Vasilescu, despre cazul „Belina”: Ținta este L. Dragnea. Sper că Plumb și Shhaideh nu vor demisiona

Vasilescu, despre cazul „Belina: Ținta este L. Dragnea. Sper că Plumb și Shhaideh nu vor demisiona
Publicat: 22/09/2017, 20:43
Actualizat: 26/03/2019, 07:55

„Din punct de vedere legal, nu există niciun fel de hotărâre de Guvern că se adoptă transferuri de proprietate între administrații. Mai mult decât atât, nu s-a înstrăinat această proprietate, adică ea a rămas tot a statului. Este în patrimoniului Consiliului Județean, nu a fugit nimeni cu lacul, nu l-a mutat de acolo, nu l-a dat altcuiva. (…) Bineînțeles că ținta este Liviu Dragnea. Când vrei să lovești într-o structură, lovești la cap ca să poți să o distrugi”, a spus Vasilescu, vineri, la RTV.

Întrebată despre intenția Rovanei Plumb și a lui Sevil Shhaideh de a demisiona, sursa citată a spus că, de fapt, asta se urmărește.

„Nu știu (dacă vor demisiona – n.red.), dar sper că n-o vor face, pentru că asta se urmărește”, a mai spus Vasilescu.

Vicepremierul Sevil Shhaideh a fost pusă sub urmărire penală pentru abuz în serviciu de către procurorii DNA în dosarul „Insula Belina”, a anunțat, vineri, Direcția Națională Anticorupție.

Procurorii DNA au extins urmărirea penale față de Sevil Shhaideh, fost secretar de stat în cadrul Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (M.D.R.A.P.), Ionela Stoian, director în cadrul M.D.R.A.P, Mariana Sanda Gheorghiu, asistent registrator principal în cadrul Biroului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Alexandria, Rodica Gușă, asistent-registrator în cadrul Biroului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Alexandria, Anduța Alexandrina Diaconu, registrator-șef în cadrul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Teleorman.

Infracțiunile de care aceștia sunt acuzați sunt abuz în serviciu și, respectiv, complicitate la abuz în serviciu.

Procurorii DNA susțin că în 2013, părți din Insula Belina și Brațul Pavel, cu suprafață de 278,78 hectare, respectiv 45 hectare, situate în albia minoră a Dunării, au fost trecute ilegal din proprietatea statului în proprietatea județului Teleorman și în administrarea Consiliului Județean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private.

Pentru realizarea acestui transfer de proprietate, au fost adoptate hotărârea de guvern 943/2013 și hotărârea de guvern 858/2013, acte prin care, potrivit DNA, au fost încălcate prevederi din Constituție, Legea apelor 107/1996, Legea 213/1998 privind bunurile proprietate publică, O.U.G. 107/2002 privind înființarea Administrației Naționale „Apele Române”, Legea 115/1999 a responsabilității ministeriale și Legea 24/2000 privind normele de tehnică legislativă.

Totodată, au fost făcute notări în cărțile funciare ale celor două imobile, respectiv insula Belina și brațul Pavel, pentru a ascunde titularul dreptului de închiriere și pentru a facilita adoptarea hotărârilor de guvern, fiind încălcat astfel Codul Civil.

„În susținerea acestor demersuri, persoane cu funcții de decizie din Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, precum și din Oficiul de Cadastru Teleorman, Biroul de Cadastru Alexandria, Administrația Națională „Apele Române” și Consiliul Județean Teleorman au servit intereselor unei societăți particulare, încălcând dispoziții prevăzute în mai multe legi”, arată DNA într-un comunicat de presă.

Concret, susțin procurorii, pentru că sunt situate în albia minoră a Dunării, Insula Belina și Brațul Pavel fac parte din domeniul public al statului și, prin urmare, nu puteau fi trecute în proprietatea vreunui consiliu județean prin hotărâre de guvern, ci doar prin lege.

Cu toate acestea, pe 26 iulie 2013, Consiliul Județean Teleorman a înaintat Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (M.D.R.A.P) o notă de fundamentare pentru trecerea acestora din administrarea Ministerului Mediului – Administrația Națională „APELE ROMANE” în proprietatea publică a județului Teleorman și administrarea Consiliului Județean Teleorman. Pretextul a fost realizarea complexului turistic, sportiv și de agrement „Dunăre-Belina-Seaca”.

