Vaslui: 11 protestatari față de gazele de șist, de la Pungești, amendați de Jandarmerie

Vaslui: 11 protestatari față de gazele de șist, de la Pungești, amendați de Jandarmerie
Publicat: 25/11/2013, 20:22
Actualizat: 01/10/2018, 00:09

Un număr de 11 protestatari față de explorarea și exploatarea gazelor de șist din comuna vasluiană Pungești au fost amendați de Jandarmerie în ultimele zile pentru organizarea ilegală de mitinguri, valoarea totală a sancțiunilor ridicându-se la 2.400 de lei.

Inspectoratul Județean de Jandarmi (IJJ) Vaslui a amendat 11 localnici din comuna Pungești după ce oamenii au participat, în lunile octombrie și noiembrie, la manifestații ilegale atât pe drumul județean Vaslui – Gârceni, cât și în fața primăriei din localitate, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Sancțiunile au fost aplicate cu întârziere de către Jandarmerie pe motiv că a trebuit să fie vizionate înregistrările cu protestatarii care fie au blocat un drum județean, fie au proferat injurii la adresa primarului comunei Pungești, Mircea Vlasă, căruia i-au solicitat demisia din funcția publică.

„În urma manifestațiilor din 16 octombrie, atunci când s-a blocat un drum județean, s-au aplicat șapte sancțiuni pentru participarea la adunări publice nedeclarate și urmate de refuzul părăsirii locurilor de desfășurare a acestora la somația organelor de ordine, făcute potrivit legii. Celelalte patru persoane au fost amendate pentru organizarea unui miting ilegal în fața Primăriei Pungești, unde au proferat injurii la adresa primarului din localitate”, a declarat, luni, pentru corespondentul MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al IJJ Vaslui, Lucian Modoranu.

Valoarea totală a amenzilor aplicate de Jandarmeria Vaslui se ridică la 2.400 de lei, cele mai mari sancțiuni fiind de 500 de lei de persoană.

Aproximativ 500 de persoane din Siliștea, județul Vaslui, au protestat, în 16 octombrie, în zona unde compania Chevron urmează să amplaseze prima sondă de explorare a gazelor de șist. Câțiva localnici au forțat cordonul format de jandarmi mobilizați la fața locului și au reușit să ajungă în perimetrul în care nu aveau acces, oamenii acuzând că au fost bruscați apoi de forțele de ordine.

Oamenii au format un scut uman, ținându-se de mâini, în încercarea de a împiedica societatea care trebuia să amenajeze pentru compania Chevron platforma pe care urma să fie amplasată sonda de explorare a gazelor de șist să intre cu utilajele în zonă.

Cei peste 200 de jandarmi trimiși în zonă, inclusiv de la Gruparea Mobilă din Bacău, pentru a elibera zona astfel încât societatea să își poată duce utilajele și să poată lucra, i-au înconjurat pe manifestanți, împiedicându-i să ajungă în perimetrul unde ar urma să fie amplasată platforma Chevron.

La un moment dat, câțiva localnici au reușit să rupă cordonul jandarmilor și să ajungă în zona unde nu aveau acces, forțele de ordine intervenind, oamenii fiind scoși cu forța din acel perimetru și acuzându-i pe jandarmi că i-au bruscat.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Vaslui, Lucian Modoranu, a declarat că jandarmii au intervenit la cererea prefectului județului.

Prefectul de Vaslui, Radu Renga, a declarat că jandarmii au obligația să intervină atât timp cât ordinea publică este afectată.

Timp de căteva ore, manifestanții au blocat drumul județean aflat în apropierea câmpului pe care urmau să fie instalate utilajele.

În timpul protestelor, cinci dintre manifestanți au avut nevoie de îngrjiri medicale după ce li s-a făcut rău. Doi dintre ei au fost preluați de ambulanțe și duși la spital. Ceilalți trei au primit îngrijiri medicale de la echipajele ambulanțelor aflate la fața locului, între acestea fiind și bărbatul căruia i s-a făcut rău și a căzut într-un șanț cu apă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Zeci de experţi în Inteligenţă Artificială de la Google, recrutați de Apple