 7 aprilie, Mihail Vlasov a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pentru trafic de influență, reținându-se că, în calitate de președinte al Camerei de Comerț și Industrie a României și arbitru în cadrul Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României, la data de 13 martie 2014, a pretins unui om de afaceri, denunțător în cauză, suma de un milion de euro, din care a primit, prin intermediar, 200.000 de euro, la 18 martie. Mihail Vlasov i-ar fi spus omului de afaceri că are influență asupra arbitrilor din cadrul Curții de Arbitraj Comercial Internațional și poate interveni astfel încât aceștia să pronunțe o hotărâre arbitrală favorabilă acestuia.

În 12 mai, Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a formulat o sesizare la Direcția Națională Anticorupție prin care arăta că toate documentele care ar fi fost comunicate către DNA din 21 martie 2014 și până în prezent, care poartă semnătura și viza organelor de conducere actuale ale Camerei de Comerț și Industrie a României, sunt emise fără a fi îndeplinite condițiile legale de reprezentare.

„Această sesizare a fost făcută întrucât conducerea CCIR a fost în permanență informată de faptul că, prin interpuși (rude ale fostului președinte Vlasov Mihail care au fost angajate la CCIR) se încearcă comunicarea unor documente care nu reprezintă realitatea și implicit nici voința reală a conducerii actuale”, arată procurorii în ordonanța de efectuare a urmăririi penale.

Ca urmare, s-au solicitat lămuriri Curții de Arbitraj Comercial Internațional, rezultând că, în 28 aprilie, această organizație a primit o cerere formulată de Mihail Vlasov, depusă de fiica acestuia, Vanda Vlasov, prin care solicita eliberarea unei adeverințe din care să rezulte „dacă din momentul înscrierii pe lista de arbitri – anul 2008 și până în prezent a fost numit sau desemnat ca membru al instanțelor de arbitraj”.

Ca răspuns, Cassandra Chirilă, secretară în cadrul Curții de Arbitraj Comercial Internațional, a întocmit un înscris în care a precizat că Mihail Vlasov nu a făcut parte din nicio instanță de arbitraj. O copie a acestui exemplar i-a fost remisă Vandei Vlasov, „fără a verifica în totalitate evidențele electronice și scriptice existente la nivelul Curții de Arbitraj Comercial Internațional și fără a o prezenta conducătorului instituției spre verificare, avizare și semnare”. În plus, susțin procurorii, la momentul la care a depus cererea, Vanda Vlasov i-a înmânat secretarei Cassandra Chirilă și un „model de adeverință”.

Ulterior, acest înscris a fost depus, în procedura de cameră preliminară, la instanța care judecă dosarul în care Mihail Vlasov a fost trimis în judecată, susțin anchetatorii.

Curtea de Arbitraj Comercial Internațional, de această dată sub semnătura actualei conduceri, a comunicat faptul că până la data de 12 mai 2014 „adeverința solicitată de Vlasov Mihail prin cererea din data de 28 aprilie 2014 nu a fost eliberată”.

Pe de altă parte, a reieșit faptul că, în jurul datei de 15 aprilie 2014, Daniela Domnica Pop, asistent arbitral șef adjunct în cadrul Curții de Arbitraj Comercial Internațional, a primit de la Vanda Vlasov o cerere formulată de Mihail Vlasov prin care solicita eliberarea unei adeverințe din care să reiasă că acesta nu a făcut parte din completele instanței de arbitraj comercial.

„La insistențele și presiunile lui Vlasov Vanda, în aceiași zi și fără efectuarea unor verificări complete, Pop Daniela Domnica a eliberat, fără știința conducerii instituției, o adeverință pe care a semnat-o personal, conform celor solicitate de Vlasov Vanda”, au scris procurorii în documentul citat.

Din verificările efectuate a rezultat că acest înscris întocmit de Daniela Domnica Pop a fost folosit de Mihail Vlasov la termenul din 22 aprilie, aspect confirmat de conținutul încheierii de amânare a pronunțării din acea dată. Ulterior, prin încheierea din 24 aprilie, ICCJ a dispus înlocuirea măsurii arestării preventive a inculpatului Vlasov Mihail, cu măsura preventivă a arestului la domiciliu.

Procurorii le-au adus la cunoștință celor trei calitatea procesuală de suspect și acuzațiile din dosar, a precizat DNA

Nicolae Șaim, avocatul secretarei, a declarat, miercuri, la ieșirea din sediul Direcției Naționale Anticorupție, că documentul eliberat de clienta sa nu este un fals și nu ar atesta o situație nereală, pentru că Mihail Vlasov nu a judecat vreo cauză la Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă CCIR.

Președintele suspendat al CCIR, Mihail Vlasov, a fost trimis în judecată, în 9 aprilie, pentru trafic de influență.

Mihail Vlasov a fost denunțat la DNA de omul de afaceri Gheza Iosif Petroczki, de la care ar fi cerut un milion de euro, iar în 18 martie a fost prins în flagrant, într-un restaurant din București, după ce ar fi primit de la acesta 200.000 de euro.

Mihail Vlasov, președinte al Camerei de Comerț și Industrie a României la data faptelor, suspendat din funcție, a fost arestat preventiv în 19 martie. Din 24 aprilie, Mihail Vlasov este în arest la domiciliu, după ce instanța supremă a înlocuit măsura arestului preventiv.

Procurorii au arătat, în rechizitoriul trimis instanței, că la 13 martie, Mihail Vlasov, în calitate de președinte al Camerei de Comerț și Industrie a României și arbitru în cadrul Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României, a pretins de la un martor denunțător suma de 1.000.000 euro, din care a primit 200.000 euro, la 18 martie 2014.

În schimbul acestor bani, susțin anchetatorii, Vlasov i-a promis denunțătorului că-și va folosi influența pe care a lăsat să se creadă că o are asupra arbitrilor din cadrul Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă CCIR învestiți cu soluționarea unui dosar în care denunțătorul are calitatea de pârât-reclamant și că îi va determina pe aceștia să pronunțe o hotărâre arbitrală favorabilă denunțătorului.

Discuția avută de Mihail Vlasov cu Gheza Iosif Petroczki, într-un restaurant din București, în care președintele CCIR îi cerea mită un milion de euro, în mai multe tranșe, pentru a-l ajuta să câștige procesul pe care îl avea la Curtea de Arbitraj Comercial Internațional, a fost interceptată de procurori, potrivit informațiilor din motivarea deciziei de arestare.

Dosarul de la Curtea de Arbitraj avea ca obiect pretențiile formulate de SC Infopressgroup SA, care cerea de la Petroczki și asociatul lui suma de 15 milioane de lei, precum și cererea reconvențională având ca obiect de plată suma de 270.000 de euro, potrivit informațiilor din dosar.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Cea mai tunată de la mare! A defilat de 1 Mai cu talia de viespe...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Sfânta şi Marea Joi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în Joia Neagră sau...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
Vladimir Putin a dat ORDIN. Deja a început totul: Nu vreau să sperii pe nimeni...
Vești proaste despre Florin Piersic. Spitalul l-a îmbolnăvit mai rău
De ce Gică Popescu nu i-a cumpărat fiicei sale o mașină mai scumpă: „Eu am...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
FOTO. Unde se ascundea traficantul de migranţi care a atacat cu cuţitul doi poliţişti de...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Test de cultură generală. Care compozitor a fost înmormântat fără inimă?