La primul proiect de hotărâre de guvern, două ministere implicate în avizare, Ministerul Justiției și Ministerul Finanțelor Publice, au atras atenția că scoaterea din domeniul statului și din administrarea „Apelor Române” a celor două obiective nu poate fi făcută decât prin lege, nu prin hotărâre de guvern.

Astfel, trebuia creată aparența că Insula Belina și Brațul Pavel nu ar face parte dintre bunurile din domeniul public al statului aflate în administrarea „Apelor Române”, pentru ca transferul dreptului de proprietate să se poată realiza prin hotărâre de guvern.

„În ședința de guvern din data de 6 noiembrie 2013, s-a adoptat H.G. 858/2013 prin care se modificau codurile de clasificație ale Insulei Belina și Brațului Pavel, în sensul că, pe hârtie, se elimina apartenența acestora la bazinul hidrografic al Dunării, creând aparența că trecerea lor în proprietatea și administrarea Consiliului Județean Teleorman nu mai impune adoptarea unei legi, ci este posibilă doar printr-o hotărâre de guvern. Modalitatea de adoptare a H.G. 858/2013, act cu caracter normativ, s-a abătut de la prescripțiile normelor legislative, inclusiv prin aceea că proiectul de hotărâre nu a avut, la momentul adoptării, avizele Ministerului Justiției și al Ministerului Finanțelor Publice”, mai arată DNA.

Procurorii spun că Rovana Plumb, pe atunci ministru al Mediului, a fost cea care a inițiat și a promovat ilegal hotărârea de guvern 858/2013, proces care a durat numai 17 ore.

Ulterior, pe 27 noiembrie 2013, hotărârea de guvern prin care Insula Belina și Brațul Pavel au fost trecute din domeniul public al statului în administrarea Consiliului Județean Teleorman a fost adoptată.

DNA transmite că adoptarea hotărârii de guvern s-a putut face în condițiile în care, în calitate de secretar de stat în cadrul M.D.R.A.P, Sevil Shhaideh și-a însușit conținutul notei de fundamentare și a proiectului de hotărâre de guvern, a inițiat și a promovat H.G. 943/2013 prin care se consfințea transferul, cu încălcarea flagrantă a dispozițiilor legale, aspect semnalat în repetate rânduri de către Ministerul Finanțelor Publice și Ministerul Justiției.

Procurorii DNA o acuză în acest dosar și pe Ionela Vasile Stoian, director la M.D.R.A.P. -Direcția Juridică, Relația cu Parlamentul și Relații Internaționale, că a sprijinit întreg demersul prin faptul că nu a întocmit note referitoare la observațiile pe care le-au făcut cele două ministere avizatoare, respectiv ministerul Justiției și cel al Finanțelor Publice.

De menționat că, anterior acestor demersuri, suprafețe din Insula Belina și Brațul Pavel fuseseră închiriate prin contracte unei firme private.

„Pentru a nu atrage atenția administrației publice centrale cu privire la existența unor interese ale acelei firme private referitor la insula Belina și brațul Pavel, s-a dorit obținerea unor extrase de carte funciară curate, în care să nu apară contractele de închiriere având ca părți Administrația Apele Române și această societate comercială. Astfel, sub pretextul îndreptării unei erori materiale, suspectele Gheorghiu Mariana Sanda cu complicitatea suspectelor Gușă Rodica și Diaconu Alexandrina Anduța, în calitate de registratori, cu încălcarea legii, respectiv a unor prevederi din Codul civil, au acționat astfel încât să fie radiate notările privind încheierea contractelor de închiriere cu acea firmă privată”, potrivit sursei citate.

DNA spune că, astfel, a fost prejudiciat statului român, dar și A.N.A.R.

Procurorii mai semnalează că în forma finală a HG 943/2013, s-a renunțat la exprimarea „pentru realizarea Complexului, turistic, sportiv și de agrement „Dunăre-Belina-Seaca”, adică motivul inițial invocat pentru trecerea către Consiliul Județean Teleorman a celor două obiective, apărând în schimb sintagma mai generală „în vederea reabilitării și valorificării cadrului natural al zonei Dunării – Belina -Brațul Pavel”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce s-a întâmplat cu relația dintre Nikki Exotika, femeia trans din America, și Igor din...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Ungurii umilesc România. Pregătesc marea lovitură: Putem scrie istorie
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Cristina Cioran victorie în fața lui Alex Drobrescu. Ce a decis instanța
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Substanțele toxice din microplastice pot fi absorbite prin piele, arată un studiu