Vânzătorii și transportatorii de substanțe periculoase, verificați de polițiști

Vânzătorii și transportatorii de substanțe periculoase, verificați de polițiști
Publicat: 23/11/2019, 10:47

Pentru prevenirea, identificarea și sancționarea faptelor de natură penală și contravențională la regimul produselor de protecție a plantelor și a substanțelor utilizate în igiena și sănătatea publică, la dezinfecție, dezinsecție și deratizare, Poliția Română a intensificat verificările persoanelor fizice și juridice care efectuează operațiuni cu produse de protecție a plantelor și substanțe utilizate în igiena și sănătatea publică la dezinfecție, dezinsecție și deratizare.

Acțiunea are ca scop creșterea siguranței cetățenilor, a protejării vieții și sănătății populației și combaterea infracționalității în domeniu, prin verificarea stării de legalitate, a modului de efectuare a operațiunilor cu produse de protecție a plantelor și substanțe utilizate în igiena și sănătatea publică, precum și a condițiilor în care se desfășoară aceste operațiuni de către agenții economici.

Pentru verificarea tuturor aspectelor prevăzute și sancționate de legislația incidentă în aceste domenii, polițiștii structurilor de arme, explozivi și substanțe periculoase din cadrul Poliției Române cooperează nemijlocit și acționează împreună cu specialiști ai celorlalte instituții care au competență în domeniu (oficii fitosanitare județene, direcțiile județene sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, direcțiile județene pentru sănătate publică, inspectorate teritoriale de muncă).

Pe parcursul derulării acțiunilor din domeniul substanțelor periculoase din ultima perioadă au fost identificate mai multe persoane care dețineau ilegal produse ce conțin ca substanță activă fosfura de aluminiu.

Utilizarea și aplicarea acestor substanțe chimice, fără respectarea normelor tehnice și a instalațiilor aferente este deosebit de periculoasă deoarece degajă în contact cu aerul gaze toxice cu efect letal pentru oameni și animale, acestea fiind și extrem de inflamabile.

Pe parcursul lunii aprilie 2019, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Teleorman au efectuat verificări la punctul de lucru al unei societăți comerciale, unde au identificat mai multe produse pentru protecția plantelor având termenul de valabilitate expirat și două flacoane a câte 20 de tablete fiecare, ce conțineau ca substanță activă fosfura de aluminiu, deținute ilegal.

Din cercetări a rezultat că administratorul societății ar fi procurat ilegal produsele de la o altă persoană, care a fost surprinsă în flagrant delict de polițiști, în cursul aceleiași luni, în timp ce încerca să comercializeze 10 recipiente a câte 20 tablete fiecare, ce conțineau produs ce avea ca substanță activă fosfura de aluminiu.

Cercetările au arătat că persoana în cauză ar fi procurat ilegal produsele de la societatea unde era angajat, iar în urma verificărilor efectuate la aceasta au fost identificate 13 recipiente a câte 333 tablete fiecare cu substanță activă fosfura de aluminiu (total 4.329 tablete), deținute ilegal.

De asemenea, s-a stabilit că societatea nu deținea spațiu special amenajat pentru depozitarea produselor toxice și foarte toxice și nici personal de specialitate în utilizarea acestor produse.

În cauză au fost întocmite dosare penale sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trafic de produse sau substanțe toxice (3 fapte).

* * *
În cursul lunii septembrie a acestui an, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Galați au efectuat verificări la o societate din județ constatatând că aceasta deținea ilegal și comercializa, fără a deține autorizație, 175 de tablete de produs ce conțineau fosfură de aluminiu.

Au fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de produse ori substanțe toxice.
* * *

În luna aprilie a anului trecut, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Galați au efectuat verificări la punctul de lucru al unei societăți din Galați, unde au identificat într-o magazie, 208 tablete de insecticid ce conțineau fosfură de aluminiu. Tabletele erau deținute ilegal, având termenul de valabilitate expirat.

De asemenea, au fost depistate 45.000 de kilograme de îngrășăminte chimice care era depozitate în condiții improprii pe sol.
Au fost întocmit dosar penal pentru trafic de produse sau substanțe toxice, neluarea măsurilor de eliminare totală a substanțelor și preparatelor periculoase, care au devenit deșeuri și nerespectarea obligației de depozitare a îngrășămintelor chimice și a produselor de protecția plantelor numai ambalate și în locuri protejate.

În luna mai 2018, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Galați au efectuat verificări la punctul de lucru al unei societăți comerciale din județ, fiind identificate 32 de tablete de insecticid ce conțineau fosfură de aluminiu, deținute fără autorizație pentru produse de protecție a plantelor clasificate toxice sau foarte toxice.

Totodată, în urma verificărilor s-a constatat că societatea deținea 33 de litri de produse de protecție a plantelor, expirate, față de care administratorul nu a luat măsura neutralizării printr-o societate autorizată.

Au fost întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de produse sau substanțe toxice și neluarea măsurilor de eliminare totală a substanțelor și preparatelor periculoase care au devenit deșeuri.

Tot în cursul lunii mai 2018, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Ialomița au efectuat verificări la punctul de lucru al unei societăți comerciale unde au identificat 3 kilograme de produse ce conțineau fosfură de aluminiu, deținute ilegal, având termenul de valabilitate expirat. Societatea în cauză nu deținea autorizație pentru produse de protecție a plantelor clasificate toxice sau foarte toxice.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trafic de produse sau substanțe toxice și neluarea măsurilor de eliminare totală a substanțelor și preparatelor periculoase care au devenit deșeuri.

În cursul lunii iunie 2018, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Călărași au depistat două persoane care transportau cu un autoturism 44 de kilograme de produse cu o concentrație de 56% de fosfură de aluminiu (produs foarte toxic).

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de produse sau substanțe toxice și contrabandă calificată.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
BREAKING NEWS | A murit celebrul transgender Naomi
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
S-A DECIS PLATA a 3.000 de lei de persoană. Banii intră direct PE CARD înainte...
Oana Roman, gest emoționant de ziua Mioarei Roman. „Te iubesc, mamă”
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Cum vrea să scape ucigașul Mirelei de închisoare? Ireal la ce metodă ar putea să...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Motivul pentru care doi tineri au ales să se căsătorească în avion
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Heinrich Rudolf Hertz, inventatorul undelor radio. „Nu cred că undele fără fir pe care le-am...